Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 12:51 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 1:39 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Zaujímalo by ma, pri akej teplote dochádza k zničeniu enzýmov......
Viem, že ničenie enzýmov = určitá teplota X určitý čas...
Môj jogurtovač robí jogurt pri teplote 45 stupňov celzia, alebo ešte pri väčšej (možno 47). Jogurt sa ale podarí. V tom prípade teda nemôže byť reč o tom, že by jogurtovač zabil enzýmy, nie ? ...
Alebo keď si ohrejem surové pomleté mäso vo vývare na 50-55 stupňov, zabil som enzýmy ? ... To bude tiež BLUD... Za 2 minúty bude mať to jedlo 40 stupňov, dve minúty nemôžu stačiť na to, aby zabily enzýmy, a už vôbec nie všetky, a prakticky možno len päť percent......MôŽEM LEN HÁDAŤ......
Niekde duraci (väčšinou vitariáni, nič v zlom) píšu, že pri teplote nad 42 stupňov (čiže 43, 44...) sa zahubia všetky enzýmy v potrave.... Inde som zas čítal, že u rastlinných potravín (ale veď len také jedia vitariáni, nie ? \":D\" \":D\" \":D\" Tak potom !???) sa zahubia enzýmy AŽ pri teplote okolo 60 stupňov celzia, že enzýmy v nich sú odolnejšie voči teplote než enzýmy v živočíšnej strave.....
Čo keď je tých 42 stupňov celzia proste BLUD ??? ...Keby to nebol blud, jogurtovač by bol "zabiják enzýmov"...
Čo keď sú reálne hodnoty u živočíšnych potravín možno 50 stupňov A VIAC (čím viac stupňov, tým kratšie trvá než sa zahubia všetky enzýmy), a u rastilnných tiež (55-60 a viac) ? ... KDE SA DOZVIEM PRAVDU ? ...
Lebo keď napr. pri 50 stupňoch sa zahubia enzýmy v mäse za týždeň pôsobenia takej teploty, tak nie je o čom.... ale aj to je sprostosť, lebo potom by také mŕtve zveira v Afrike bolo za pár dní ZAKONZERVOVANÉ, lebo keď niet enzýmov, niet rozkladu...
Zaoberal sa tým niekto z vás ? Ďakujem za odpoveď...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 1:55 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Milý STTP, pravda je přece jen jedna. A to je zrovna ta, kterou si vymyslíš.
Čistě technicky vzato, zrovna shora řešené věci jsou naprosto nedůležité a samozřejmě jejich "řešením" a analyzováním se nikam nedostaneš.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 6:07 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
Milý STTP, pravda je přece jen jedna. A to je zrovna ta, kterou si vymyslíš.
Čistě technicky vzato, zrovna shora řešené věci jsou naprosto nedůležité a samozřejmě jejich "řešením" a analyzováním se nikam nedostaneš.

Ja by rád konkrétnu odpoveď \":D\" .... Alebo sa mám vzdelať v obore chemik, laborant, zadovážiť si super mikroskop, a tak nemusieť "pidiť" po pravde ? ...NIE...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob lis 07, 2015 11:00 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
STTP, ty sa nepotrebuješ vzdelať ... ty potrebuješ žiť. Hneď.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 10:28 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
STTP, ty sa nepotrebuješ vzdelať ... ty potrebuješ žiť. Hneď.

PRAVDA, roky ubiehajú rýchlejšie, než sa zničia enzými počas varenia (trochu srandy).... Máš ale čistú pravdu v tomto, môj život je (mojim pričinením) úplne na h*vno, lebo som sa ho nenaučil žiť. Ale v tomto topicu to nechcem rozvíjať.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 8:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Zaujímalo by ma, pri akej teplote dochádza k zničeniu enzýmov......
Viem, že ničenie enzýmov = určitá teplota X určitý čas...
Môj jogurtovač robí jogurt pri teplote 45 stupňov celzia, alebo ešte pri väčšej (možno 47). Jogurt sa ale podarí. V tom prípade teda nemôže byť reč o tom, že by jogurtovač zabil enzýmy, nie ? ...
Alebo keď si ohrejem surové pomleté mäso vo vývare na 50-55 stupňov, zabil som enzýmy ? ... To bude tiež BLUD... Za 2 minúty bude mať to jedlo 40 stupňov, dve minúty nemôžu stačiť na to, aby zabily enzýmy, a už vôbec nie všetky, a prakticky možno len päť percent......MôŽEM LEN HÁDAŤ......
Niekde duraci (väčšinou vitariáni, nič v zlom) píšu, že pri teplote nad 42 stupňov (čiže 43, 44...) sa zahubia všetky enzýmy v potrave.... Inde som zas čítal, že u rastlinných potravín (ale veď len také jedia vitariáni, nie ? \":D\" \":D\" \":D\" Tak potom !???) sa zahubia enzýmy AŽ pri teplote okolo 60 stupňov celzia, že enzýmy v nich sú odolnejšie voči teplote než enzýmy v živočíšnej strave.....
Čo keď je tých 42 stupňov celzia proste BLUD ??? ...Keby to nebol blud, jogurtovač by bol "zabiják enzýmov"...
Čo keď sú reálne hodnoty u živočíšnych potravín možno 50 stupňov A VIAC (čím viac stupňov, tým kratšie trvá než sa zahubia všetky enzýmy), a u rastilnných tiež (55-60 a viac) ? ... KDE SA DOZVIEM PRAVDU ? ...
Lebo keď napr. pri 50 stupňoch sa zahubia enzýmy v mäse za týždeň pôsobenia takej teploty, tak nie je o čom.... ale aj to je sprostosť, lebo potom by také mŕtve zveira v Afrike bolo za pár dní ZAKONZERVOVANÉ, lebo keď niet enzýmov, niet rozkladu...
Zaoberal sa tým niekto z vás ? Ďakujem za odpoveď...

Sice jsem se tím do hloubky nezabýval, ale předpokládám, že to bude nejen o teplotě, ale i o čase kterou bude potřeba na daný enzym působit, aby došlo ke zničení. Je také možné, že teplota i čas nebudou u každého enzymu stejné, některé prostě vydrží více a jiné méně, nicméně předpokládám, že 60 stupňů dlouhodobě nevydrží asi žádné.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz