Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Balkánský sýr / Feta
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4366
Stránka 11

Autor:  Nickname [ úte lis 04, 2014 5:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Balkánský sýr / Feta

Zdravím všechny,
jak si stojí zdravotně tyto sýry?
Co se týká mléka, tak asi vhodnější Feta no a potom už co může vadit je asi hodně soli.

Co si myslí ostatní? \"8)\"

Autor:  miram [ úte lis 04, 2014 7:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

Nickname píše:
Zdravím všechny,
jak si stojí zdravotně tyto sýry?
Co se týká mléka, tak asi vhodnější Feta no a potom už co může vadit je asi hodně soli.

Co si myslí ostatní? \"8)\"

Ahojky,
Feta je zdravy syr, vyrabi se z koziho a ovciho mleka a obsahuje spoustu hodnotnych latek ...napr. vapnik, riboflavin, B6, B12, fosfor, zinek, selen, ...ale zaroven taky hodne soli. Lide, kteri ho casto pouzivaji, ho nejdriv oplachnou pod tekouci vodou (na cedaku) a pak ho zaliji mlekem a na 3-5 hodin ulozi zpatky do lednice. Pak ho opet oplachnou pod tekouci vodou a je pripraven k pouziti.

Autor:  stejski [ úte lis 04, 2014 11:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

Nestačilo by udělat jedno vlákno mléčné výrobky?
S takovou tady spadne server \":)\"
Jinak nic ve zlým \":)\"

Autor:  miram [ stř lis 05, 2014 5:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

stejski píše:
Nestačilo by udělat jedno vlákno mléčné výrobky?
S takovou tady spadne server \":)\"
Jinak nic ve zlým \":)\"

To by rozhodne stacilo.

Autor:  martina72 [ stř lis 05, 2014 6:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

Zdravotně si stojí asi stejně jako jiné sýry.
Naprosto je k životu nepotřebujete, jsou povětšinou velmi chutné, nikterak zvláště Vám neprospívají ani neškodí. Je to poměrně drahá obživa, kategorie pochutiny.
Sůl omyjete, jak psala miram, ostatně, při rozumné konsumaci to nehraje žádnou roli.

Autor:  sajťas [ pát lis 07, 2014 1:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

Takže mléko samotné je fujky, ale sýry až takový problém nejsou?

Autor:  Sybilla [ sob lis 08, 2014 11:46 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

sajťas píše:
Takže mléko samotné je fujky, ale sýry až takový problém nejsou?

Mlieko je kontraverzné jedlo. Väčšine je zrejmé, že kozie mlieko je lepšie stráviteľné ako kravské, Treba ďalej rozlišovať mlieko od zvieraťa, ktoré sa pasie niekde na lúke na čerstvom vzduchu a svieti na neho slnko od toho, čo stojí celý deň v maštali kŕmi sa granulami a svietia na neho úsporné žiarovky. Je jedno či je to kravka alebo koza. Všetkého treba konzumovať s mierou aj mlieka aj syrov. Videl si niekedy jesť francúzov? Oni si dajú plátok syra pre chuť a nie 250 gramov aj viac na posedenie, ako to robia ľudia v mojom okolí. Syry zo supermarketu nejem, kúpim si drahší na salaši alebo od farmára, kde vidím ako zvieratá chová. Nemám k dispozícii síce taký výber ako je v supermarkete ale mne osobne to nevadí, uspokojím sa síce s málom, ale v dobrej kvalite. Mlieko ako také nepijem, občas ho využijem do ovocného koláča zo špaldovej alebo jáhelnej múky aj to iba vo forme kefíru. Koláče s kefírom sú podľa môjho názoru lepšie. Takže syry nie sú problém ak sa jedia s mierou a prírodné, bez konzervačnej chémie a z mlieka zdravých voľne sa pasúcich zvierat.

Autor:  martina72 [ stř lis 12, 2014 6:26 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

sajťas píše:
Takže mléko samotné je fujky, ale sýry až takový problém nejsou?

Podobné dotazy jsou furt to samé. Dle některých názorů (a třeba i mého) je fuk, co jíte. Hlavně toho jezte co nejméně, pokud možno vůbec, a vařte a jezte vždy s dobrou myslí.
Znám případ, kdy několikaleté pití mléka v množství 3 l denně (bylo pito na žízeň, vychlazené) skončilo selháním ledvin. Přímou souvislost ale nenajdete.
Obecně si myslím, že ptáti se na sýry, zda jsou zdravé, jest stejně zbytečno. V Čechách je sýr z krámu jednou z nejdražších potravin vůbec, je v průměru dražší než maso (které jest velmi zdravou a jednoduše a chutně použitelnou potravinou - nikoli ovšem nezbytnou). Domácí sýry a tvarohy jsou samozřejmě levné a velmi dobré, ale zas - kolik teho sníte a za jak dlouho to vyprodukujete, to je o stylu života? Kila to jistě nebudou.
A obecně, mimo kozího mléka vychlazeného čerstvého, není skoro žádné mléko dobře pitelné, nechutná, příliš mastné nebo strašně sladké, co s tím? Zakysané jistě, to se mění v docela příjemné věci.
Tož, je to jen názor a zkušenost, omezená.

Autor:  Jarda [ ned lis 23, 2014 7:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Balkánský sýr / Feta

Nickname píše:
Zdravím všechny,
jak si stojí zdravotně tyto sýry?
Co se týká mléka, tak asi vhodnější Feta no a potom už co může vadit je asi hodně soli.

Co si myslí ostatní? \"8)\"

Jednou za čas proč ne, ale jinak soli kvanta a při větší konzumaci budete nasolený jako slaneček.

Autor:  AdrienElixir [ ned lis 08, 2015 9:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Chlorid sodný

Znáte nějakou brynzu bez chloridu sodného?

Autor:  Jarda [ ned pro 27, 2015 10:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Chlorid sodný

AdrienElixir píše:
Znáte nějakou brynzu bez chloridu sodného?

To jsem nikdy neslyšel, myslím že bez soli ji nikdo nedělá.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/