Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Sléz kučeravý
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=4970
Stránka 11

Autor:  Pavelka [ pon čer 20, 2016 5:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Sléz kučeravý

Příloha:
slez04.jpg.JPG
slez04.jpg.JPG [ 72.44 KiB | Zobrazeno 9845 krát ]
Chtěl bych Vás seznámit se zajímavou zeleninou - bylinou - pícninou. Je to zapomenutá rostlina sléz kučeravý.
Jednoroční rostlina až 2 m vysoká. Listy dlanitě laločnaté, na okraji zvlněné, kudrnaté, hustě a jemně zoubkované. Květy vyrůstají
v paždí listů, okvětní lístky světle růžové až bělavé, asi 7–10 mm dlouhé. Lodyhy jsou přímé, s krátkými postranními větvemi.
Kvete od července do řína, mírně mrazuvzdorná (máme vyzkoušeno –5 st. C). Sklizeň listů květen až listopad. Po sběru listy
postupně dorůstají na bočních výhonech. Je samovýsevná, ale ne invazivní
Netrpí chorobami, nenapadají je škůdci. Pochází z východní Asie. Dříve se hojně vyskytovala v našich zahradách, ale bohužel
upadla do zapomění. V Číně, Egyptě, Německu i Rusku se pěstuje dodnes.
Rostlinu je možné využít i jako biopalivo. Vhodná i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Výhodou je, že i když listy opakovaně
sklízíme, neustále dorůstají a rostlina se větví.
Kvete od července do října, mírně mrazuvzdorná (vyzkoušeno máme -5 st.C). Výsev: IV. až VII., hlubší, nezaplevelené půdy,
30 cm od sebe.
I mladé výhonky jsou jedlé, vhodné např. do polévek.
V literatuře uváděné léčivé vlastnosti: Používá se ve formě čaje k usnadnění vykašlávání při průduškových katarech a zánětech horních
cest dýchacích, při dýchavičnosti, chrapotu.
Při žaludečních a střevních katarech k úpravě peristaltiky, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalu měchýře.
Při zánětech dutiny ústní používáme jako kloktadlo. Protizánětlivého působení
byliny využíváme při léčbě koupelemi nebo obklady otevřených bercových vředů, při svrbivých alergiích, k hojení ran, nežitů a vředů
a při zánětech žil, dále při zánětu spojivek, při vysušení slz, jako změkčující prostředeka uklidňující prostředek Účinné látky:
Slizové látky, silice, třísloviny.
Způsob použití: Nejlépe čerstvé. Květy i listy se suší přirozeným teplem ve stínu, za dobrého přístupu vzduchu. Při sušení se
trochu slizovitých látek ztrácí, ale i vysušená rostlina má dost léčivé síly. Sesychací poměr je 5 : 1. Usušená droga se uchovává
v papírových pytlích. Čaj: nejlépe za studena – macerát.
Macerát: 2 lžičky drogy přelijeme dvěma šálky studené vody a necháme 10 hod. louhovat. Poté slijeme a po doušcích během dne pijeme.
Nálev pro vnější použití: 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 0,5 l vařící vody a necháme 10 min. louhovat.
Poté scedíme a nálev použijeme formou koupelí nebo obkladů. Na obklady můžeme využít i zbytky po přípravě čaje. Ty se v troše vody
ohřejí, smíchají s ječmennou moukou, rozetřou na lněné plátno a přiloží.
Rostlina má využití v kuchyni jako zelenina:
do salátů, polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy,
je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené

Autor:  martina72 [ úte čer 21, 2016 2:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sléz kučeravý

Jak dlouho a a jak často a v jakém množství a v jaké podobě tuto rostlinu či její části konzumujete?

Autor:  Mirabelka [ čtv čer 23, 2016 2:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sléz kučeravý

O rostliny se zajímám, ale tuto vidím poprvé, je to velmi zajímavé. Nebudete mít na prodej pár semen? Já si nechávám na zaharadě několik rostlin lebedy lesklé, je jedlá, šíří se také sama.
Díky za odpověď

Autor:  Pavelka [ pát čer 24, 2016 10:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sléz kučeravý

martina72 píše:
Jak dlouho a a jak často a v jakém množství a v jaké podobě tuto rostlinu či její části konzumujete?

Jídla ze slézu děláme jen občas (cca 2x do měsíce). Je možné udělat polévku, např.:
Ingredience:
větší miska listů slézu (nebo bočních výhonků) jemně nasekané
vývar z bujonu - kostky
2 stroužky česneku
koriandr v prášku
koření
olivový olej
Postup:
Vývar přivedem do varu, přidáme nadrobno pokrájené listy (výhonky) a krátce převaříme.
Česnek oloupeme, roztlačíme a osmažíme s chilli a práškovým koriandrem v malé panvici s troškou oleje.
Přidáme do polévky a krátce povaříme (cca 5 minut).

Dále je možné listy udělat s bramborami, nebo těstovinami, link:
http://www.toprecepty.cz

Autor:  Jarda [ ned čer 26, 2016 8:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sléz kučeravý

Pavelka píše:
Chtěl bych Vás seznámit se zajímavou zeleninou - bylinou - pícninou. Je to zapomenutá rostlina sléz kučeravý.
Jednoroční rostlina až 2 m vysoká. Listy dlanitě laločnaté, na okraji zvlněné, kudrnaté, hustě a jemně zoubkované. Květy vyrůstají
v paždí listů, okvětní lístky světle růžové až bělavé, asi 7–10 mm dlouhé. Lodyhy jsou přímé, s krátkými postranními větvemi.
Kvete od července do řína, mírně mrazuvzdorná (máme vyzkoušeno –5 st. C). Sklizeň listů květen až listopad. Po sběru listy
postupně dorůstají na bočních výhonech. Je samovýsevná, ale ne invazivní
Netrpí chorobami, nenapadají je škůdci. Pochází z východní Asie. Dříve se hojně vyskytovala v našich zahradách, ale bohužel
upadla do zapomění. V Číně, Egyptě, Německu i Rusku se pěstuje dodnes.
Rostlinu je možné využít i jako biopalivo. Vhodná i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Výhodou je, že i když listy opakovaně
sklízíme, neustále dorůstají a rostlina se větví.
Kvete od července do října, mírně mrazuvzdorná (vyzkoušeno máme -5 st.C). Výsev: IV. až VII., hlubší, nezaplevelené půdy,
30 cm od sebe.
I mladé výhonky jsou jedlé, vhodné např. do polévek.
V literatuře uváděné léčivé vlastnosti: Používá se ve formě čaje k usnadnění vykašlávání při průduškových katarech a zánětech horních
cest dýchacích, při dýchavičnosti, chrapotu.
Při žaludečních a střevních katarech k úpravě peristaltiky, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalu měchýře.
Při zánětech dutiny ústní používáme jako kloktadlo. Protizánětlivého působení
byliny využíváme při léčbě koupelemi nebo obklady otevřených bercových vředů, při svrbivých alergiích, k hojení ran, nežitů a vředů
a při zánětech žil, dále při zánětu spojivek, při vysušení slz, jako změkčující prostředeka uklidňující prostředek Účinné látky:
Slizové látky, silice, třísloviny.
Způsob použití: Nejlépe čerstvé. Květy i listy se suší přirozeným teplem ve stínu, za dobrého přístupu vzduchu. Při sušení se
trochu slizovitých látek ztrácí, ale i vysušená rostlina má dost léčivé síly. Sesychací poměr je 5 : 1. Usušená droga se uchovává
v papírových pytlích. Čaj: nejlépe za studena – macerát.
Macerát: 2 lžičky drogy přelijeme dvěma šálky studené vody a necháme 10 hod. louhovat. Poté slijeme a po doušcích během dne pijeme.
Nálev pro vnější použití: 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 0,5 l vařící vody a necháme 10 min. louhovat.
Poté scedíme a nálev použijeme formou koupelí nebo obkladů. Na obklady můžeme využít i zbytky po přípravě čaje. Ty se v troše vody
ohřejí, smíchají s ječmennou moukou, rozetřou na lněné plátno a přiloží.
Rostlina má využití v kuchyni jako zelenina:
do salátů, polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy,
je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené

Opravdu zajímavé, také jsem o něm dosud neslyšel.

Autor:  Pavelka [ stř čer 29, 2016 3:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sléz kučeravý

Tady jsou (snad) všechny prameny, ze kterých jsem čerpal:
http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/Pn9132.htm
http://www.infoflora.ch/de/flora/6192-m ... rispa.html
Sléz krmný- http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Slez.htm
Sléz krmný- http://www.vupt.cz/slechteni/slez-krmny/

Autor:  Jarda [ sob srp 20, 2016 11:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sléz kučeravý

[quote="Pavelka":1scblnth]Tady jsou (snad) všechny prameny, ze kterých jsem čerpal:
http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/Pn9132.htm
http://www.infoflora.ch/de/flora/6192-m ... rispa.html
Sléz krmný- http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Slez.htm
Sléz krmný- http://www.vupt.cz/slechteni/slez-krmny/

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/