Alice40 píše:
Zdravím, ráda bych se poradila, co jíst, když trpím vysokým tlakem. Nerada bych užívala chemikálie z lékáren, věřím na přírodní léčbu, takže dokud nemusím brát léky, tak je neberu. Na
http://vsestihnu.cz/media/jak-snizit-vysoky-krevni-tlak-bez-leku/ jsem se dočetla, že vhodné potraviny při vysokém tlaku jsou hořká čokoláda, banány, brambory, česnek a další. Je to pravda? Obsahují prý draslík a antioxidanty, které krevní tlak snižují. Můžete mi poradit prosím nějaké další potraviny? Co bych měla přesně jíst? Díky.
To není tak jednoduché že by vždy snížilo krevní tlak pouze jídlo. Záleží na tom o jak rozházený krevní tlak jde a na příčině proč je ta která hodnota mimo. Minimálně je třeba rozlišit zda je vysoký horní tlak, nebo spodní tlak, případně oba, nebo se to různě střídá. Celé to zde rozepisovat určitě nemohu, to je opravdu na dlouho, ale spodní je nejčastěji o zanesených cévách, nebo křeči v těch cévách, tedy zde pomůže srovnat rozházené hormony, nebo snížit stres, což platí i pro horní tlak ten v naprosté většině případů je vysoký od stresu. Strava bohatá na draslík může pomoci, ale pokud se tím ještě více sníží sodík možná naskočí panika a tlak půjde raketově nahoru, pak stačí dodat sodík a zase klesne tedy rady typu perte tam draslík lopatou ono to klesne fungovat vůbec nemusí. Hodně zvládne hořčík, což je sice podobné tomu draslíku, ale ten na rozdíl od draslíku dost zklidňuje, tím paniku stopne a problém naskočit nemusí. Osobně nevidím ani tak problém v jídle pokud dotyčná osoba nejí vyloženě sajrajt, ale v nedostatku pohybu, protože chůze je snad nejlepší rovnač krevního tlaku vůbec a ve vyvážení hladin základních minerálů. Jinak z jídel bych viděl nejlepší okurky, těch se dá sníst prakticky neomezeně, ale vždy trochu osolit.