Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kajanske korenie
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=460
Stránka 13

Autor:  Xion [ čtv lis 19, 2009 1:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Kajanske korenie

Jarda, chcem sa opytat, ci neviete, kedy uzivat toto korenie, na zlepsenie stavu traviacej sustavy a travenia. Kdesi som cital clanok, kde dotycny hovoril, ze nepozna ucinnejsiu vec na nastartovanie travenia, ako dat si trochu kajanskeho korenia pred jedlom. Neviem ten clanok vsak znovu najst, a tak neviem blizsie podrobnosti. Je to vhodne uzit 10 minut pred jedlom a zapit malym mnozstvom vody? Osobne som to uz vyskusal, ale niesom si isty, ze to tak robim spravne, a chcem to uzivat dlhodobejsie. Takisto neviem, ake mnozstvo je rozumne, aby som si zas nevypalil dieru do zaludka. \":-)\"

Autor:  Jarda [ čtv lis 19, 2009 4:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Xion píše:
Jarda, chcem sa opytat, ci neviete, kedy uzivat toto korenie, na zlepsenie stavu traviacej sustavy a travenia. Kdesi som cital clanok, kde dotycny hovoril, ze nepozna ucinnejsiu vec na nastartovanie travenia, ako dat si trochu kajanskeho korenia pred jedlom. Neviem ten clanok vsak znovu najst, a tak neviem blizsie podrobnosti. Je to vhodne uzit 10 minut pred jedlom a zapit malym mnozstvom vody? Osobne som to uz vyskusal, ale niesom si isty, ze to tak robim spravne, a chcem to uzivat dlhodobejsie. Takisto neviem, ake mnozstvo je rozumne, aby som si zas nevypalil dieru do zaludka. \":-)\"

Tyto pálivé papričky jsou nepochybně velice užitečné, ale sám je považuji za dámskou odrůdu, dle mého názoru mírně pálivých paprik. Já sám je nepoužívám, ale kupuji je pro manželku, která si je ráda dává do jídla. Mě vyhovuje jiná pálivost, mnohem razantnější http://www.habanero.cz/detail/naga-bih- ... mleta-50g/ a také je přidávám přímo do jídla. Pokud se týká pravidelného užití na prázdný žaludek, tak s tím zkušenost nemám a moc vhodné se mi to jako pravidelný postup nezdá. Jako jednorázová aplikace proti heliobacteru pyroli je to ovšem vynikající postup, který se dá doporučit a zpravidla problém vyřešíte na jeden, či dva pokusy. To množství bude velice individuální, protože třeba já té nejpálivější papriky snesu půl kávové lžičky na jedno jídlo a to by ledaskoho dostalo do nemocnice, nebo dokonce až na hřbitov.

Autor:  Xion [ pát lis 20, 2009 12:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Jarda píše:
Tyto pálivé papričky jsou nepochybně velice užitečné, ale sám je považuji za dámskou odrůdu, dle mého názoru mírně pálivých paprik. Já sám je nepoužívám, ale kupuji je pro manželku, která si je ráda dává do jídla. Mě vyhovuje jiná pálivost, mnohem razantnější http://www.habanero.cz/detail/naga-bih- ... mleta-50g/ a také je přidávám přímo do jídla. Pokud se týká pravidelného užití na prázdný žaludek, tak s tím zkušenost nemám a moc vhodné se mi to jako pravidelný postup nezdá. Jako jednorázová aplikace proti heliobacteru pyroli je to ovšem vynikající postup, který se dá doporučit a zpravidla problém vyřešíte na jeden, či dva pokusy. To množství bude velice individuální, protože třeba já té nejpálivější papriky snesu půl kávové lžičky na jedno jídlo a to by ledaskoho dostalo do nemocnice, nebo dokonce až na hřbitov.


Hehe, diky za odpoved. Ja osobne som nikdy nebol na palive jedla, vzdy som mal pocit, ze mi to spaluje uz beztak podrazdene creva, ale nedavno nastala zmena v mojom vedomi, a napodiv sa mi trochu zmenili aj chute a postoje k jedlu. Odrazu mam z toho paliveho lepsi pocit, pretoze si predstavujem, ako to dezinfikuje a zabija patogeny, navyse uz nejaky cas jem rozdrteny cesnak len tak, co mi tiez sposobilo lepsiu toleranciu na palive, ktora bola predtym prakticky nulova (hocico stipalo co len trochu, uz mi to nechutilo).
Takze, ja som rad, ze to kajanske korenie je slabsie, mne to vyhovuje, a samotnu palivost nevyhladavam, ani rekordy v nej, skor mi ide o ten prakticky ucinok, na patogeny to staci a podpori to travenie, takze super.
Takze v tom clanku sa pisalo pred jedlom a to teda nedoporucujete pravidelne? Mozno prave preto odporucil kajanske korenie, lebo to nieje az tak silne, a na nastartovanie travenie to staci. Samozrejme, do jedla sa to hodi, ale to je uz ine kafe uzivat to pocas jedla, ako pred jedlom.

Autor:  Jarda [ pát lis 20, 2009 8:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Xion píše:
Hehe, diky za odpoved. Ja osobne som nikdy nebol na palive jedla, vzdy som mal pocit, ze mi to spaluje uz beztak podrazdene creva, ale nedavno nastala zmena v mojom vedomi, a napodiv sa mi trochu zmenili aj chute a postoje k jedlu. Odrazu mam z toho paliveho lepsi pocit, pretoze si predstavujem, ako to dezinfikuje a zabija patogeny, navyse uz nejaky cas jem rozdrteny cesnak len tak, co mi tiez sposobilo lepsiu toleranciu na palive, ktora bola predtym prakticky nulova (hocico stipalo co len trochu, uz mi to nechutilo).
Takze, ja som rad, ze to kajanske korenie je slabsie, mne to vyhovuje, a samotnu palivost nevyhladavam, ani rekordy v nej, skor mi ide o ten prakticky ucinok, na patogeny to staci a podpori to travenie, takze super.
Takze v tom clanku sa pisalo pred jedlom a to teda nedoporucujete pravidelne? Mozno prave preto odporucil kajanske korenie, lebo to nieje az tak silne, a na nastartovanie travenie to staci. Samozrejme, do jedla sa to hodi, ale to je uz ine kafe uzivat to pocas jedla, ako pred jedlom.

Vemte to tak, já jsem zkoušel, relativně dost dlouho, žaludek bazénovou chemií konkrétně Lagunou modrý šíp. Užíval jsem toho, aspoň na váhu, zřejmě víc, než té papriky a žaludek to vydržel taky, takže je otázkou zda se mýlím, nebo ne. To je prostě jenom nutné vyzkoušet to a zjistit, jestli mi to dělá dobře, nebo ne. Já sám to vyzkoušené nemám a domnívám se, že paprika na lačný žaludek je docela drsná, ale jsem přesvědčen, že rozhodně je drsnější Laguna modrý šíp.

Autor:  Xion [ sob lis 21, 2009 1:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Jarda píše:
Vemte to tak, já jsem zkoušel, relativně dost dlouho, žaludek bazénovou chemií konkrétně Lagunou modrý šíp. Užíval jsem toho, aspoň na váhu, zřejmě víc, než té papriky a žaludek to vydržel taky, takže je otázkou zda se mýlím, nebo ne. To je prostě jenom nutné vyzkoušet to a zjistit, jestli mi to dělá dobře, nebo ne. Já sám to vyzkoušené nemám a domnívám se, že paprika na lačný žaludek je docela drsná, ale jsem přesvědčen, že rozhodně je drsnější Laguna modrý šíp.

Chapem, co sa mi snazite povedat. Rozhodol som sa to praktikovat nejaky cas, a potom si dat pauzu.
Este sa chcem opytat, ci myslite, ze kajanske korenie bude nejakym sposobom znehodnocovat ovocie, vitaminy alebo enzymy v nom. Nejak som dostal napad miesat to napriklad do mrkvovej stavy alebo s ovocim.

Autor:  Jarda [ sob lis 21, 2009 8:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Xion píše:
Chapem, co sa mi snazite povedat. Rozhodol som sa to praktikovat nejaky cas, a potom si dat pauzu.
Este sa chcem opytat, ci myslite, ze kajanske korenie bude nejakym sposobom znehodnocovat ovocie, vitaminy alebo enzymy v nom. Nejak som dostal napad miesat to napriklad do mrkvovej stavy alebo s ovocim.

Já to sice odzkoušené nemám, ale myslím si, že s tím nebude žádný problém, bude to podle mého názoru podobné jako s česnekem. Je to jen otázka toho, jak kdo danou chuť vnímá, nebo je na ni zvyklý.

Autor:  muflon [ sob kvě 15, 2010 5:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Jine druhy palivych paprik

Jarda píše:
Mě vyhovuje jiná pálivost, mnohem razantnější http://www.habanero.cz/detail/naga-bih- ... mleta-50g/ a také je přidávám přímo do jídla.


Kdo chce levny kayensky pepr(=papricky):
http://www.levnekoreni.cz/index.php?path=m1%7Cp7

Jaky mate nazor na Chipotles - nejedná se o samostatnou odrůdu papriček. Vezmou se zralé - většinou už červené, Jalapenos a hodně se vyudí nad dřevem Mesquito (nevim-nedostanou se uzenim a kourem do paprik nejake nepravosti??). Tím vzniká nezaměnitelná chuť. Mexičané takto uzené Jalapenos nazvali Chipotles a ty si získaly celosvětovou slávu.

Mate tipy jeste na jine silne palive mlete papriky?(zel ty co uvadite zrovna nemaji na sklade... \":(\" \":cry:\"
Nasel jsem nemlete(umelu si na mlynku) a levnejsi jalapenos(pravdepodobne nebudou tak kvalitni jako z habaneros...)
http://www.levnekoreni.cz/index.php?path=m8|g8|o59

PS:tu velkou palivost chcete kvuli chuti, kvuli parazitum,afrodisiakum nebo jeste z jineho duvodu(prokrveni studenych koncetin...?) \":idea:\"
Jaky mate nazor na to ze ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí? Kdy uz prestava byt (jake mnozstvi) prospesne??

Autor:  Jarda [ sob kvě 15, 2010 8:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jine druhy palivych paprik

muflon píše:
Kdo chce levny kayensky pepr(=papricky):
http://www.levnekoreni.cz/index.php?path=m1%7Cp7

Jaky mate nazor na Chipotles - nejedná se o samostatnou odrůdu papriček. Vezmou se zralé - většinou už červené, Jalapenos a hodně se vyudí nad dřevem Mesquito (nevim-nedostanou se uzenim a kourem do paprik nejake nepravosti??). Tím vzniká nezaměnitelná chuť. Mexičané takto uzené Jalapenos nazvali Chipotles a ty si získaly celosvětovou slávu.

Mate tipy jeste na jine silne palive mlete papriky?(zel ty co uvadite zrovna nemaji na sklade... \":(\" \":cry:\"
Nasel jsem nemlete(umelu si na mlynku) a levnejsi jalapenos(pravdepodobne nebudou tak kvalitni jako z habaneros...)
http://www.levnekoreni.cz/index.php?path=m8|g8|o59

PS:tu velkou palivost chcete kvuli chuti, kvuli parazitum,afrodisiakum nebo jeste z jineho duvodu(prokrveni studenych koncetin...?) \":idea:\"
Jaky mate nazor na to ze ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí? Kdy uz prestava byt (jake mnozstvi) prospesne??

Mě uzení nevyhovuje a nikdy jsem je tedy nejedl, čili těžko mohu mít nějaký názor. Jiné nepoužívám, je to vyhazování peněz, tyto mají naprosto ideální poměr cena-výkon. Umlít doma papriky tohoto druhu nevidím jako dobrý nápad, to budete mít všude a může vám to slušně popálit jak kůži, tak oči a dýchací cesty. Tu velkou pálivost mám kvůli ceně, jinak je to jedno co pálivého jíte, ale musí se toho tam dávat hodně a je to pak drahé. Že by mě to něco dráždilo, jsem si zatím nevšiml a to je jím už docela dost dlouho, možná po velké dávce trochu trpí výfuk, ale ten se dá natřít olejem.

Autor:  muflon [ sob kvě 22, 2010 3:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Mlete Chilli koreni

Vubec nejlevnejsi mlete chilli bude asi 1kg okolo 100kc :
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny ... 500g-1000g

K tomuto zbozi pisou:
- podporuje krevní oběh
- vyvolává pocení (to v lete asi nebude zrovna zadouci...)
- působí antibakteriálně
Vysoká konzumace chilli může způsobit podráždění žaludku a střev.(?)

K chili se dale uvadi kladne ucinky:
trombóza
křečové žíly
omrzliny
podlitiny/hematomy
hadí uštknutí
Reynauldův syndrom
otrava potravinami - ostré chilli papričky ničí bakterie (Vibrio vulnificus - původce otravy ústřicemi či špatným suši, Escherichia coli, Shigella, Salmonella)
srdeční arytmie (kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia)
Diabetes mellitus - kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru
arterioskleróza
usazování hlenu v plicích
alkoholismus
podchlazení
řezné rány - kayenský pepř pomáhá zastavit krvácení

Podle wikipedie je vůbec nejpálivěší paprikou indická naga jolokia(=Bhut Jolokia, Bih Jolokia, Dorset Naga).

Pro srovnani stupen palivosti(Scoville heat units (SHU)):
15,000,000–16,000,000 extract pure capsaicin
8,600,000–9,100,000 Various capsaicinoids (e.g., homocapsaicin, homodihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin)
5,000,000–5,300,000 pepper spray
855,000–1,075,000 Bhut Jolokia (Naga Jolokia)
350,000–580,000 Red Savina habanero
100,000–350,000 Guntur Chilli, Habanero chili,Scotch Bonnet Pepper,Datil pepper, Rocoto, African Birdseye, Madame Jeanette, Jamaican Hot Pepper
50,000–100,000 Bird's eye chili/Thai Pepper/Indian Pepper, Malagueta Pepper, Chiltepin Pepper, Pequin Pepper
30,000–50,000 Cayenne Pepper, Ají pepper, Tabasco pepper, Cumari pepper (Capsicum Chinese)
10,000–23,000 Serrano Pepper
2,500–8,000 Jalapeño, Guajillo pepper, New Mexican varieties of Anaheim pepper, Paprika (Hungarian wax pepper), Tabasco Sauce
500–2,500 Anaheim pepper, Poblano Pepper, Rocotillo Pepper,Peppadew
100–500 Pimento, Peperoncini

Autor:  muflon [ sob kvě 22, 2010 3:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Chilli a endorfiny+Jak se zbavit paleni

Endorfiny obsažené v chilli:

Jsou to vlastně přírodní opiáty. Jde o opiodní polypeptidy (peptidy tvořené mnoha aminokyselinami, které tvoří přechod k bílkovinám) původně nalezené v mozku a později objevené i v dalších částech těla. Tlumí bolest a působí pozitivně na náladu.

[i:2m6wkw3e][b:2m6wkw3e]Jak se zbavit příliš velkého pálení? [/b:2m6wkw3e][/i:2m6wkw3e]
Zvláště tucne jogurty ci mleko(nejlepe nepasterovane...). Také pomůže zajedení chlebem(nejlepe kvaskovym...,pokud neni tak jakykoliv).
Rozhodně se nedoporučuje zapíjení vodou nebo pivem, jelikož kapsaicin je olejovitá látka a vodou se jen rozšíří.

Je dobre zacinat s mene palivymi(napr.jalapeňo nebo kayenske papriky(pepr) a prejit postupne a velmi opatrne k habanero(telo si casem privykne), pripadne dokonce az k jolokia. Pro ty co nevi jak muze habanero nebo jolokia pusobit-viz napr. videa na youtube(jolokia anglicky taky "ghost pepper"):

Autor:  Jaroslavx [ pon kvě 31, 2010 5:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Chilli a endorfiny+Jak se zbavit paleni

Měl bych dotaz k používání sušených celých papriček: Postačí pro konzumaci v syrovém zeleninovém salátu jejich pokrájení na malé kousky, nebo je z hlediska vstřebávání v nich obsažených látek nutné je nějak rozdrtit na prášek? Díky za odpověď!

Autor:  Jarda [ úte čer 01, 2010 7:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Chilli a endorfiny+Jak se zbavit paleni

Jaroslavx píše:
Měl bych dotaz k používání sušených celých papriček: Postačí pro konzumaci v syrovém zeleninovém salátu jejich pokrájení na malé kousky, nebo je z hlediska vstřebávání v nich obsažených látek nutné je nějak rozdrtit na prášek? Díky za odpověď!

Rozhodně je vhodnější je rozdrtit, ale opatrně, při nadýchání jemného prášku u velice kvalitních druhů se člověk může i udusit.

Autor:  smitko [ úte čer 15, 2010 12:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Naga Jolokia

Kdo už je na pálivé navyklý může vyzkoušet rovnou nejpálivější papričku světa Naga Jolokia. Doporučuji ale dávkovat velmi opatrně a při manipulaci používat rukavice. Zdravotní užitek chilli je zcela nesporný, ale pozor na citlivý žaludek - neujídat na lačno! Pokud vás po požití chilli hodně pálí pusa, nejlepší je zapít mlékem nebo zajíst nějakým mléčným produktem.
Přínosy pro zdraví: http://www.jolokia.cz/prinosy-pro-zdravi/
Sušené papričky: http://www.jolokia.cz/susene-papricky/

Autor:  Sybilla [ pát zář 17, 2010 6:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

Kúpila som dnes čerstvé papričky habanero. Je ich tam 6 ks, teda zjesť ich pokiaľ by ostali čerstvé v dohľadnej dobe neprichádza do úvahy. Aj keď pálivé chute obľubujem. Rozmýšlam, že ich asi budem musieť dať do mrazáku. Nič lepšie ma nenapaadá. Je ešte okrem mrrazáku nejaká možnosť zachovať ich v potencionálne čerstvom stave?

Autor:  Jarda [ pát zář 17, 2010 8:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kajanske korenie

[quote="Sybilla":3e2nxbgz]Kúpila som dnes čerstvé papričky habanero. Je ich tam 6 ks, teda zjesť ich pokiaľ by ostali čerstvé v dohľadnej dobe neprichádza do úvahy. Aj keď pálivé chute obľubujem. Rozmýšlam, že ich asi budem musieť dať do mrazáku. Nič lepšie ma nenapaadá. Je ešte okrem mrrazáku nejaká možnosť zachovať ich v potencionálne čerstvom stave?[/quote:3e2nxbgz]
Podle mého názoru papričky vydrží i celkem dlouho v ledničce, ale vyzkoušené to konkrétně u těchto nemám. Jinak je asi vhodné je spíše usušit, než mrazit, ale to také pouze teoretizuji, sám jsem čerstvé nikdy nekupoval. Nikdy mě nelákalo vyzkoušet to, co je na těchto šotech.

Stránka 13 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/