Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 10:19 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2017 10:03 am 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Máte niekto skúsenosti s kvasením ryže ?
Ideálne pomlieť ryžu (akúkoľvek) napr. v mlyčenku na mak na konzistenciu múky (alebo takmer múky), a potom ju kvasiť vo vode ?
Takto sa vytvorí kvások... A čo tak to rovno zjesť ? 100g ryže, 200ml vody, nechať kvasiť pár dní (1-5 ?), a potom uvariť, pridať maslo, škoricu, soľ... A sacharidovo-tukové jedlo (typujem, že škroby sa rozložia na jednoduchšie cukry - čo ja len vítam) s nízkym glykemickým indexom (vďaka pridaniu masla) je na svete...
Práve to skúšam, namlel som 3 porcie, prvú si dám 24 hodín od začiatku kvaseniu, druhú 48, tretiu 72...
Inak nechápem, prečo som taký recept nikde nenašiel....... Veď bežne sa takto kvasí (hoci pomleté viac nahrubo) napr. ovos, alebo pšeno/jáhly (v Afrike)...
Skúsi to niekto, kto jedáva ryžu ?

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Naposledy upravil SemTamTuPrídem dne pát led 20, 2017 12:07 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasená (čerstvá) ryžová múka
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2017 12:38 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Nezkoušela jsem to a zatím rýži nemůžu, ale opravdu mě zajímá výsledek pokusu \":-)\" Tak doufám, že pak poreferuješ, jak se to povedlo a jak to chutnalo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasená (čerstvá) ryžová múka
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2017 1:58 pm 
Offline

Registrován: stř říj 31, 2012 9:41 pm
Příspěvky: 4
Amasaké?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasená (čerstvá) ryžová múka
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2017 3:58 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Gamina: poreferujem \":-)\"
Mara : pokial viem, tak na amasake treba nejaku specialnu kulturu naockovat do ryze... Myslim, ze koji kulturu. Z toho bude nieco ine... Len sa divim, ze neviem nieco take dohladat na internete... V zmysle "ryzova kasa" uvarena z ryzovej muky (alebo z drtenej ryze), ktora kvasila v cistej vode...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasená (čerstvá) ryžová múka
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2017 6:00 pm 
Offline

Registrován: úte pro 06, 2016 7:03 pm
Příspěvky: 30
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Máte niekto skúsenosti s kvasením ryže ?
Ideálne pomlieť ryžu (akúkoľvek) napr. v mlyčenku na mak na konzistenciu múky (alebo takmer múky), a potom ju kvasiť vo vode ?
Takto sa vytvorí kvások... A čo tak to rovno zjesť ? 100g ryže, 200ml vody, nechať kvasiť pár dní (1-5 ?), a potom uvariť, pridať maslo, škoricu, soľ... A sacharidovo-tukové jedlo (typujem, že škroby sa rozložia na jednoduchšie cukry - čo ja len vítam) s nízkym glykemickým indexom (vďaka pridaniu masla) je na svete...
Práve to skúšam, namlel som 3 porcie, prvú si dám 24 hodín od začiatku kvaseniu, druhú 48, tretiu 72...
Inak nechápem, prečo som taký recept nikde nenašiel....... Veď bežne sa takto kvasí (hoci pomleté viac nahrubo) napr. ovos, alebo pšeno/jáhly (v Afrike)...
Skúsi to niekto, kto jedáva ryžu ?

Obávám se, že by se mohly v rýži během kvašení vypěstovat různé plísně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasená (čerstvá) ryžová múka
PříspěvekNapsal: úte led 17, 2017 8:12 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Boranam píše:
Obávám se, že by se mohly v rýži během kvašení vypěstovat různé plísně.

"Idli" a "Dosy" sú jedlá z južnej Indie (ako som sa práve dočítal v jednej z kníh ktoré mám doma, ale nepamätám si z nich všetko)...
Postup pri recepte "Idli" ...
Namočí sa ryža a šošovica (čočka) do vody na aspoň 8 hodín, ideálne cez noc, a keď to necháme namočené dlhšie a začne to kvasiť, je to v poriadku (tak sa tam píše)...
Rozmixujeme to s jogurtom, kefírom, alebo s vodou (čiže kefír či jogurt ako štartovače nie sú potrebné, stačí voda) do hladkého cesta.
Necháme kvasiť 24-48 hodín, či dlhšie (zaujímavé...). Pokiaľ ho necháme dlhšie odstáť, zvýrazný sa jeho (Idli) kyslá chuť...

Dá sa to robiť aj z bielej ryže, ako sa tam spomína.... Ja som použil ryžu "parboiled", tá sa ale vyrába špecifickým spôsobom.... Neviem ako bude reagovať ryža tohto druhu.. ("Jiným typem je pak rýže parboiled. Pomocí specielní technologie zpracování přechází před loupáním zrna část vitamínů a minerálních látek pod tlakem do jádra obilky a proto si i po zbavení povrchových vrstev uchovává vyšší množství mikronutrientů. Parboiled rýže je za syrova nažloutlá, ale po uvaření zbělá. Celková doba tepelné přípravy je kratší než u rýže bílé a hnědé")
V každom prípade pokiaľ mnou namletá a vo vode namočená ryža parboiled nebude smrdieť v deň keď si ju budem variť (prvú várku zajtra ráno - čiže po 24 hodinách, druhú napozajtra, tretiu v piatok), všetko bude o.k.... Tento recept dokazuje, že ryža pomletá či rozmixovaná (ale surová zároveň) môže kvasiť 24-48 a viac hodín v izbovej teplote (a to ešte v Indii...), a to bez špeciálnej kultúry, keďže sa MôŽE, ale NEMUSÍ použiť na jej kvasenie okrem vody taký kefír, alebo jogurt.

\":)\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasená (čerstvá) ryžová múka
PříspěvekNapsal: stř led 18, 2017 2:30 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Prvá porcia (kvasená 24 hodín, a to dokonca v jogurtovači, na rozdiel od ďalších dvoch porcií ktoré zjem zajtra a napozajtra) zjedená, chutilo to trošku nakyslo, ale maslo tú nakyslú chuť (len trochu nakyslú) takmer úplne zneutralizovalo... Nevykvasená ryža podľa mňa chutí lepšie, lebo s prídavkom masla je plne sladká... Toto je sladko-kyslé...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasená (čerstvá) ryžová múka
PříspěvekNapsal: stř led 18, 2017 9:02 pm 
Offline

Registrován: čtv lis 03, 2016 10:24 am
Příspěvky: 349
člověče, ty snad začneš vařit rýžové pivo!!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 20, 2017 12:01 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
ÁNO, kvasenú ryžu (resp. kvasenú pomletú ryžu) mi trávi LEPŠIE, než nekvasenú.

Je však viacero druhov ryže.... Tak treba experimentovať. Určtie by som nekupoval tie lacné druhy.... Ale ideálne v kvalite bio, resp. ak nie bio, tak "nie bio" ryžu Basmati, Jazmínovú, Parboiled, a iné druhy.... Ideálne POLOLÚPANÚ, ktorá sa dá ešte klíčiť. Nie je nutné ju naklíčiť, ale kvasené šupka (ideálne keď sa pred kvasením ryža pomelie) uvoľní dostatok vitamínov a minerálov vďaka kvaseniu....
Práve skúsim naklíčiť ryžu. Konkrétne ryžu natural, ale nie obyčajnú, ale natural jazmínovú. Ryža sa klíči lepšie v lete (potrebuje ideálne teplotu nad 21 stupňov celzia na klíčenie), ale ja to skúsim aj teraz, dám ju do najteplejšej miestnosti bytu. Naklíčenú ju ešte vykvasím, buď pomletú, alebo nepomletú, prípadne ju rozmixujem v malom množstve vody (dobrý nápad), a vykvasím takto. Bude ešte stráviteľnejšia, a ešte výživnejšia.... A pritom zaplatím len za pár litrov vody (na namočenie, premývanie klíčkov, kvasenie), pár sekúnd el. energie na mixovanie.... a budem mať omnoho výživnejšiu ryžu, než keby som ju kúpil a rovno uvaril nenaklíčenú a nevykvasenú...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát led 20, 2017 4:49 pm 
Offline

Registrován: pát led 29, 2016 11:42 am
Příspěvky: 297
Díky za sdílení zkušeností \":-)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob bře 18, 2017 3:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
ÁNO, kvasenú ryžu (resp. kvasenú pomletú ryžu) mi trávi LEPŠIE, než nekvasenú.

Je však viacero druhov ryže.... Tak treba experimentovať. Určtie by som nekupoval tie lacné druhy.... Ale ideálne v kvalite bio, resp. ak nie bio, tak "nie bio" ryžu Basmati, Jazmínovú, Parboiled, a iné druhy.... Ideálne POLOLÚPANÚ, ktorá sa dá ešte klíčiť. Nie je nutné ju naklíčiť, ale kvasené šupka (ideálne keď sa pred kvasením ryža pomelie) uvoľní dostatok vitamínov a minerálov vďaka kvaseniu....
Práve skúsim naklíčiť ryžu. Konkrétne ryžu natural, ale nie obyčajnú, ale natural jazmínovú. Ryža sa klíči lepšie v lete (potrebuje ideálne teplotu nad 21 stupňov celzia na klíčenie), ale ja to skúsim aj teraz, dám ju do najteplejšej miestnosti bytu. Naklíčenú ju ešte vykvasím, buď pomletú, alebo nepomletú, prípadne ju rozmixujem v malom množstve vody (dobrý nápad), a vykvasím takto. Bude ešte stráviteľnejšia, a ešte výživnejšia.... A pritom zaplatím len za pár litrov vody (na namočenie, premývanie klíčkov, kvasenie), pár sekúnd el. energie na mixovanie.... a budem mať omnoho výživnejšiu ryžu, než keby som ju kúpil a rovno uvaril nenaklíčenú a nevykvasenú...

Tak pokud bakterie rozloží složité sacharidy mimo tělo mělo by jít o užitečný postup, nicméně pravděpodobnost namnožení nějakých šmejdů je dost vysoká.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte říj 03, 2017 10:38 am 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
Jarda píše:
Tak pokud bakterie rozloží složité sacharidy mimo tělo mělo by jít o užitečný postup, nicméně pravděpodobnost namnožení nějakých šmejdů je dost vysoká.

Pokial vsak nevznikne plesen, tak by to nemalo vadit nicomu, nie ? Ved by som to povaril...
Dnes kvasim naklicenu rozmixovanu ryzu, po dlhsej dobe (jedaval som len klicenu - bavi ma zut...), akurat uz v jogurtovaci...a po dobu 24hod. Som zvedavy....

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned říj 08, 2017 12:05 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
Pokial vsak nevznikne plesen, tak by to nemalo vadit nicomu, nie ? Ved by som to povaril...
Dnes kvasim naklicenu rozmixovanu ryzu, po dlhsej dobe (jedaval som len klicenu - bavi ma zut...), akurat uz v jogurtovaci...a po dobu 24hod. Som zvedavy....

No a jak to zjistíte, to nemusí být vidět.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned říj 08, 2017 12:15 pm 
Offline

Registrován: pon srp 14, 2017 8:13 pm
Příspěvky: 501
to Jarda : Pán Jarda, a v prípade, že by som premyl 100g suchej ryže (neklíčenej, proste normálne po vybalení zo sáčku v ktorom bola kúpená), namočil na 12 hodín do trochy vody nech trošičku zmäkne, a potom spolu s tou vodou rozmixoval v mixéry a nechal nevyklíčenú fermentovať v prikrytej nádobe, tak by s plesňou nemal byť žiaden problém, pokiaľ na povrchnu hladiny "ryžovej vody" nevznikne žiaden divný útvar, však ?
Zisťujem totiž zo zahraničných stránok, že klíčenie nie je nutné na štiepenie sacharidov a znásobenie vitamínu B.... Vraj na to stačí fermentácia, ale o dĺžke trvania aspoň 3 dni v izbovej teplote... Samozrejme, ideálne s najemno rozmixovanou obilninou, určite čo sa ryže týka... To totiž nie je ovos, že stačí rozmixovať "na vločky", a pri fermentácii to úplne rozmokne... Ryža natural je príliš húževnatá...

_________________
29.8. 2018 .......... Myslím, že by už aj stačilo.... :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned říj 08, 2017 12:17 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
JednorazovyNICK píše:
to Jarda : Pán Jarda, a v prípade, že by som premyl 100g suchej ryže (neklíčenej, proste normálne po vybalení zo sáčku v ktorom bola kúpená), namočil na 12 hodín do trochy vody nech trošičku zmäkne, a potom spolu s tou vodou rozmixoval v mixéry a nechal nevyklíčenú fermentovať v prikrytej nádobe, tak by s plesňou nemal byť žiaden problém, pokiaľ na povrchnu hladiny "ryžovej vody" nevznikne žiaden divný útvar, však ?
Zisťujem totiž zo zahraničných stránok, že klíčenie nie je nutné na štiepenie sacharidov a znásobenie vitamínu B.... Vraj na to stačí fermentácia, ale o dĺžke trvania aspoň 3 dni v izbovej teplote... Samozrejme, ideálne s najemno rozmixovanou obilninou, určite čo sa ryže týka... To totiž nie je ovos, že stačí rozmixovať "na vločky", a pri fermentácii to úplne rozmokne... Ryža natural je príliš húževnatá...

Tak dělá se to a nikdo na to neumírá, ale zda tam plísně jsou, nebo nejsou těžko zaručit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz