3.4. Zemiaky Na tie vôbec nesmieme zabúdať. Predtým sa hovorilo, že zemiaky sú potravou chudobných, ktorí si nemôžu kúpiť nič lepšie. Zemiaky pestované biologicky správne majú v surovom stave jemnú chuť, pripomínajúcu orechy. Nie sú ale tak chuťovo výrazné a môžu dlhšiu dobu vzbudzovať odpor. Surové zemiaky sú pomerne chudobné na bielkoviny, avšak ich bielkoviny sú veľmi hodnotné, takže sa môžeme uspokojiť s ich menším množstvom. Tým sa líšia zemiaky od mnohých iných potravín, napr. obilnín, ktoré vyžadujú kompenzáciu najlepšie vo forme čerstvého surového mlieka. Zemiaky sú pomerne bohaté na vitamíny, predovšetkým B a C, ktorých máme väčšinou nedostatok. Surové majú 3 x toľko B-vitamínu a 2-3 x viac vitamínu C ako banán, a to okrem vitamínu A, ktorý sa v banáne vôbec nenachádza. Ešte dôležitejší je však v zemiakoch prebytok zásaditých minerálnych látok, ktoré sú mimoriadne dôležité pre náš metabolizmus. Bolo by však prehnané tvrdiť, že sa možno dlhšiu dobu živiť výhradne zemiakmi. Nie sú celkom ideálnou potravou. Museli by sa k nim jesť napr. kokosové orechy. Zemiaky neobsahujú totiž tuky. Tuky si však vytvoríme v organizme z uhľohydrátov práve tak, ako kravy vytvárajú mliečny tuk z trávy.
Zemiaky majú ale aj nedostatočný obsah vápnika, ktorý nám musia dodať iné potraviny, napr. kvalitné surové mlieko. Pre svoj nízky obsah musí byť doplňovaný aj vitamín A, aby vitamín C mohol byť plne využitý. Na to poslúži dobre napr. kel a špenát. O dobrom účinku zemiakov na dnu píše napr. Dr. Hindhe: „Mnohí chorí trpiaci dnou, či už ide o klasickú dnu (podagru), suchú lánku alebo obyčajnú kĺbovú reumu (Arthritis deformans) vyskúšali zemiakovú kúru nie zriedka s pozoruhodným výsledkom. Dokonca aj cukrovka sa úspešne lieči zemiakovou a ovocnou diétou. Nesmieme zabúdať ani na to, že surové zemiaky jedené so šupkou chránia zuby pre kazom.” Švédsky lekár Thorsen vyšetril asi 22 000 osôb. Zdravé zuby našiel len u 30 osôb. Ukázalo sa, že všetkých týchto 30 ľudí jedno denne surové zemiaky a mali odpor k cukru a sladkostiam. Dr. Thorsen hovorí: „Zdá sa teda, že zdravotný stav zubov závisí úplne od toho, či je potrava podobná tej, aké sa jedia pred kultúrnym štádiom, t. j. aby bola prevažne rastlinná a bez cukru.” Priaznivý účinok zemiakov na zuby je daný podľa výskumov tým, že priamo pod šupkou sú zlúčeniny fluóru, ktoré sú dôležitou zložkou zubnej skloviny. Neraz sa preto hovorí o pridávaní fluóru do pitnej vody. Ale i tu platí, čo u ostatného - čo je prirodzené, je správne a výhodnejšie. Ak zjeme denne 1 stredne veľký surový zemiak, nebudú sa nám kaziť zuby. Ako veľkú výživnú hodnotu má zelenina, pochopíme vtedy, keď si uvedomíme, že vojaci utekajúci domov v 1. svetovej vojne sa živili celé mesiace len surovými zemiakmi a repou nazbieranou na poli. Nielen že sa vládali vyrovnať so všetkými útrapami i úzkosťou, ktoré pociťovali ako zbehovia, ale dokonca si napravili i svoje žalúdky, zničené konzervami. Zdroje: Dr. Nolfi Kristine1994: Liečenie surovou stravou, Eko - konzult Bratislava, 127 strán - časopis EVA, 10/2002, str. 105 -
|