Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ?
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4805
Stránka 11

Autor:  SemTamTuPrídem [ sob lis 07, 2015 1:39 pm ]
Předmět příspěvku:  ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ?

Zaujímalo by ma, pri akej teplote dochádza k zničeniu enzýmov......
Viem, že ničenie enzýmov = určitá teplota X určitý čas...
Môj jogurtovač robí jogurt pri teplote 45 stupňov celzia, alebo ešte pri väčšej (možno 47). Jogurt sa ale podarí. V tom prípade teda nemôže byť reč o tom, že by jogurtovač zabil enzýmy, nie ? ...
Alebo keď si ohrejem surové pomleté mäso vo vývare na 50-55 stupňov, zabil som enzýmy ? ... To bude tiež BLUD... Za 2 minúty bude mať to jedlo 40 stupňov, dve minúty nemôžu stačiť na to, aby zabily enzýmy, a už vôbec nie všetky, a prakticky možno len päť percent......MôŽEM LEN HÁDAŤ......
Niekde duraci (väčšinou vitariáni, nič v zlom) píšu, že pri teplote nad 42 stupňov (čiže 43, 44...) sa zahubia všetky enzýmy v potrave.... Inde som zas čítal, že u rastlinných potravín (ale veď len také jedia vitariáni, nie ? \":D\" \":D\" \":D\" Tak potom !???) sa zahubia enzýmy AŽ pri teplote okolo 60 stupňov celzia, že enzýmy v nich sú odolnejšie voči teplote než enzýmy v živočíšnej strave.....
Čo keď je tých 42 stupňov celzia proste BLUD ??? ...Keby to nebol blud, jogurtovač by bol "zabiják enzýmov"...
Čo keď sú reálne hodnoty u živočíšnych potravín možno 50 stupňov A VIAC (čím viac stupňov, tým kratšie trvá než sa zahubia všetky enzýmy), a u rastilnných tiež (55-60 a viac) ? ... KDE SA DOZVIEM PRAVDU ? ...
Lebo keď napr. pri 50 stupňoch sa zahubia enzýmy v mäse za týždeň pôsobenia takej teploty, tak nie je o čom.... ale aj to je sprostosť, lebo potom by také mŕtve zveira v Afrike bolo za pár dní ZAKONZERVOVANÉ, lebo keď niet enzýmov, niet rozkladu...
Zaoberal sa tým niekto z vás ? Ďakujem za odpoveď...

Autor:  martina72 [ sob lis 07, 2015 1:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ?

Milý STTP, pravda je přece jen jedna. A to je zrovna ta, kterou si vymyslíš.
Čistě technicky vzato, zrovna shora řešené věci jsou naprosto nedůležité a samozřejmě jejich "řešením" a analyzováním se nikam nedostaneš.

Autor:  SemTamTuPrídem [ sob lis 07, 2015 6:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ?

martina72 píše:
Milý STTP, pravda je přece jen jedna. A to je zrovna ta, kterou si vymyslíš.
Čistě technicky vzato, zrovna shora řešené věci jsou naprosto nedůležité a samozřejmě jejich "řešením" a analyzováním se nikam nedostaneš.

Ja by rád konkrétnu odpoveď \":D\" .... Alebo sa mám vzdelať v obore chemik, laborant, zadovážiť si super mikroskop, a tak nemusieť "pidiť" po pravde ? ...NIE...

Autor:  martina72 [ sob lis 07, 2015 11:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ?

STTP, ty sa nepotrebuješ vzdelať ... ty potrebuješ žiť. Hneď.

Autor:  SemTamTuPrídem [ ned lis 08, 2015 10:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ?

martina72 píše:
STTP, ty sa nepotrebuješ vzdelať ... ty potrebuješ žiť. Hneď.

PRAVDA, roky ubiehajú rýchlejšie, než sa zničia enzými počas varenia (trochu srandy).... Máš ale čistú pravdu v tomto, môj život je (mojim pričinením) úplne na h*vno, lebo som sa ho nenaučil žiť. Ale v tomto topicu to nechcem rozvíjať.

Autor:  Jarda [ ned lis 08, 2015 8:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ?

SemTamTuPrídem píše:
Zaujímalo by ma, pri akej teplote dochádza k zničeniu enzýmov......
Viem, že ničenie enzýmov = určitá teplota X určitý čas...
Môj jogurtovač robí jogurt pri teplote 45 stupňov celzia, alebo ešte pri väčšej (možno 47). Jogurt sa ale podarí. V tom prípade teda nemôže byť reč o tom, že by jogurtovač zabil enzýmy, nie ? ...
Alebo keď si ohrejem surové pomleté mäso vo vývare na 50-55 stupňov, zabil som enzýmy ? ... To bude tiež BLUD... Za 2 minúty bude mať to jedlo 40 stupňov, dve minúty nemôžu stačiť na to, aby zabily enzýmy, a už vôbec nie všetky, a prakticky možno len päť percent......MôŽEM LEN HÁDAŤ......
Niekde duraci (väčšinou vitariáni, nič v zlom) píšu, že pri teplote nad 42 stupňov (čiže 43, 44...) sa zahubia všetky enzýmy v potrave.... Inde som zas čítal, že u rastlinných potravín (ale veď len také jedia vitariáni, nie ? \":D\" \":D\" \":D\" Tak potom !???) sa zahubia enzýmy AŽ pri teplote okolo 60 stupňov celzia, že enzýmy v nich sú odolnejšie voči teplote než enzýmy v živočíšnej strave.....
Čo keď je tých 42 stupňov celzia proste BLUD ??? ...Keby to nebol blud, jogurtovač by bol "zabiják enzýmov"...
Čo keď sú reálne hodnoty u živočíšnych potravín možno 50 stupňov A VIAC (čím viac stupňov, tým kratšie trvá než sa zahubia všetky enzýmy), a u rastilnných tiež (55-60 a viac) ? ... KDE SA DOZVIEM PRAVDU ? ...
Lebo keď napr. pri 50 stupňoch sa zahubia enzýmy v mäse za týždeň pôsobenia takej teploty, tak nie je o čom.... ale aj to je sprostosť, lebo potom by také mŕtve zveira v Afrike bolo za pár dní ZAKONZERVOVANÉ, lebo keď niet enzýmov, niet rozkladu...
Zaoberal sa tým niekto z vás ? Ďakujem za odpoveď...

Sice jsem se tím do hloubky nezabýval, ale předpokládám, že to bude nejen o teplotě, ale i o čase kterou bude potřeba na daný enzym působit, aby došlo ke zničení. Je také možné, že teplota i čas nebudou u každého enzymu stejné, některé prostě vydrží více a jiné méně, nicméně předpokládám, že 60 stupňů dlouhodobě nevydrží asi žádné.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/