wlashack píše:
Dobrý den,
mám rád semínka kde čeho (len, dýně, mák, sezam...), považuji je za vynikající zdroj důležitých látek a věřím i v jejich přirozenou sílu (semínko = maximální energie). Sypu semínka do kde čeho včetně snídaňových jogurtů. Celou dobu mě ale zajímá, jak je to s jejich trávením. Je tělo schopné zužitkovat to, co semínka obsahují, podávám-li mu semínka "tak, jak jsou"? Nebo je potřeba semínka nadrtit, umlít apod.?
Vím, že existují různé mlýnky a drtiče, zajímá mě ale nejdříve otázka, zda to je skutečně potřeba i zda je to vůbec vhodné. Mám rád jednoduchá řešení, proto mi cokoli "navíc" přijde kontraproduktivní. U semínek ale jednoduše nevím, co je lepší, ani jsem nikde nenašel názor, který by mě přesvědčil o jednom nebo druhém. Má otázka tedy zní: Jíst semínka tak, jak jsou, anebo je do jídla dávat nadrcená/umletá? Uvítal bych odpověď včetně nějakého zdůvodnění/zkušenosti.
Díky.
Obávám se že jednoduché řešení to určitě nemá. Ořechy a semena obecně jsou vysoce koncentrované potraviny, které přes své nezpochybnitelné vysoké výživové hodnoty mají i mnohá negativa, která je potřeba důsledně kompenzovat, pokud si člověk nemá z dlouhodobého pohledu vytvářet zdravotní komplikace. První problém je kvalitní rozdrcení, tedy rozžvýkat až na tekutinu, což většina lidí nezvládá a pak vidím jako vhodnější je rozmělnit. Další aspekt jsou obsažené fytáty, které příjem mnoha živin zase blokují a ty se dají odstranit máčením, vařením, kvašením, nebo i kombinací těchto procesů, případně lze jíst enzym fytázu k těmto produktům. Poměrně velký problém je vysoký obsah PUFA a to především omega 6 mastných kyselin, což vyvolává záněty, tady také nic moc a lze je kompenzovat konzumací nasycených mastných kyselin ve správném poměru. Jistě by se našlo i mnoho dalších problémů které z neúměrné konzumace ořechů a semínek plynou. Asi nejednodušší řešení je zde všeho s mírou, to funguje určitě.