Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ? https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4805 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | SemTamTuPrídem [ sob lis 07, 2015 1:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ? |
Zaujímalo by ma, pri akej teplote dochádza k zničeniu enzýmov...... Viem, že ničenie enzýmov = určitá teplota X určitý čas... Môj jogurtovač robí jogurt pri teplote 45 stupňov celzia, alebo ešte pri väčšej (možno 47). Jogurt sa ale podarí. V tom prípade teda nemôže byť reč o tom, že by jogurtovač zabil enzýmy, nie ? ... Alebo keď si ohrejem surové pomleté mäso vo vývare na 50-55 stupňov, zabil som enzýmy ? ... To bude tiež BLUD... Za 2 minúty bude mať to jedlo 40 stupňov, dve minúty nemôžu stačiť na to, aby zabily enzýmy, a už vôbec nie všetky, a prakticky možno len päť percent......MôŽEM LEN HÁDAŤ...... Niekde duraci (väčšinou vitariáni, nič v zlom) píšu, že pri teplote nad 42 stupňov (čiže 43, 44...) sa zahubia všetky enzýmy v potrave.... Inde som zas čítal, že u rastlinných potravín (ale veď len také jedia vitariáni, nie ? Tak potom !???) sa zahubia enzýmy AŽ pri teplote okolo 60 stupňov celzia, že enzýmy v nich sú odolnejšie voči teplote než enzýmy v živočíšnej strave..... Čo keď je tých 42 stupňov celzia proste BLUD ??? ...Keby to nebol blud, jogurtovač by bol "zabiják enzýmov"... Čo keď sú reálne hodnoty u živočíšnych potravín možno 50 stupňov A VIAC (čím viac stupňov, tým kratšie trvá než sa zahubia všetky enzýmy), a u rastilnných tiež (55-60 a viac) ? ... KDE SA DOZVIEM PRAVDU ? ... Lebo keď napr. pri 50 stupňoch sa zahubia enzýmy v mäse za týždeň pôsobenia takej teploty, tak nie je o čom.... ale aj to je sprostosť, lebo potom by také mŕtve zveira v Afrike bolo za pár dní ZAKONZERVOVANÉ, lebo keď niet enzýmov, niet rozkladu... Zaoberal sa tým niekto z vás ? Ďakujem za odpoveď... |
Autor: | martina72 [ sob lis 07, 2015 1:55 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ? |
Milý STTP, pravda je přece jen jedna. A to je zrovna ta, kterou si vymyslíš. Čistě technicky vzato, zrovna shora řešené věci jsou naprosto nedůležité a samozřejmě jejich "řešením" a analyzováním se nikam nedostaneš. |
Autor: | SemTamTuPrídem [ sob lis 07, 2015 6:07 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ? |
martina72 píše: Milý STTP, pravda je přece jen jedna. A to je zrovna ta, kterou si vymyslíš. Čistě technicky vzato, zrovna shora řešené věci jsou naprosto nedůležité a samozřejmě jejich "řešením" a analyzováním se nikam nedostaneš. Ja by rád konkrétnu odpoveď .... Alebo sa mám vzdelať v obore chemik, laborant, zadovážiť si super mikroskop, a tak nemusieť "pidiť" po pravde ? ...NIE... |
Autor: | martina72 [ sob lis 07, 2015 11:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ? |
STTP, ty sa nepotrebuješ vzdelať ... ty potrebuješ žiť. Hneď. |
Autor: | SemTamTuPrídem [ ned lis 08, 2015 10:28 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ? |
martina72 píše: STTP, ty sa nepotrebuješ vzdelať ... ty potrebuješ žiť. Hneď. PRAVDA, roky ubiehajú rýchlejšie, než sa zničia enzými počas varenia (trochu srandy).... Máš ale čistú pravdu v tomto, môj život je (mojim pričinením) úplne na h*vno, lebo som sa ho nenaučil žiť. Ale v tomto topicu to nechcem rozvíjať. |
Autor: | Jarda [ ned lis 08, 2015 8:53 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: ENZÝMY - pri akej teplote skutočne hynú ? |
SemTamTuPrídem píše: Zaujímalo by ma, pri akej teplote dochádza k zničeniu enzýmov...... Viem, že ničenie enzýmov = určitá teplota X určitý čas... Môj jogurtovač robí jogurt pri teplote 45 stupňov celzia, alebo ešte pri väčšej (možno 47). Jogurt sa ale podarí. V tom prípade teda nemôže byť reč o tom, že by jogurtovač zabil enzýmy, nie ? ... Alebo keď si ohrejem surové pomleté mäso vo vývare na 50-55 stupňov, zabil som enzýmy ? ... To bude tiež BLUD... Za 2 minúty bude mať to jedlo 40 stupňov, dve minúty nemôžu stačiť na to, aby zabily enzýmy, a už vôbec nie všetky, a prakticky možno len päť percent......MôŽEM LEN HÁDAŤ...... Niekde duraci (väčšinou vitariáni, nič v zlom) píšu, že pri teplote nad 42 stupňov (čiže 43, 44...) sa zahubia všetky enzýmy v potrave.... Inde som zas čítal, že u rastlinných potravín (ale veď len také jedia vitariáni, nie ? Tak potom !???) sa zahubia enzýmy AŽ pri teplote okolo 60 stupňov celzia, že enzýmy v nich sú odolnejšie voči teplote než enzýmy v živočíšnej strave..... Čo keď je tých 42 stupňov celzia proste BLUD ??? ...Keby to nebol blud, jogurtovač by bol "zabiják enzýmov"... Čo keď sú reálne hodnoty u živočíšnych potravín možno 50 stupňov A VIAC (čím viac stupňov, tým kratšie trvá než sa zahubia všetky enzýmy), a u rastilnných tiež (55-60 a viac) ? ... KDE SA DOZVIEM PRAVDU ? ... Lebo keď napr. pri 50 stupňoch sa zahubia enzýmy v mäse za týždeň pôsobenia takej teploty, tak nie je o čom.... ale aj to je sprostosť, lebo potom by také mŕtve zveira v Afrike bolo za pár dní ZAKONZERVOVANÉ, lebo keď niet enzýmov, niet rozkladu... Zaoberal sa tým niekto z vás ? Ďakujem za odpoveď... Sice jsem se tím do hloubky nezabýval, ale předpokládám, že to bude nejen o teplotě, ale i o čase kterou bude potřeba na daný enzym působit, aby došlo ke zničení. Je také možné, že teplota i čas nebudou u každého enzymu stejné, některé prostě vydrží více a jiné méně, nicméně předpokládám, že 60 stupňů dlouhodobě nevydrží asi žádné. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |