Ahojte.
Myslím si, že tieto zeleniny/koreniny si zaslúžia osobité vlákno, takže ak máte nejaké otázky ohľadom cesnaku, cibule alebo zázvoru/ďumbieru, pýtajte sa v tomto vlákne, a ten kto vie (alebo si myslí že vie), bude na ne odpovedať. Čo vy na to ?
Ja mám túto otázku : Nejedával som cibuľu a cesnak pár rokov, lebo som z nich grgal nepríjemné grgy, a trochu ma z nich pálila žáha (a to som ich jedával varené). Teraz s tým však už nemám problém, a preto ma zaujíma, či môžem zaraďovať cibuľu a cesnak do jedla denne, a to formou "na striedačku" -
jeden deň celá cibuľa malej veľkosti (dusená s jedlom), druhý deň strúčik cesnaku....
Takže - každý druhý deň by som zjedol malú cibuľu, a každý druhý deň strúčik cesnaku...Bude to o.k., nebude toho príliš ? Cítim veľký dopyt po týchto potravinách... veľmi mi chýbali, ale nemohol som ich roky jesť kvôli tomu, že mi ich zle trávilo, čo je už minulosť...
Zázvor používam len od jesene do skoršej jari. Primerané množstvo čerstvého zázvoru nastrúham na malom strúhadle, 5 minút povarím ako čaj, a potom nechám odstáť, vychladnúť nech sa to dá piť, a vmiešam do toho práškový vitamín C, alebo citrónovú šťavu. Pekne ma to prehreje, čo sa mne v studenom období zíde, pretože ak jem len doobeda v dvojhodinovom okne, tak večer už nemám toľko vnútorného tepla (horšie znášam vonkajší chlad) ako ten, kto si dá večer pečené mäso, alebo nejaké sýte jedlo...
Cibuľa bude z týchto troch zelenín/korenín ASI najmenej zaujímavá, ale objemovo sa jej dá zjesť najviac, jej chuť nie je o nič horšia než chuť zázvoru a cesnaku, a stále bude vhodná na častú konzumáciu, pričom lepšie je ju jesť, než nejesť (a to je dostatočný dôvod pre mňa konzumovať ju).
Pokiaľ viem, cesnak obsahuje prvom GERMÁNIUM, ktorý je dosť vzácny, a myslím že jeden strúčik každý druhý deň by nikomu mladému a zdravému zároveň nemal uškodiť. To nie je 1 strúčik každý deň, ale 1 strúčik za dva dni...
Cesnak by som jedával slovenského pôvodu, čiže žiaden čínsky, a ani španielsky.
Práve dnes som si jeden na malé kúsky narezaný a 11 minút na vzduchu odstatý strúčik povaril v jedle ktoré dôverne poznám, a hneď mi ešte viac chutilo... Rovnako s cibuľou...
A nevravte mi nikto, že počas tepelnej úpravy nepresahujúcej 100stupňov celzia (čiže varenie, nie vyrpážanie, nie pečenie) z účinkov cesnaku a cibule neostane nič...
... Lebo to je blud.