Stravování je nejlepší si samozřejmě určit podle svého typu ,konstituce vhodné např. podle ajurvedy,čínské medicíny .Jak člověk určí svůj typ dle ajurvedy naleznete dobře popsaný knize
Zlatá pravidla stravování od Malachova.
Podlé čínské medicíny například zde http://www.patentnimedicina.cz/pm/test_dobra_strava.phpPrvní doporučení:Jezte pouze celistvé potraviny,
vypěstované v lokalitě vašeho bydliště.
Druhé doporučení:V souladu s ročním obdobím
jezte hlavně ovoce, zeleninu a ořechy. Nejezte uměle
vypěstované ovoce nebo zeleninu mimo sezónu a uměle
uchovávané produkty jezte jen v omezeném množství
(například čerstvé zelí, mražené jahody, skladovaná
jablka, hrušky a podobně). Neholdujte ani exotickému
ovoci - pomerančům, banánům, citronům, mandarinkám
nebo grepům.Leto :-syrová strava-chlazené nápoje
Zima-více ořechu,obilovin,jemně tepelně upravené stravy-teplé nápoje,sušené ovoce
K chladnějším potravinám patří například :rajčata, okurky, banány, kiwi, jogurty a minerální vody.
Neutrální energii dodávají :luštěniny, mrkve, ořechy, máslo, brambory.
K zahřívajícím potravinám patří například:pohanka, ostrá koření, grilovaná masa.
JaroNa jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení.
LetoV létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Mnohé asi zklamu, ale zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné. Tyto oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj, stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla.
Pozdní léto je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě „úrodu“ a plné užívání si toho co jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je země, která vedle pozdního léta v průběhu roku propojuje i jednotlivé elementy. Tyto přechody „Doyo“ představují 4x v roce 18 dnů vždy mezi elementy dřeva, ohně, kovu vody a dřeva tj. přechody mezi jarem, létem, podzimem, zimou a dalším jarem). V průběhu dne země představuje odpoledne. Země je vyjádřena sladkou chutí (pro ty, kteří by s mým článkem chtěli argumentovat ve prospěch koláčů či Coca-Coly doplňuji, že zde popisuji přirozenou
sladkost ovoce, zeleniny a obilovin!) a prakticky představuje velkou část běžné každodenní stravy. Podle TCM země rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení. Žaludek, slezina a slinivka jsou zastupující orgány země, jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání energie z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu.
PodzimPodzim je doba sklizně , ale také představuje pomalé rozloučení se s létem, smutek. V průběhu každého dne podzim představuje večer. Zastupujícím elementem je kov a z orgánů jsou to plíce a tlusté střevo. Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kov patří například zázvor a nápoje z něj. Obecně se podle TCM na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená.
ZimaZima je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme ve všech „mořských“ produktech. Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a těď si představte co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!). Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické „křížaly“ v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby.
Více zde:
http://www.rahunta.cz/news/vyziva-a-roc ... podle-tcm/Kdo maso nejí jako já dobrá náhrada v zimě :lutěniny,obiloviny,ořechy-semena,klíčky
Vhodné je dodržování dělené stravy,detoxikace a očista těla,vědomí (podle lunáru,bioritmů),pravidelné antiparazitní kůry.Saunování,otužování,solné koupele.Půsty.Pohyb, procházky,joga,5 tibetanu apd.Sezonní ovoce a zelenina:Zelenina a ovoce, které můžeme konzumovat celoročně:(jedná se o zeleninu a ovoce, které se dá mimo období sklizně skladovat, a proto je k dostání po celý rok)
brambory
celer (bulva)
cibule
česnek
mrkev
pórek
řepa červená
řeřicha
zelí bílé a červené
Jablka
Začátek jara: (duben)Ředkvičky
Polníček
Pozdní jaro: (květen, červen)Špenát
Salát hlávkový
Salát ledový
Mangold
Kedlubna
Květák
Celer (řapíkatý)
Pažitka
Řeřicha
Ředkve
Brokolice
Mrkev (s natí)
Kadeřávek
Hrášek
Rajčata
Zelené fazolky
Cuketa
Kapusta
Okurky
Chřest
Černý kořen
Jahody
Léto přeje salátůmLéto je období roku, ve kterém máme nejširší výběr sezónní zeleniny. A i když jsme možná jedli rajčata a ostatní zeleninu po celý rok, nehledě na jejich sezónu, teprve v tomto období má tato zelenina svou charakteristickou chuť a vůni. Samozřejmě mám na mysli zeleninu, která se vypěstovala v ČR a na trh se dostala v době své sklizně. Z téhle zeleniny už můžeme konečně čerpat její benefity.
Začátek podzimu (září, říjen)brambory
brokolice
celer
cibule
cuketa
česnek
čekanka
červená řepa
dýně
fenykl
kapusta hlávková
kapusta růžičková
kedlubna
květák
lilek
mrkev
okurka
paprika
pastinák
petržel
pórek
rajče
ředkev bílá
ředkvička
řeřicha
salát hlávkový
salát ledový
špenát
tykev
zelí bílé, červené
broskve
brusinky
hrušky
jablka
jahody
kdoule
ostružiny
maliny
mirabelky
hroznové víno
slívy
švestky
Konec podzimu / začátek zimy (listopad, prosinec) celer
cibule
česnek
čekanka
černý kořen
červená řepa
kapusta hlávková
kapusta růžičková
mrkev
pastinák
petržel
pórek
ředkev bílá
řeřicha
špenát
zelí bílé, červené
hrušky
jablka
Zima (prosinec, leden, únor)celer
cibule
česnek
černý kořen
červená řepa
kapusta růžičková
mrkev
pastinák
petržel
pórek
ředkev bílá
ředkev černá
tuřín
zelí bílé a červené
jablka
Sušené ovoce v zimě-které díky procesu sušení se změní z chladícího na ohřívací potraviny
Od začátku podzimu až k zimě samotné se výběr zeleniny a hlavně ovoce zmenšuje, i tak je ale stále z čeho vybírat. Během zimy je k dispozici především zelenina uskladněná. Bohužel budete mít při nákupech v obchodě problém, najít plodiny, které by pocházeli z naší zemědělské produkce. I tak si ale všímejte etiket a dejte takovým druhům ovoce či zeleniny přednost.
Pokud se jedná o nebalenou zeleninu nebo ovoce, nad prodejními regály nebo přímo na nich by měla být umístěna cedulka, která obsahuje kromě názvu a třídy jakosti také zemi původu. U balených plodů hledejte tyto informace přímo na obalech.
Vybírejte si plody vypěstované v České republice. Takové plody se většinou na trh dostanou v době své sezóny a nesklízí se ještě dávnou před tím, než dozrají. Jelikož se nemusí převážet přes půl světa, klesá podíl obsahu chemických látek, potřebných jinak na udržení čerstvosti při transportech. Navíc plodiny vypěstované u nás jsou pro naše tělo nejpřirozenější.
V lepším případě vyhledejte v okolí svého bydliště místní ekofarmu a domluvte se na odběru čerstvé sezónní zeleniny.http://skramlikova.wordpress.com/2011/1 ... /#comments