JednorazovyNICK píše:
Ahojte.
Nie je kyselina ako kyselina... Kyselina citronova je obsiahnuta asi v 4-8% v citronovej stave. V jablcnom octe je kyseliny octovej 5%, ale tak ako sa da vypit deci nezriedenej citronovej stavy s obsahom 8% kyseliny citronovej, tak asi tazko niekto vypije deci nezriedeneho jablcneho octu s 5% obsahom kyseliny octovej. To by skoncil v nemocnici...keby to hned nevyvratil. A uz duplom keby vypil niekto deci nezriedenej "len" 3,5% kyseliny chlorovodikovej...To by mu mozno "kvalitne" rozozralo nejake organy.
Avsak spät k teme...
Poozna niekto priblizny pomer mililitrov citronovej stavy voci jablcnemu octu, aby bolo dosiahnute rovnake pH ? Alebo - ked pouzivam 60ml citronovej stavy na zlepsenie fermentovania urciteho mnozstva rozmixovanych obilnin a strukovin, tak akym mnozstvom nepasterizovaneho 5% jablcneho octu by som tu citronovu stavu vedel nahradit ? ... Viem akurat, ze ked si jeden citron (asi 40ml stavy?..) rozmiesam v 6dcl vody, pije sa ro uplne v pohode. Ale keby som do 6dcl vody rozmiesal 40ml jablcneho octu, nedokazal by som to vypit - bolo by to prilis silne na mna. Do 6dcl si davam 10-15ml jablcneho octu...
Ked tak premyslam...mohol by som tych 60ml citronovej stavy pouzivanej pri fermentacii strukovin a obilnin nahradit napr. 20 mililitrami 5% nepasterizovaneho BIO jablcneho octu, aby som dosiahol rovnaky efekt ? ...
Ak ano, usetril by som nejakych 70% z vydavkov, ktore davam na citrony.... Kazde Euro sa hodi... A bola by aj ima chut vysledneho produktu...mozno lepsia, mozno horsia...
Na to nedovedu odpovědět, naprosto netuším co by to v těch obilovinách dělalo.