Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Trávení semínek - jak to vlastně funguje?
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4834
Stránka 11

Autor:  wlashack [ pát led 01, 2016 12:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

Dobrý den,
mám rád semínka kde čeho (len, dýně, mák, sezam...), považuji je za vynikající zdroj důležitých látek a věřím i v jejich přirozenou sílu (semínko = maximální energie). Sypu semínka do kde čeho včetně snídaňových jogurtů. Celou dobu mě ale zajímá, jak je to s jejich trávením. Je tělo schopné zužitkovat to, co semínka obsahují, podávám-li mu semínka "tak, jak jsou"? Nebo je potřeba semínka nadrtit, umlít apod.?

Vím, že existují různé mlýnky a drtiče, zajímá mě ale nejdříve otázka, zda to je skutečně potřeba i zda je to vůbec vhodné. Mám rád jednoduchá řešení, proto mi cokoli "navíc" přijde kontraproduktivní. U semínek ale jednoduše nevím, co je lepší, ani jsem nikde nenašel názor, který by mě přesvědčil o jednom nebo druhém. Má otázka tedy zní: Jíst semínka tak, jak jsou, anebo je do jídla dávat nadrcená/umletá? Uvítal bych odpověď včetně nějakého zdůvodnění/zkušenosti.
Díky.

Autor:  Dagmara [ pát led 01, 2016 1:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

wlashack píše:
Dobrý den,
mám rád semínka kde čeho (len, dýně, mák, sezam...), považuji je za vynikající zdroj důležitých látek a věřím i v jejich přirozenou sílu (semínko = maximální energie). Sypu semínka do kde čeho včetně snídaňových jogurtů. Celou dobu mě ale zajímá, jak je to s jejich trávením. Je tělo schopné zužitkovat to, co semínka obsahují, podávám-li mu semínka "tak, jak jsou"? Nebo je potřeba semínka nadrtit, umlít apod.?

Vím, že existují různé mlýnky a drtiče, zajímá mě ale nejdříve otázka, zda to je skutečně potřeba i zda je to vůbec vhodné. Mám rád jednoduchá řešení, proto mi cokoli "navíc" přijde kontraproduktivní. U semínek ale jednoduše nevím, co je lepší, ani jsem nikde nenašel názor, který by mě přesvědčil o jednom nebo druhém. Má otázka tedy zní: Jíst semínka tak, jak jsou, anebo je do jídla dávat nadrcená/umletá? Uvítal bych odpověď včetně nějakého zdůvodnění/zkušenosti.
Díky.

Nejlepší je, jíst je namočená přes noc - jsou plná enzymů

Autor:  martina72 [ úte led 12, 2016 4:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

Mne podobné věci vždy zajímaly a jasno v tom nemám. Spoléhám se tedy na "řeč těla" a také na logiku. Obé jest samozřejmě značně zatíženo myslí a postoji k tomu či onomu. O "přirozeném" chování těla hovoří psychosomatika, o logice ví každý - je značně ovlivněna vzděláním, společenstvím, ve kterém vyrůstáte, loajalitou k druhým, temperamentem, IQ.
Za mne - semínka jsou naprosto chutná téměř všechna, měření a jejich výsledky ve smyslu obsahu kdejakých látek v nich hovoří pro, tělo se ale vzteká - trávicí enzymy mnohdy nestačí a zlobí to - pokud jsou suchá a vcelku. A logika (moje) říká - nejvíc semínka papají ptáčci, někteří hlodavci a prasátka (nezkoumal jsem celou živočišnou říši). Ty jsi člověk.
Z toho dělám roky ten závěr, že ta semínka a v té konsistenci, která mi dělá blbě, nejím, to, co se osvědčí (změna semínek či jejich "skupenství"), jím.
Pro mne je tato úvaha to "jednoduché" řešení, po kterém voláte.

Autor:  wlashack [ úte led 12, 2016 7:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

martina72 píše:
Mne podobné věci vždy zajímaly a jasno v tom nemám. Spoléhám se tedy na "řeč těla" a také na logiku. Obé jest samozřejmě značně zatíženo myslí a postoji k tomu či onomu. O "přirozeném" chování těla hovoří psychosomatika, o logice ví každý - je značně ovlivněna vzděláním, společenstvím, ve kterém vyrůstáte, loajalitou k druhým, temperamentem, IQ.
Za mne - semínka jsou naprosto chutná téměř všechna, měření a jejich výsledky ve smyslu obsahu kdejakých látek v nich hovoří pro, tělo se ale vzteká - trávicí enzymy mnohdy nestačí a zlobí to - pokud jsou suchá a vcelku. A logika (moje) říká - nejvíc semínka papají ptáčci, někteří hlodavci a prasátka (nezkoumal jsem celou živočišnou říši). Ty jsi člověk.
Z toho dělám roky ten závěr, že ta semínka a v té konsistenci, která mi dělá blbě, nejím, to, co se osvědčí (změna semínek či jejich "skupenství"), jím.
Pro mne je tato úvaha to "jednoduché" řešení, po kterém voláte.

Já nemám se semínky problém žádný, chutnají mi a dělají mi dobře všechna. Ani se necítím jako prasátko nebo ptáček, přestože chápu úhel pohledu, s jakou na tuto logiku jdete. Jde mi pouze o to, aby byla co nejvyšší efektivita toho, co mi dají. Abych spláchl do záchodu co nejmenší podíl živin, které v semínkách jsou.

Autor:  Jarda [ ned led 24, 2016 2:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

wlashack píše:
Dobrý den,
mám rád semínka kde čeho (len, dýně, mák, sezam...), považuji je za vynikající zdroj důležitých látek a věřím i v jejich přirozenou sílu (semínko = maximální energie). Sypu semínka do kde čeho včetně snídaňových jogurtů. Celou dobu mě ale zajímá, jak je to s jejich trávením. Je tělo schopné zužitkovat to, co semínka obsahují, podávám-li mu semínka "tak, jak jsou"? Nebo je potřeba semínka nadrtit, umlít apod.?

Vím, že existují různé mlýnky a drtiče, zajímá mě ale nejdříve otázka, zda to je skutečně potřeba i zda je to vůbec vhodné. Mám rád jednoduchá řešení, proto mi cokoli "navíc" přijde kontraproduktivní. U semínek ale jednoduše nevím, co je lepší, ani jsem nikde nenašel názor, který by mě přesvědčil o jednom nebo druhém. Má otázka tedy zní: Jíst semínka tak, jak jsou, anebo je do jídla dávat nadrcená/umletá? Uvítal bych odpověď včetně nějakého zdůvodnění/zkušenosti.
Díky.

Obávám se že jednoduché řešení to určitě nemá. Ořechy a semena obecně jsou vysoce koncentrované potraviny, které přes své nezpochybnitelné vysoké výživové hodnoty mají i mnohá negativa, která je potřeba důsledně kompenzovat, pokud si člověk nemá z dlouhodobého pohledu vytvářet zdravotní komplikace. První problém je kvalitní rozdrcení, tedy rozžvýkat až na tekutinu, což většina lidí nezvládá a pak vidím jako vhodnější je rozmělnit. Další aspekt jsou obsažené fytáty, které příjem mnoha živin zase blokují a ty se dají odstranit máčením, vařením, kvašením, nebo i kombinací těchto procesů, případně lze jíst enzym fytázu k těmto produktům. Poměrně velký problém je vysoký obsah PUFA a to především omega 6 mastných kyselin, což vyvolává záněty, tady také nic moc a lze je kompenzovat konzumací nasycených mastných kyselin ve správném poměru. Jistě by se našlo i mnoho dalších problémů které z neúměrné konzumace ořechů a semínek plynou. Asi nejednodušší řešení je zde všeho s mírou, to funguje určitě.

Autor:  Hufka [ čtv led 28, 2016 9:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

Dobrý den,
postupně si čtu jednotlivé příspěvky a narazila jsem na ořechové mléko. Chci se zeptat, které mléko je nejvhodnější pro optimální výživu těla a jaký máte názor na mléko z konopných semínek popř. z máku?
Častokrát jsem se setkala s názorem, že se nemá konzumovat naklíčené mungo. Jaký je prosím Váš názor, popřípadě jak často?
Děkuji moc.

Autor:  Jarda [ ned bře 13, 2016 12:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

Hufka píše:
Dobrý den,
postupně si čtu jednotlivé příspěvky a narazila jsem na ořechové mléko. Chci se zeptat, které mléko je nejvhodnější pro optimální výživu těla a jaký máte názor na mléko z konopných semínek popř. z máku?
Častokrát jsem se setkala s názorem, že se nemá konzumovat naklíčené mungo. Jaký je prosím Váš názor, popřípadě jak často?
Děkuji moc.

Neexistuje jedna ideální potravina pro každého, vždy je třeba přihlédnout k momentálním nutričním deficitům které člověk má. Ořechová mléka jsou sice výborná a velice výživná, nicméně na druhou stranu zase většinou obsahují velké množství omega 6 mastných kyselin a fytáty, což určitě ve velkém množství a bez adekvátní kompenzace nemusí být zdraví prospěšné. Pokud tedy bude pít jakékoliv mléko z čehokoliv denně, je vysoce pravděpodobné že se k nějakému problému postupně dopracujete. Osobně bych je minimálně střídal a ještě lépe si na nutriční kalkulačce zjistil, co od kterého mohu očekávat. Mungo je také dosti specifická potravina zvláště pro místní podmínky, ale pokud si ho dáte občas a v rozumném množství nevidím problém.

Autor:  Macko [ úte dub 26, 2016 8:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

som na rozpakoch pri čítaní týchto informácií...
http://annachmelarova.cz/navod-na-macen ... -obilovin/

orechové, makové ,chia ...mlieka ...ako asi je to s inhibítormi v mlieku,ktoré ráno konzumujeme na lačno?

Autor:  Jarda [ ned kvě 29, 2016 9:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Trávení semínek - jak to vlastně funguje?

Macko píše:
som na rozpakoch pri čítaní týchto informácií...
http://annachmelarova.cz/navod-na-macen ... -obilovin/

orechové, makové ,chia ...mlieka ...ako asi je to s inhibítormi v mlieku,ktoré ráno konzumujeme na lačno?

Tak určitě tam nějaké jsou, ale dost bude záležet na tom jak si mléko vyrábíte. Fytáty jsou zásobní formou fosforu a tato forma je v rostlině vázána na vlákninu, tedy pokud vlákninu dále nepoužíváte, ale vyhodíte, není zase takový problém. Inhibitorů enzymů se zbavíte namočením přes noc, což je obecně doporučovaný postup.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/