Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4358
Stránka 11

Autor:  sajťas [ čtv říj 30, 2014 12:35 am ]
Předmět příspěvku:  Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

Dobrý den,

v posledních týdnech pravidelně procházím tento web a zjišťuji spoustu zajímavých a užitečných informací, na základě kterých se snažím měnit své stravování k lepšímu (a že je co zlepšovat). Na některé své otázky jsem odpověď našel, na některé ne, což je i tento případ (pokud tu přecijen je, tak se omlouvám), resp. jsem tu odpověď nanešel v nějaké ucelené podobě.

Jak jsou na tom různé kaše jako například rýžová, kukuřičná, polenta, pohanková, případně i jejich kombinace (rýžovo-kukuřičná, rýžovo-pohanková,...)? Mám tím na mysli varianty, které se dají běžně koupit v obchodech a zdravých výživách. Dříve jsem ke snídani jedl ovesnou kaši, ale má střeva na to reagovala po svém, navíc zde není hodnocena příliš pozitivně. Rád bych si těmito kašemi zpestřil snídaně, každé ráno si teď dávám trst banánů, ale nerad bych se jich přejedl. \":-)\" Předpokládám, že kombinace těchto potravin s ovocem není úplně vhodné, takže bych ochucoval asi medem a kakaem, případně oříšky, pokud by to nedělalo paseku.

Autor:  stejski [ ned lis 02, 2014 10:57 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

Jedl jsem roky tyto kaše, nejdříve ovesnou s čokoládou,
časem "zdravou" pohankovou bez slazení, jen zalitou horkou vodou, někdy jáhly, k tomu kupu zeleniny.Ph bylo
potom vždycky kysely o nadýmání ani nemluvě.Teď si dám ráno vajíčka nebo maso nebo rybu, k tomu zeleninu nebo avokádo a trávení super a pH taky.Takže za mě kaše nebrat.

Autor:  Sybilla [ ned lis 02, 2014 11:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

Občas, ale naozaj iba občas je kaša zo pseudoobilnín namieste, pre mňa najmä v zime. Ale kvasinky sa na nej určite pekne rozmnožia.

Autor:  martina72 [ stř lis 05, 2014 6:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

Proč jíst kaše?
Z celých zrn (která se dobře skladují) jsou poměrně pracné, z polotovarů (z porušených a dlouho skladovaných zrn) bezcenné.
Mimoto si tak nepošmáknete, je to prostě patlanina.
Proč nejíte celá zrna?
A ještě, stále se zde omílá nějaké slazení, medem, marmeládami, cukrem, sirupy, ochucení kakaem a skořicí ... proč?
V tomto podnebném pásmu považuji za vhodnější jíst ty věci slané ... a se zeleninou, když už.

Autor:  sajťas [ stř lis 05, 2014 9:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

Protože je to pro mne poměrně rychle a snadno připravitelná varianta klasické ovocné snídaně...Co se týče kaše nasladko, asi je to prostě zvyk z těch ovesných vloček, které jsem jedl s banánem, kakaem apod.

Autor:  Jana5555 [ čtv lis 06, 2014 9:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

sajťas píše:
Protože je to pro mne poměrně rychle a snadno připravitelná varianta klasické ovocné snídaně...Co se týče kaše nasladko, asi je to prostě zvyk z těch ovesných vloček, které jsem jedl s banánem, kakaem apod.

Ja jsem zkusila 1/2 roku syrovou stravu, pak stravu bez obilnin, Budwikovu dietu apod. Nejhur mi bylo, kdyz jsem vysadila vsechny obilniny a jedla jsem jen tuky a protein a zeleninu ve velkem mnozstvi. V te dobe jsem mela zhorsene krevni testy. Je to velice individualni, obilniny jednomu svedci a jednomu ne, kazdy je uplne jiny, neni zadna stejna dieta pro vsechny, proto taky napr. jeden protirakovinovy protokol bude fungovat na jednoho cloveka a na druheho ne a bude na nej fungovat zase jiny. Musite si to vyzkouset. A nic se nema prehanet. Ja jim momentalne ovesnou kasi, pohankovou i kasi z quinoi kazde rano a citim se po tom bozsky, mam upravene PH, spoustu energie, zadne travici problemy, kterymi jsem trpela predevsim na diete s nizkymi karbohydraty (a to jsem jednu chvili brala i HCL a travici enzymy, dodrzovala vsechny zasady spravneho kombinovani potravin, nechavala si mezi jidly odstup. aby to pekne travilo a stejne prd platne). Snazim se jist to, co nam priroda dala a nejist zadne zpracovane vyrobky. Takze kasi si delam tak, ze si v mlinku na kavu/seminka namelu pohanku a udelam si treba pohankove palacinky (mouka a voda) s medem a skorici, mnam, anebo s rozmackanym avokadem + kakao + med. Dobrota. Ovesnou kasi delam tak, ze si oves pres noc namocim, pak v papinaku uvarim, rozmiuju a snim. K tomu si dam nastrouhanou dusenou mrkev a je to parada. Cele zrno neni vhodne jist, protoze dulezite je, aby nam dobre travilo a cele zrno je tak tezce rozkousatelne, ze by vas to akorat nadymalo, zaludek nema zuby. Takze cim lepe stravitelne, tim lepsi. A med je uzasna vec, samozrejme ne z kramu, ale od nejakeho vesnickeho vcelare \":)\" a s mirou, treba jednu - 2 cajove lzicky denne. A takovy domaci kvaskovy celozrnny zitny chleba s maslem a medem, to je taky uzas. \":-)\". Telo vam samo rekne, co potrebuje, jen se ho naucit poradne vnimat a poslouchat. Porad se to meni, chvili si ujizdim na ranni kasi a pak me na to prejde chut a jim treba Budwika. Ten mi po case zacne hur travit, tak ma telo asi dost omega 3 a ja zas prejdu na neco jineho. Jedni odsuzuji karbohydraty a obilniny a jini odsuzuji zivocisne bilkoviny, nekteri zase jen mlecne vyrobky, nekteri jen maso.... je to docela blazinec.

Ale kukurici se vyhybam velkym obloukem, je vetsinou GMO a obsahuje alfatoxiny. Stejne tak se vyhybam burskym oriskum - plisne a davam si pozor, kdyz jim vlasaky - alfatoxiny. A vyhybat se soje. Davat pozor na spatne tuky (smazeni, zluknuti a oxidace) a cukry (krome medu a ovoce - v zime nejlepe jist jen jablka, jestli je dokazete stravit, ja je miluju, ale moc se mnou nesouhlasi)

Autor:  sajťas [ pát lis 07, 2014 1:46 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

Díky za obsáhlou odpověď. \":-)\" Asi se proti vašemu postoji nedá nijak protestovat, byť nejsem schopen posoudit všechna vaše tvrzení, tak si myslím, že to dává rozum.

Ta rozemletá pohanka, když se pak přelije vodou, bude z toho něco jako kaše? Čím by to šlo třeba ještě doplnit?

Autor:  Jana5555 [ pát lis 07, 2014 9:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

sajťas píše:
Díky za obsáhlou odpověď. \":-)\" Asi se proti vašemu postoji nedá nijak protestovat, byť nejsem schopen posoudit všechna vaše tvrzení, tak si myslím, že to dává rozum.

Ta rozemletá pohanka, když se pak přelije vodou, bude z toho něco jako kaše? Čím by to šlo třeba ještě doplnit?

Nejsou to tvrzeni, spis moje poznatky a zkusenosti a na kazdeho vsechno pusobi jinak. Rozemletou pohanku pouzivam jenom na palacinky. Rozmichat s vodou a opect na kokosovym oleji. Jestli nejste ve zdravy extremista, jako jsem byvavala ja, tak jeste chutnejsi jsou, kdyz tam pridate domaci prasek do peciva = bezaluminiova soda 1/2 lzicky a 1/4 lzicky jablecnebo octa. No a pak doplnit: skorice a pomazat medem, anebo med a citron (to je taky moc dobry, takhle se ji palacinky treba ve Velke Britanii), anebo jsem zkousela rozmackane mekke avokado s kakaovym praskem a medem a to je takova dobra nutela. Na ovesnou kasi, kterou mimo jine doporucuje jak Budwig, tak Gerson, obe osoby velmi uspesni lecitele nemoci, si nekdy namelu mak. A jestli nejste prisny zastance kombinovani potravin, tak kdyz si udelate ovesnou kasi a doprostredka na ni date podusene jablicko se skorici a rozinkami, mate zdravy strudl \":)\" Ja spravne kombinace dodrzuji uz 2 roky a ovoce jim zejmena na lacno, ale zdravy strudl se obcas neda odeprit, hlavne v obdobi Vanoc \":)\".

Autor:  ruznoocko [ pát lis 07, 2014 9:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

Musím říct, že mě přijdou tyto kaše výborné hlavně k snídani. Patřím mezi lidi, kteří doteď jedli klasicky česky, tak jak mě naučili rodiče. S prvními zdravotními potížemi jsem zjistila, že ve stravě je právě kámen úrazu a snažím se vše překopat. Nejde to tak snadno, ale pro začátek jsem vynechala mléko a veškeré běžně sehnatelné mléčné výrobky. Když už si tohle dám, tak jedině jogurt Holandii třeba s domácí marmeládou a mléka si kupuju kokosové, rýžové atd.. soje se také snažím vyhybat obloukem, takže ani sojové mléko nekupuji. No a pak tu byla otázka vyřazení pečiva. Šlo to snadněji než jsem čekala, ale první otázka co mi prolétla hlavou.. co budu tedy snídat místo toho? A jako ideální se mi právě zdáli tyto kaše. Vyzkoušela jsem všelijaké i různě kombinované, ale nejvíc mě chutná pohanková a u té jsem zůstala. Zejména v zimním období je to velice příjemné si dát v pochmurném ránu něco teplého do bříška. Dělám si jí s vodou a nevím jestli je to správně, ale kombinuji jí s ovocem a sladím lžičkou medu. Třeba moje oblíbená kombinace je s hruškou a skořicí a nebo teď často na podzim se švestkama a mákem. Jak přesně si tyto kaše připravujete?? Já jsem doteď kupovala instantní v obchůdku se zdravou výživou, ale asi bych měla ještě toto vylepšit.. namáčíte si den předem pohanku nebo vaříte klasicky jak třeba rýžovou kaši? Kdysi jsem zkoušela pohanku povařit a pak šoupnout "do peřin" , ale po ránu nebývá moc času..

Autor:  Nickname [ pát lis 07, 2014 12:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

trošku poopravím...
není to Alfatoxin ale Aflatoxin ...a je i v hrozinkách atp. ale v určitém množství není až tak nebezpečný. Můžete kouknout na pořad ,,A dost,, je tam o hrozinkách a je to tam vysvětleno i s Aflatoxinem.
Cukr můžete ještě jeden a to Xylitol.

A jak píše Jana, je to o sledování komu co vyhovuje a pak taky Jarda píše, náměry PH rozhodují co koho překyseluje a co ne a podle toho papat! \":wink:\"

edit: tak v těch hrozinkách je Ochratoxin A, sekl jsem se! \":roll:\" \":mrgreen:\" ale koukněte, které ho mají tak, že neškodí. \":wink:\"

Autor:  Jarda [ ned lis 23, 2014 6:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kaše - kukuřičná, rýžová, pohanková, apod.

sajťas píše:
Dobrý den,

v posledních týdnech pravidelně procházím tento web a zjišťuji spoustu zajímavých a užitečných informací, na základě kterých se snažím měnit své stravování k lepšímu (a že je co zlepšovat). Na některé své otázky jsem odpověď našel, na některé ne, což je i tento případ (pokud tu přecijen je, tak se omlouvám), resp. jsem tu odpověď nanešel v nějaké ucelené podobě.

Jak jsou na tom různé kaše jako například rýžová, kukuřičná, polenta, pohanková, případně i jejich kombinace (rýžovo-kukuřičná, rýžovo-pohanková,...)? Mám tím na mysli varianty, které se dají běžně koupit v obchodech a zdravých výživách. Dříve jsem ke snídani jedl ovesnou kaši, ale má střeva na to reagovala po svém, navíc zde není hodnocena příliš pozitivně. Rád bych si těmito kašemi zpestřil snídaně, každé ráno si teď dávám trst banánů, ale nerad bych se jich přejedl. \":-)\" Předpokládám, že kombinace těchto potravin s ovocem není úplně vhodné, takže bych ochucoval asi medem a kakaem, případně oříšky, pokud by to nedělalo paseku.

Tak odpovědí a návodů jste dostal dost. Za mě, těm instantním šmejdům ze superhypermarketů bych se vyhnul obloukem, ale jinak není zase takový problém si ty kaše dělat. Pokud pohanku rozmělněnou v tříštivém kávomlýnku zalijete vařící vodou máte kaši téměř instantní a tou toho asi moc na svém zdraví nepokazíte. Obdobně jde pracovat s ovsem, ale ten je dobré namočit přes noc a ráno rozmixovat.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/