HonzaV píše:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat, jaký je Váš názor na potraviny z čeledi lilkovitých, hlavně brambor, rajčata a papriky. Různé zdroje na webu uvádějí, že všechny lilkovité rostliny obsahují jedovaté alkaloidy a někteří propagátoři přírodní stravy jejich konzumaci nedoporučují vůbec nebo jen v omezeném množství.
Děkuji.
Již jsem zde na to odpovídal ve Vitariánství jako celoživotní filozofie. To, na co se ptáte, je naprostá klasika, jako u většiny ostatních informací, kde se lidé běžně mýlí. To vidíte prostě čerta někde, kde čert není. Pokud byste se trápil jedovatostí solaninu, pak se jím musíte trápit především u rajčat, což běžně lidi nevědí a domnívají se, že největší škodlivost solanin poskytuje právě bramborám. Především je potřeba si uvědomit, že solanin je obsažen hlavně v klíčcích, což běžně nejíme, zelených částech brambor, což také není zrovna naše ideální potrava a běžná brambora, tak jak jí konzumujeme, byť syrová, obsahuje slaninu opravdu velmi malé množství Toto množství je cca 10 mg na 100 gramů potraviny, přičemž abyste se nějakým způsobem dokázal otrávit, musel byste sníst množství 400 mg solaninu, což odpovídá 4 kg takovýchto syrových brambor. V naklíčených, nebo nazelenalých bramborách, je situace bohužel poněkud horší, tam se již nachází 35 mg solaninu na 100 gramů brambor a otrava by se tedy dostavila mnohem dříve. I tak se jedná o příliš velké množství syrových brambor, že dle mého názoru je naprosto nereálné, aby je někdo naráz zkonzumoval. Nebezpečnost konzumace lilkovitých rostlin a syrových brambor, je dle mého názoru akorát veliký strašák, já sám je jím poměrně pravidelně a za celá léta jsem nikdy jakýkoliv projev nevolnosti, nebo nedej bože otravy neměl. Navíc je málo známá skutečnost, že běžnými kuchyňskými úpravami obsah solaninu v bramborách významně neklesá a vlastně jíte stejné množství solaninu, akorát v jiné úpravě. Čili pokud by byly brambory a ostatní lilkovité rostliny natolik jedovaté, jak se domníváte, tak již by bylo půl republiky dávno zakopáno na hřbitovech.