Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Milan Calabek přednáška o stravě
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4576
Stránka 13

Autor:  paulvandyck [ čtv bře 26, 2015 12:17 am ]
Předmět příspěvku:  Milan Calabek přednáška o stravě

Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše játra jako když si člověk dá panáka rumu.. Fruktóza v ovoci je v pohodě jelikož je navazana na vlákninu ale jak je to u šťáv kterých denně vypiju nad jeden litr? Fruktóza je bez vlákniny co to dělá s inzulinem a játry? Moc díky
http://media.rozhlas.cz/_audio/03344973.mp3

http://media.rozhlas.cz/_audio/03339710.mp3

Autor:  martina72 [ čtv bře 26, 2015 11:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

Olivový olej je jeden z nejlepších na světě vůbec, na syrovou zeleninu a ovoce byste asi měl užívat jen ten, je velmi chutný a samozřejmě zdravý, prostě dlouhověkost, pokud vás zajímá.
Fruktosa vám s játry nedělá vůbec nic, s hladinou glykemie hodně.
Cukrovku si mějte jakou chcete, hladina insulinu i zdravého člověka jest zcela v rovnováze s hladinou glykemie, u člověka po ourazu jest hladina insulinu zcela jinde nežli krevní cukr. Bud jest insulinu mnoho, ale jako kdyby tam nebyl, nebo jest insulinu málo, poniváč nejni. Ale má to zcela jiné příčiny nežli fruktosa dodaná tělu a do krve.

Autor:  Jarda [ ned bře 29, 2015 6:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

[quote="paulvandyck":a8es6zy1]Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše

Autor:  paulvandyck [ pon bře 30, 2015 7:40 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

Dobře, jak ovšem zareagujete na Calabkovy argument, a sice že pro člověka jsou nejvhodnější tuky s krátkým a středně krátkým řetězcem naopak se středně dlouhým a dlouhým vhodné nejsou a olivac má středně dlouhý.

Prosím opravte mě ale já myslel že fruktóza je ovocný cukr, který je v ovoci vždy přítomen. Pochopil jsem, že fruktóza, která je navazana na vlákninu v ovoci se uvolňuje postupně, avšak jak se chová v těle fruktóza zbavená vlákniny v podobě šťávy?

Moc díky za vysvětlení

Autor:  Jarda [ pon kvě 18, 2015 10:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

paulvandyck píše:
Dobře, jak ovšem zareagujete na Calabkovy argument, a sice že pro člověka jsou nejvhodnější tuky s krátkým a středně krátkým řetězcem naopak se středně dlouhým a dlouhým vhodné nejsou a olivac má středně dlouhý.

Prosím opravte mě ale já myslel že fruktóza je ovocný cukr, který je v ovoci vždy přítomen. Pochopil jsem, že fruktóza, která je navazana na vlákninu v ovoci se uvolňuje postupně, avšak jak se chová v těle fruktóza zbavená vlákniny v podobě šťávy?

Moc díky za vysvětlení

Tak je to názor jako každý jiný a nejsnazší je opravdu dívat se na dlouhověké obyvatelstvo z hlediska skladby stravy a uvidíte, vše ostatní je pouze jedna argumentace proti druhé. Fruktóza existuje chemicky čištěná, tedy forma sirupů, nebo prášku, což je šmejd jak má bejt a pak přírodní produkt, který nikdy není možné přijmout v takové koncentraci, tedy v ovoci a šťávách. To škodí minimálně a pouze některým lidem, kteří mají specifické zdravotní poruchy. Nicméně i tak je třeba upozornit, že ovoce je většinou silně jin a tedy z dlouhodobého hlediska je špatné ho do sebe valit kila. Pak je nutná kompenzace stravou silně jang, tedy slanou, vařenou a pálivou, tím se dá celkem docílit i rovnováha.

Autor:  martina72 [ pon kvě 18, 2015 11:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

paulvandyck píše:
Dobře, jak ovšem zareagujete na Calabkovy argument, a sice že pro člověka jsou nejvhodnější tuky s krátkým a středně krátkým řetězcem naopak se středně dlouhým a dlouhým vhodné nejsou a olivac má středně dlouhý.

Prosím opravte mě ale já myslel že fruktóza je ovocný cukr, který je v ovoci vždy přítomen. Pochopil jsem, že fruktóza, která je navazana na vlákninu v ovoci se uvolňuje postupně, avšak jak se chová v těle fruktóza zbavená vlákniny v podobě šťávy?

Moc díky za vysvětlení

Calábek nemá argumenty, jen názory, stejně jako vy.
Věci rozvolněné od své podstaty se samozřejmě vždy a všude chovají jinak. Proto funguje, ale i nefunguje, medicína, která nás většinově v Evropě obklopuje a převládá.
Někdo z tohoto podnebného pásma bude klidně jen a jen na ovoci (to asi minimum lidí), někdo jen na zelenině, někdo jen na mase. A vše je správně.

Autor:  kov [ čtv lis 16, 2017 12:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

[quote="paulvandyck":2bdqgyuq]Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše

Autor:  Modrovous [ čtv lis 16, 2017 6:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

[quote="paulvandyck":2bytndrf]Zdravím zaujala mě přednáška Calabka v pořadu Kupředu do minulosti - především to že kritizuje olivový olej vzhledem k dlouhému řetězci a [b:2bytndrf]upozorňuje na fruktozu kterou pripodobnuje že je to stejný efekt pro naše

Autor:  ctihodnymuz [ čtv lis 16, 2017 7:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

Modrovous píše:
To je pravda, že fruktoza je škodlivá podobně jako alkohol. Proto Steve Jobs dostal z ovoce rakovinu slinivky, což je rakovina alkoholiků.

Tak zrovna tohle jest tvrzení na pováženou.

Autor:  Jarda [ pát lis 17, 2017 11:21 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

kov píše:
Mě zaujalo, že pan Calábek tak moc propaguje kokosový olej, přitom jsem se na netu dočetl, že má hodně dlouhý řetězec a že vepřové sádlo by bylo vhodnější než kokosák. Dva názory proti sobě.

Ono by bylo podle mě potřeba vzít v potaz i místo kde se tím konkrétním tukem budete krmit. Tedy v pásmu kde se přirozeně vyskytuje kokosová palma je kokosák pochopitelně ideální zdroj energie a zde se přirozeně vyskytuje spíše prase, tedy mě připadá logičtější to sádlo. Nakonec naši předci jedli sádlo po celé generace a problémy z toho evidentně nikdo neměl. Pochopitelně je otázkou zda kvalita sádla nešla rapidně do kopru, ale tak je to nyní skoro se vším.

Autor:  JednorazovyNICK [ pát lis 17, 2017 1:11 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

Jarda píše:
Nakonec naši předci jedli sádlo po celé generace a problémy z toho evidentně nikdo neměl. Pochopitelně je otázkou zda kvalita sádla nešla rapidně do kopru, ale tak je to nyní skoro se vším.

Veď to... Preto si dám denne maximálne 40g masti, a zvyšok tuku ide z nepasterizovaného masla, a celistvých živočíšnych potravín, + asi 30g kokosového panenského oleja...
A to kupujem masť za 3,90€ kilo, čiže žiadny "šmejd"... Viem však, že to aj tak nebude ani žiadne "terno"... To prasa nebude kŕmené na lúke, ale bude žrať určite veľké dávky zrna...

Autor:  Jarda [ pát lis 17, 2017 2:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

JednorazovyNICK píše:
Veď to... Preto si dám denne maximálne 40g masti, a zvyšok tuku ide z nepasterizovaného masla, a celistvých živočíšnych potravín, + asi 30g kokosového panenského oleja...
A to kupujem masť za 3,90€ kilo, čiže žiadny "šmejd"... Viem však, že to aj tak nebude ani žiadne "terno"... To prasa nebude kŕmené na lúke, ale bude žrať určite veľké dávky zrna...

U vás je trochu problém v příjmu sacharidů, nejběžnější aplikace sádla za našich předků byl chleba se sádlem a cibulí, nebo sváteční knedlo, vepřo, zelo, které i Páter Ferda pasoval na Nobelovu cenu. Morava a Slovensko jelo spíše na slanině a zase s chlebem, tedy jak vidíte tradice tam sice jsou, ale jinak než je držíte vy. Je ovšem holým faktem že kvalita šla do kopru u všech složek a u chleba si myslím až nejvíce, ten je dnes většinou skoro nepoživatelný.

Autor:  ctihodnymuz [ pát lis 17, 2017 3:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

S chlebem jsme na tom docela dobře. Kvásková klasika se peče na hodně místech. Alespoň zde, u nás, na dostřel do 30 km, 4 pekárny. Trošku mi mrzí to, že pekaři rezignovali na tlustou, tvrdou, rozpukanou, kůru, která chléb nejméně týden chrání. Mimoto je velmi chutná. Já osobně jsem často na nějakých jarmarcích .... a hle, nabídka špičkového chleba je nepřeberná. V mnoha druzích.

Autor:  Jarda [ pát lis 17, 2017 5:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

ctihodnymuz píše:
S chlebem jsme na tom docela dobře. Kvásková klasika se peče na hodně místech. Alespoň zde, u nás, na dostřel do 30 km, 4 pekárny. Trošku mi mrzí to, že pekaři rezignovali na tlustou, tvrdou, rozpukanou, kůru, která chléb nejméně týden chrání. Mimoto je velmi chutná. Já osobně jsem často na nějakých jarmarcích .... a hle, nabídka špičkového chleba je nepřeberná. V mnoha druzích.

Tak možná se pomalu zvedá kvalita drobné domácí produkce, ale majoritní produkovaný objem je o to větší šmejd. Sám ještě pamatuji chléb pečený doma v normální zděné peci, ten vydržel pod utěrkou v ošatce i měsíc a plíseň nikde. Od té doby jsem se s něčím podobným nesetkal tedy usuzuji, že ta kvalita je stále mizerná.

Autor:  JednorazovyNICK [ pát lis 17, 2017 7:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Milan Calabek přednáška o stravě

Ja si neviem pomôcť, ale mne chlieb príde stále príliš ....suchý.... Nech si ho dá človek s hocičím, vždy po konzumácii chleba (v množstve potrebnom na to, aby napr. spolu s tukom a bielkovinou dostatočne zasýtil) je viac smädný, než po konzumácii kaše... Ja pijem po jedle vždy najskôr až o 4 hodiny - bez pocitu smädu... Ráno sa napijem do 1 hodiny liter vody (voda s citrónom napríklad, alebo voda s jablčným octom), a 30 minút po vypití posledného pohára idem jesť. Po jedle si dám druhé jedlo o tých 80 minút (v dvojhodinovom okne jem), a až o 4 hodiny po zjedení druhého jedla sa napijem. Po chlebe by ma viac smädilo...hoci netvrdím, že taký kvalitný doma pečený chlieb s doma mletej múky (to si nikdy nebudem môcť dovoliť - kúpiť taký mlynček, je drahý jak hoväd...) nie je pôžitkom, chuťovým, a aj na žuvanie... Ešte si to dobre pamätám...keĎ som pred rokmi jedával kváskový bio špaldovo-ražný či špaldový. Už by som ho ale nejedával...ani náhodou. Hlavne, keď tá múka bola boh vie kedy mletá...takže je zoxidovaná \

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/