Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=5310 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | JednorazovyNICK [ čtv zář 28, 2017 4:27 pm ] |
Předmět příspěvku: | CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER |
Ahojte. Myslím si, že tieto zeleniny/koreniny si zaslúžia osobité vlákno, takže ak máte nejaké otázky ohľadom cesnaku, cibule alebo zázvoru/ďumbieru, pýtajte sa v tomto vlákne, a ten kto vie (alebo si myslí že vie), bude na ne odpovedať. Čo vy na to ? Ja mám túto otázku : Nejedával som cibuľu a cesnak pár rokov, lebo som z nich grgal nepríjemné grgy, a trochu ma z nich pálila žáha (a to som ich jedával varené). Teraz s tým však už nemám problém, a preto ma zaujíma, či môžem zaraďovať cibuľu a cesnak do jedla denne, a to formou "na striedačku" - jeden deň celá cibuľa malej veľkosti (dusená s jedlom), druhý deň strúčik cesnaku.... Takže - každý druhý deň by som zjedol malú cibuľu, a každý druhý deň strúčik cesnaku... Bude to o.k., nebude toho príliš ? Cítim veľký dopyt po týchto potravinách... veľmi mi chýbali, ale nemohol som ich roky jesť kvôli tomu, že mi ich zle trávilo, čo je už minulosť... Zázvor používam len od jesene do skoršej jari. Primerané množstvo čerstvého zázvoru nastrúham na malom strúhadle, 5 minút povarím ako čaj, a potom nechám odstáť, vychladnúť nech sa to dá piť, a vmiešam do toho práškový vitamín C, alebo citrónovú šťavu. Pekne ma to prehreje, čo sa mne v studenom období zíde, pretože ak jem len doobeda v dvojhodinovom okne, tak večer už nemám toľko vnútorného tepla (horšie znášam vonkajší chlad) ako ten, kto si dá večer pečené mäso, alebo nejaké sýte jedlo... Cibuľa bude z týchto troch zelenín/korenín ASI najmenej zaujímavá, ale objemovo sa jej dá zjesť najviac, jej chuť nie je o nič horšia než chuť zázvoru a cesnaku, a stále bude vhodná na častú konzumáciu, pričom lepšie je ju jesť, než nejesť (a to je dostatočný dôvod pre mňa konzumovať ju). Pokiaľ viem, cesnak obsahuje prvom GERMÁNIUM, ktorý je dosť vzácny, a myslím že jeden strúčik každý druhý deň by nikomu mladému a zdravému zároveň nemal uškodiť. To nie je 1 strúčik každý deň, ale 1 strúčik za dva dni... Cesnak by som jedával slovenského pôvodu, čiže žiaden čínsky, a ani španielsky. Práve dnes som si jeden na malé kúsky narezaný a 11 minút na vzduchu odstatý strúčik povaril v jedle ktoré dôverne poznám, a hneď mi ešte viac chutilo... Rovnako s cibuľou... A nevravte mi nikto, že počas tepelnej úpravy nepresahujúcej 100stupňov celzia (čiže varenie, nie vyrpážanie, nie pečenie) z účinkov cesnaku a cibule neostane nič... ... Lebo to je blud. |
Autor: | Jarda [ sob zář 30, 2017 8:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER |
JednorazovyNICK píše: Ahojte. Myslím si, že tieto zeleniny/koreniny si zaslúžia osobité vlákno, takže ak máte nejaké otázky ohľadom cesnaku, cibule alebo zázvoru/ďumbieru, pýtajte sa v tomto vlákne, a ten kto vie (alebo si myslí že vie), bude na ne odpovedať. Čo vy na to ? Ja mám túto otázku : Nejedával som cibuľu a cesnak pár rokov, lebo som z nich grgal nepríjemné grgy, a trochu ma z nich pálila žáha (a to som ich jedával varené). Teraz s tým však už nemám problém, a preto ma zaujíma, či môžem zaraďovať cibuľu a cesnak do jedla denne, a to formou "na striedačku" - jeden deň celá cibuľa malej veľkosti (dusená s jedlom), druhý deň strúčik cesnaku.... Takže - každý druhý deň by som zjedol malú cibuľu, a každý druhý deň strúčik cesnaku... Bude to o.k., nebude toho príliš ? Cítim veľký dopyt po týchto potravinách... veľmi mi chýbali, ale nemohol som ich roky jesť kvôli tomu, že mi ich zle trávilo, čo je už minulosť... Zázvor používam len od jesene do skoršej jari. Primerané množstvo čerstvého zázvoru nastrúham na malom strúhadle, 5 minút povarím ako čaj, a potom nechám odstáť, vychladnúť nech sa to dá piť, a vmiešam do toho práškový vitamín C, alebo citrónovú šťavu. Pekne ma to prehreje, čo sa mne v studenom období zíde, pretože ak jem len doobeda v dvojhodinovom okne, tak večer už nemám toľko vnútorného tepla (horšie znášam vonkajší chlad) ako ten, kto si dá večer pečené mäso, alebo nejaké sýte jedlo... Cibuľa bude z týchto troch zelenín/korenín ASI najmenej zaujímavá, ale objemovo sa jej dá zjesť najviac, jej chuť nie je o nič horšia než chuť zázvoru a cesnaku, a stále bude vhodná na častú konzumáciu, pričom lepšie je ju jesť, než nejesť (a to je dostatočný dôvod pre mňa konzumovať ju). Pokiaľ viem, cesnak obsahuje prvom GERMÁNIUM, ktorý je dosť vzácny, a myslím že jeden strúčik každý druhý deň by nikomu mladému a zdravému zároveň nemal uškodiť. To nie je 1 strúčik každý deň, ale 1 strúčik za dva dni... Cesnak by som jedával slovenského pôvodu, čiže žiaden čínsky, a ani španielsky. Práve dnes som si jeden na malé kúsky narezaný a 11 minút na vzduchu odstatý strúčik povaril v jedle ktoré dôverne poznám, a hneď mi ešte viac chutilo... Rovnako s cibuľou... A nevravte mi nikto, že počas tepelnej úpravy nepresahujúcej 100stupňov celzia (čiže varenie, nie vyrpážanie, nie pečenie) z účinkov cesnaku a cibule neostane nič... ... Lebo to je blud. Musíte stále zakládat nesmyslně duplicitní vlákna, každá z těch potravin se zde probírala samostatně tedy proč by se to nyní mělo probírat znovu společně. |
Autor: | JednorazovyNICK [ sob zář 30, 2017 8:04 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER |
Jarda píše: Musíte stále zakládat nesmyslně duplicitní vlákna, každá z těch potravin se zde probírala samostatně tedy proč by se to nyní mělo probírat znovu společně. Z tejto reakcie som prekvapený, pán Jarda. Duplicitné vlákno je také, ktoré duplicituje iné s podobným názvom, kde sa rieši to isté, napr. vlákno "Pôst" je originál, a niekto založí vlákno "Pôst - poraďte"... TO JE DUPLICITNÉ VLÁKNO. Toto mnou založené vlákno duplicitné nie je, keď už chceme veci označovať správnymi pojmami, nakoľko tu žiadne vlákno s názvom v ktorom sa nachádzajú slová "cibuľa, cesnak, zázvor", nie je. Ak áno, ukážte mi ho. (nechcem byť drzý, je to Vaše fórum, ale nesúhlasím s Vašim názorom na moje vlákno... Niektoré iné mnou založené môžu byť nezmyselné... hoci tie nie duplicitné) |
Autor: | JednorazovyNICK [ ned říj 01, 2017 1:28 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER |
V tom prípade sa ospravedlňujem, pán Jarda. Asi neviem dobre používať vyhľadávač na tejto stránke. Fakt som bol v tom, že témy s názvami týchto korenín/zelenín neexistujú na tejto stránke (čomu som sa sám čudoval). Môžte teda toto vlákno kľudne zmazať, ďakujem |
Autor: | Xion [ ned říj 08, 2017 6:32 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER |
Kludne mozes prihodit z tychto potravin. Aj zazvoru, aj cesnaku aj cibule. A surove, tou tepelnou upravou sa strati naozaj bohuzial vacsina, s vynimkou zazvoru, u toho sa az tolko nestrati. Ale u cibule a hlavne cesnaku (u cesnaku sa strati prakticky vsetko). 1-3 struciky suroveho cesnaku mozes jest kazdy den, niekomu to nerobi dobre, ale 1 by mal zniest kazdy. (ak neratame zapach, samozrejme, kvoli tomu to vela ludi nerobi).Vareneho, alebo tepelne upraveneho cesnaku, mozes aj 2 hlavy denne, to je uz jedno. Strati sa tam vsetko to prospesne, ostanu len mineraly a vitaminy, tak ako v radovej zelenine. Cibula je na tom lepsie, co sa sily tyka. Ale surovu myslim. Varena je nic, to je len vlaknina. Ale surovu, mozes zjest aj kazdy den 1 cibulu. Ja som zistil, ze je ovela viac zdraviu prospesna, nez som si myslel. Vacsina ludi si mysli, ze cesnak je viac, ale cibula je viac. Lebo sa jej da zjest viac na objem. A paradoxne, som zistil, ze aj proti parazitom zabera lepsie nez cesnak (vacsina ludi si mysli opak). Cesnaku treba zjest prilis vela aby zabral na parazity, naozaj minimalne 3 struciky, a urobit na to urcenu kuru. Ale cibula zabera, uz ked sa zje takych 50g surovej cibule, uz to zabera na parazity. Ak by tam nebol ten zapach (ktory sa da roznymi trikmi zmiernit), tak by som povedal, ze najlepsie by bolo skonzumovat 50g surovej cibule kazdy den, mozno az 2x za den. To by zdravie inak postupilo nahor, zaroven to odhlienuje a posobi ako prevencia proti parazitom. Ja mam vsak ten problem, ze cibula mi prilis rozoere usta a popali jazyk, musim to jest s niecim "hutnym" a to uz mi nesedi kazdy den jest nieco hutne. Navyse, sa mi dost rychlo obje, uz po par dnoch za sebou ju musim tlacit doslova nasilu. Inak by som ju urcite jedol kazdy den. Inak, este dobry recept je cesnak s medom, alebo cibula s medom. Obidve su ucinny liek. A velmi silne. Ten med este nejak umocnuje niektore vlastnosti cibule, ale chuti to dost zle. Uvolni sa taka stavicka, je to perfektne na prechladnutia. Ale urcite by sa to dalo jest ako medicina kazdy den, uskodit to nemoze. Reagujem tak trochu viac, lebo prave pred takym mesiacom, som po dlhych rokoch zacal tlacit surovu cibulu a bol som prekvapeny, ako mi vzdy narobila dobre v bruchu. Uplne som citil, ake je to zdrave. Ziadna ina zelenina toto neurobila, ani zazvor, ani chilli, ani cesnak. Cibula na plnej ciare vyhrala. Cize v zdravotnom ucinku bude u mna na prvom mieste surova cibula. Perfektne to "vypali cerva", posobi na imunitu, aj travenie mi to zlepsilo. A urcite to cisti creva od vseliakeho bordelu, a aj odhlienuje. Ako vravim, ani cesnak, ani zazvor, ani chilli mi tak nezabera, ako cibula. Problem je len ze na nu nieje chut, a potom este ten smrad. |
Autor: | Jarda [ ned říj 08, 2017 12:08 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER |
Xion píše: Kludne mozes prihodit z tychto potravin. Aj zazvoru, aj cesnaku aj cibule. A surove, tou tepelnou upravou sa strati naozaj bohuzial vacsina, s vynimkou zazvoru, u toho sa az tolko nestrati. Ale u cibule a hlavne cesnaku (u cesnaku sa strati prakticky vsetko). 1-3 struciky suroveho cesnaku mozes jest kazdy den, niekomu to nerobi dobre, ale 1 by mal zniest kazdy. (ak neratame zapach, samozrejme, kvoli tomu to vela ludi nerobi).Vareneho, alebo tepelne upraveneho cesnaku, mozes aj 2 hlavy denne, to je uz jedno. Strati sa tam vsetko to prospesne, ostanu len mineraly a vitaminy, tak ako v radovej zelenine. Cibula je na tom lepsie, co sa sily tyka. Ale surovu myslim. Varena je nic, to je len vlaknina. Ale surovu, mozes zjest aj kazdy den 1 cibulu. Ja som zistil, ze je ovela viac zdraviu prospesna, nez som si myslel. Vacsina ludi si mysli, ze cesnak je viac, ale cibula je viac. Lebo sa jej da zjest viac na objem. A paradoxne, som zistil, ze aj proti parazitom zabera lepsie nez cesnak (vacsina ludi si mysli opak). Cesnaku treba zjest prilis vela aby zabral na parazity, naozaj minimalne 3 struciky, a urobit na to urcenu kuru. Ale cibula zabera, uz ked sa zje takych 50g surovej cibule, uz to zabera na parazity. Ak by tam nebol ten zapach (ktory sa da roznymi trikmi zmiernit), tak by som povedal, ze najlepsie by bolo skonzumovat 50g surovej cibule kazdy den, mozno az 2x za den. To by zdravie inak postupilo nahor, zaroven to odhlienuje a posobi ako prevencia proti parazitom. Ja mam vsak ten problem, ze cibula mi prilis rozoere usta a popali jazyk, musim to jest s niecim "hutnym" a to uz mi nesedi kazdy den jest nieco hutne. Navyse, sa mi dost rychlo obje, uz po par dnoch za sebou ju musim tlacit doslova nasilu. Inak by som ju urcite jedol kazdy den. Inak, este dobry recept je cesnak s medom, alebo cibula s medom. Obidve su ucinny liek. A velmi silne. Ten med este nejak umocnuje niektore vlastnosti cibule, ale chuti to dost zle. Uvolni sa taka stavicka, je to perfektne na prechladnutia. Ale urcite by sa to dalo jest ako medicina kazdy den, uskodit to nemoze. Reagujem tak trochu viac, lebo prave pred takym mesiacom, som po dlhych rokoch zacal tlacit surovu cibulu a bol som prekvapeny, ako mi vzdy narobila dobre v bruchu. Uplne som citil, ake je to zdrave. Ziadna ina zelenina toto neurobila, ani zazvor, ani chilli, ani cesnak. Cibula na plnej ciare vyhrala. Cize v zdravotnom ucinku bude u mna na prvom mieste surova cibula. Perfektne to "vypali cerva", posobi na imunitu, aj travenie mi to zlepsilo. A urcite to cisti creva od vseliakeho bordelu, a aj odhlienuje. Ako vravim, ani cesnak, ani zazvor, ani chilli mi tak nezabera, ako cibula. Problem je len ze na nu nieje chut, a potom este ten smrad. Cibule je nezpochybnitelně výborná ovšem společensky dosti problematická, ten zápach je cítit ze všech stran a prochází při větší konzumaci i pokožkou. |
Autor: | JednorazovyNICK [ ned říj 08, 2017 12:19 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CESNAK, CIBUĽA, ZÁZVOR/ĎUMBIER |
Xion píše: Cibula je na tom lepsie, co sa sily tyka. Ale surovu myslim. Varena je nic, to je len vlaknina. Dobrý blud si napísal... Podľa tvojich tvrdení sa teda minerály a všetky vitamíny či éterické oleje, a quercetín ničia varom, keďže varená cibuľa je podľa teba len vláknina... |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |