Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pát lis 22, 2024 12:20 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sléz kučeravý
PříspěvekNapsal: pon čer 20, 2016 5:15 pm 
Offline

Registrován: pon čer 20, 2016 7:50 am
Příspěvky: 9
Příloha:
slez04.jpg.JPG
slez04.jpg.JPG [ 72.44 KiB | Zobrazeno 9966 krát ]
Chtěl bych Vás seznámit se zajímavou zeleninou - bylinou - pícninou. Je to zapomenutá rostlina sléz kučeravý.
Jednoroční rostlina až 2 m vysoká. Listy dlanitě laločnaté, na okraji zvlněné, kudrnaté, hustě a jemně zoubkované. Květy vyrůstají
v paždí listů, okvětní lístky světle růžové až bělavé, asi 7–10 mm dlouhé. Lodyhy jsou přímé, s krátkými postranními větvemi.
Kvete od července do řína, mírně mrazuvzdorná (máme vyzkoušeno –5 st. C). Sklizeň listů květen až listopad. Po sběru listy
postupně dorůstají na bočních výhonech. Je samovýsevná, ale ne invazivní
Netrpí chorobami, nenapadají je škůdci. Pochází z východní Asie. Dříve se hojně vyskytovala v našich zahradách, ale bohužel
upadla do zapomění. V Číně, Egyptě, Německu i Rusku se pěstuje dodnes.
Rostlinu je možné využít i jako biopalivo. Vhodná i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Výhodou je, že i když listy opakovaně
sklízíme, neustále dorůstají a rostlina se větví.
Kvete od července do října, mírně mrazuvzdorná (vyzkoušeno máme -5 st.C). Výsev: IV. až VII., hlubší, nezaplevelené půdy,
30 cm od sebe.
I mladé výhonky jsou jedlé, vhodné např. do polévek.
V literatuře uváděné léčivé vlastnosti: Používá se ve formě čaje k usnadnění vykašlávání při průduškových katarech a zánětech horních
cest dýchacích, při dýchavičnosti, chrapotu.
Při žaludečních a střevních katarech k úpravě peristaltiky, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalu měchýře.
Při zánětech dutiny ústní používáme jako kloktadlo. Protizánětlivého působení
byliny využíváme při léčbě koupelemi nebo obklady otevřených bercových vředů, při svrbivých alergiích, k hojení ran, nežitů a vředů
a při zánětech žil, dále při zánětu spojivek, při vysušení slz, jako změkčující prostředeka uklidňující prostředek Účinné látky:
Slizové látky, silice, třísloviny.
Způsob použití: Nejlépe čerstvé. Květy i listy se suší přirozeným teplem ve stínu, za dobrého přístupu vzduchu. Při sušení se
trochu slizovitých látek ztrácí, ale i vysušená rostlina má dost léčivé síly. Sesychací poměr je 5 : 1. Usušená droga se uchovává
v papírových pytlích. Čaj: nejlépe za studena – macerát.
Macerát: 2 lžičky drogy přelijeme dvěma šálky studené vody a necháme 10 hod. louhovat. Poté slijeme a po doušcích během dne pijeme.
Nálev pro vnější použití: 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 0,5 l vařící vody a necháme 10 min. louhovat.
Poté scedíme a nálev použijeme formou koupelí nebo obkladů. Na obklady můžeme využít i zbytky po přípravě čaje. Ty se v troše vody
ohřejí, smíchají s ječmennou moukou, rozetřou na lněné plátno a přiloží.
Rostlina má využití v kuchyni jako zelenina:
do salátů, polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy,
je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sléz kučeravý
PříspěvekNapsal: úte čer 21, 2016 2:17 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Jak dlouho a a jak často a v jakém množství a v jaké podobě tuto rostlinu či její části konzumujete?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sléz kučeravý
PříspěvekNapsal: čtv čer 23, 2016 2:28 pm 
Offline

Registrován: úte úno 23, 2010 8:42 pm
Příspěvky: 147
O rostliny se zajímám, ale tuto vidím poprvé, je to velmi zajímavé. Nebudete mít na prodej pár semen? Já si nechávám na zaharadě několik rostlin lebedy lesklé, je jedlá, šíří se také sama.
Díky za odpověď


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sléz kučeravý
PříspěvekNapsal: pát čer 24, 2016 10:22 am 
Offline

Registrován: pon čer 20, 2016 7:50 am
Příspěvky: 9
martina72 píše:
Jak dlouho a a jak často a v jakém množství a v jaké podobě tuto rostlinu či její části konzumujete?

Jídla ze slézu děláme jen občas (cca 2x do měsíce). Je možné udělat polévku, např.:
Ingredience:
větší miska listů slézu (nebo bočních výhonků) jemně nasekané
vývar z bujonu - kostky
2 stroužky česneku
koriandr v prášku
koření
olivový olej
Postup:
Vývar přivedem do varu, přidáme nadrobno pokrájené listy (výhonky) a krátce převaříme.
Česnek oloupeme, roztlačíme a osmažíme s chilli a práškovým koriandrem v malé panvici s troškou oleje.
Přidáme do polévky a krátce povaříme (cca 5 minut).

Dále je možné listy udělat s bramborami, nebo těstovinami, link:
http://www.toprecepty.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sléz kučeravý
PříspěvekNapsal: ned čer 26, 2016 8:40 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Pavelka píše:
Chtěl bych Vás seznámit se zajímavou zeleninou - bylinou - pícninou. Je to zapomenutá rostlina sléz kučeravý.
Jednoroční rostlina až 2 m vysoká. Listy dlanitě laločnaté, na okraji zvlněné, kudrnaté, hustě a jemně zoubkované. Květy vyrůstají
v paždí listů, okvětní lístky světle růžové až bělavé, asi 7–10 mm dlouhé. Lodyhy jsou přímé, s krátkými postranními větvemi.
Kvete od července do řína, mírně mrazuvzdorná (máme vyzkoušeno –5 st. C). Sklizeň listů květen až listopad. Po sběru listy
postupně dorůstají na bočních výhonech. Je samovýsevná, ale ne invazivní
Netrpí chorobami, nenapadají je škůdci. Pochází z východní Asie. Dříve se hojně vyskytovala v našich zahradách, ale bohužel
upadla do zapomění. V Číně, Egyptě, Německu i Rusku se pěstuje dodnes.
Rostlinu je možné využít i jako biopalivo. Vhodná i jako krmivo pro hospodářská zvířata. Výhodou je, že i když listy opakovaně
sklízíme, neustále dorůstají a rostlina se větví.
Kvete od července do října, mírně mrazuvzdorná (vyzkoušeno máme -5 st.C). Výsev: IV. až VII., hlubší, nezaplevelené půdy,
30 cm od sebe.
I mladé výhonky jsou jedlé, vhodné např. do polévek.
V literatuře uváděné léčivé vlastnosti: Používá se ve formě čaje k usnadnění vykašlávání při průduškových katarech a zánětech horních
cest dýchacích, při dýchavičnosti, chrapotu.
Při žaludečních a střevních katarech k úpravě peristaltiky, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalu měchýře.
Při zánětech dutiny ústní používáme jako kloktadlo. Protizánětlivého působení
byliny využíváme při léčbě koupelemi nebo obklady otevřených bercových vředů, při svrbivých alergiích, k hojení ran, nežitů a vředů
a při zánětech žil, dále při zánětu spojivek, při vysušení slz, jako změkčující prostředeka uklidňující prostředek Účinné látky:
Slizové látky, silice, třísloviny.
Způsob použití: Nejlépe čerstvé. Květy i listy se suší přirozeným teplem ve stínu, za dobrého přístupu vzduchu. Při sušení se
trochu slizovitých látek ztrácí, ale i vysušená rostlina má dost léčivé síly. Sesychací poměr je 5 : 1. Usušená droga se uchovává
v papírových pytlích. Čaj: nejlépe za studena – macerát.
Macerát: 2 lžičky drogy přelijeme dvěma šálky studené vody a necháme 10 hod. louhovat. Poté slijeme a po doušcích během dne pijeme.
Nálev pro vnější použití: 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 0,5 l vařící vody a necháme 10 min. louhovat.
Poté scedíme a nálev použijeme formou koupelí nebo obkladů. Na obklady můžeme využít i zbytky po přípravě čaje. Ty se v troše vody
ohřejí, smíchají s ječmennou moukou, rozetřou na lněné plátno a přiloží.
Rostlina má využití v kuchyni jako zelenina:
do salátů, polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy,
je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené

Opravdu zajímavé, také jsem o něm dosud neslyšel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sléz kučeravý
PříspěvekNapsal: stř čer 29, 2016 3:19 pm 
Offline

Registrován: pon čer 20, 2016 7:50 am
Příspěvky: 9
Tady jsou (snad) všechny prameny, ze kterých jsem čerpal:
http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/Pn9132.htm
http://www.infoflora.ch/de/flora/6192-m ... rispa.html
Sléz krmný- http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Slez.htm
Sléz krmný- http://www.vupt.cz/slechteni/slez-krmny/


Naposledy upravil Pavelka dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
sl=de&


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sléz kučeravý
PříspěvekNapsal: sob srp 20, 2016 11:59 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
[quote="Pavelka":1scblnth]Tady jsou (snad) všechny prameny, ze kterých jsem čerpal:
http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/Pn9132.htm
http://www.infoflora.ch/de/flora/6192-m ... rispa.html
Sléz krmný- http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Slez.htm
Sléz krmný- http://www.vupt.cz/slechteni/slez-krmny/


Naposledy upravil Jarda dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
sl=de&


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz