XYrazovy_nick píše:
Ahojte.
V minulosti (možno dva-tri roky dozadu) som čítal od pána Jardu, že ak by človek zjedol denne kľudne aj 30 rôznych rastlinných potravín kľudne o hmotnosti 5g každej z nich, tak by to bolo vyslovene super pre mikrobióm. Je to tak? Pamätám si dobre?
Napríklad polka sušenej slivky, polka sušenej marhule, 5g tekvicových semiačok, 5g ovsených vločiek, 5g mrkvy, atď.... Samozrejme to nemusí byť presne 5 gramov, ale aspoň 5 gramov...
Keď to pán Jarda pred spomínaným časom spomínal, hneď som to sám pre seba zavrhol, pretože som si predstavil aké by to mohlo byť zlé pre trávenie, a že by to muselo (ale možno to tak nie je) znamenať celý deň niečo "zobať"... Ja jem 2x denne v 30-45 minútovom okne (rád jem pomaly), rozhodne nemám záujem "zobať" 5-10 gramové mikroporcie počas dňa...
Bolo by možné zjesť napr. 50g (5x10) nejakého spomínaného "mixu" 2x denne pred/po jedle? ... Bolo by to 20 rôznych potravín s 20-timi rôznymi typmi vlákniny....
Neriešim žiaden svoj zdravotný problém, ale prevenciu... A túto otázku som položil hlavne z dôvodu, aby som to mohol odporučiť mamke a sestre. Nemali by mať problém "zobnúť si" z 20 druhov vlákniny denne... Ani ja by som s tým nemal problém (ak si to môžem "nahustiť" do dvoch porcií)...
Ďakujem pekne za odpoveď.
Ano, to si pamatujete dobře, vysoká rozmanitost stravy je určitě dobrá pro vysokou rozmanitost mikrobiálního složení ve střevě. Bavit se o tom zda jedna porce dané potraviny musí být 5 a více gramů bych určitě nebral jako dogma, prostě když sníte například dvě mandle a jeden para ořech stále je to lépe než nic a i když množství bude opravdu minimální stále tím krmíte určité bakterie. V průběhu dne tyto malé porce určitě jíst nemusíte, prostě si udělejte nějaký mix a dejte si ho klidně jednou denně. Teoreticky by si šlo vyrobit něco jako snickers tyčinku, prostě si rozemlít nějaké ořechy, semínka, sušené ovoce a přidat dejme tomu trochu medu, nebo práškového kakaa a kakaového másla, případně kokosového oleje a důkladně prohnětený polotuhý materiál vyválet na plechu na silnější placku. Z ní si před ztuhnutím nakrájet takové jednohubky ty dát zmrazit a každý den si prostě jednu nebo dvě zobnout jako zákusek. Totéž lze pochopitelně udělat i ve slané a kořeněné variantě ze sušené zeleniny, oříšků a semínek, prostě co komu více chutná.