Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Protizánětlivá strava https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=5520 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | zu_za_na [ pon zář 10, 2018 7:46 am ] |
Předmět příspěvku: | Protizánětlivá strava |
Zmiňovalo se to tu mnohokrát, ale ráda bych informace shromáždila sem. Pokud už takové vlákno existuje (a já ho jen nenašla) hoďte sem prosím link. Jaká strava je protizánětlivá? Co konkrétně jíst a co ne? Jaké máte zkušenosti, postupy, výsledky? Obecné řeči, co je zdravé a co ne známe všichni, ale ráda bych to tu seskupila konkrétně, s příklady jídel, která jsou na této stravě ok a čeho se naopak určitě vyvarovat. Díky moc všem! |
Autor: | Alopat [ pon zář 10, 2018 8:57 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
Nejvíce protizánětlivá bude strava obsahující rostlinné jedy v podobě koření, protože naše tělo využívá zánět jako způsob boje proti malým a velkým šmejdům. Zvýšené hodnoty kyseliny močové, CRP a homocysteinu jsou ukazatelem, že se tělo brání napadení. Tyto biochemické mechanismy, které jsem mnohokrát detailně popisoval, jsou účinným způsobem, jak imunitní systém přivírá kohoutek zásobování vetřelcům. Pokud by praktický lékař místo nasazení patáků mírnících člověku pouze příznaky zastavil příčinu pálení žáhy (nekvalitní tvorba HCL způsobující špatné trávení, omezení obranyschopnosti a z druhé strany nedostatečné pumpování bikarbonátu do krve s porušením acidobazického pístu) a vysokého krevního tlaku (projev i důsledek zablešení, tady už se začínají projevovat i hormonální změny a něco jako návaly) hned v úvodu, tak by jako domeček falešných karet zkrachovalo celé dnešní zrůdné zdravotnictví vyrábějící neléčením mrzáčky, které se stalo dojnou krávou jeho bezohledných spolužáků a nadnárodní ďábelské farmakomafie, ale takto se sám stává spolupachatelem zločinů proti lidskosti, tím že pohodlně a bez přemýšlení aplikuje "léky" ve firemních laboratořích cíleně vyvíjené na obcházení příčin nemoci, i když je podstata raka známa téměř sto let. Kdo toto pochopí, aniž by upřednostil lákavý finanční prospěch nad svým svědomím, tak v tom systému nemůže dál setrvávat a míří do alternativy jako předstupně ilegality. |
Autor: | Jarda [ pon zář 10, 2018 11:48 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
zu_za_na píše: Zmiňovalo se to tu mnohokrát, ale ráda bych informace shromáždila sem. Pokud už takové vlákno existuje (a já ho jen nenašla) hoďte sem prosím link. Jaká strava je protizánětlivá? Co konkrétně jíst a co ne? Jaké máte zkušenosti, postupy, výsledky? Obecné řeči, co je zdravé a co ne známe všichni, ale ráda bych to tu seskupila konkrétně, s příklady jídel, která jsou na této stravě ok a čeho se naopak určitě vyvarovat. Díky moc všem! Logicky vám odpovídá člen Alopat, ale tak otázka položena nebyla, tedy pokud jde o stravu je to pouze jeden z fakltorů jak blokovat zánět. Každopádně celkem účinný a mimo přímou protizánětlivost některých potravin, třeba omega 3 mastné kyseliny, kolagen respektive glycin v něm obsažený přes například čirok z obilovin a většinu zeleniny a ovoce má člověk dost slušný výběr jak s tím pracovat. Další možnost pro neznalé je i využití jiné nutriční kalkulačky než zde stále doporučuji z důvodu jednoduchosti, ale zase ona neumí všechno. Jiná nutriční kalkulačka https://nutritiondata.self.com/ má pokud vím i jednu ze složek i protizánětlivost potravin, tedy zde je možno se tak nějak seznámit co a jak. Každopádně v případě stravy není ten efekt tak zcela jasný protože pokud do jídla které protizánětlivé není přidáte potřebná koření třeba kurkumu, jste okamžitě někde jinde, tedy je to spíše o pochopení problematiky. Pochopitelně asi kořením nedokážete zcela eliminovat škodlivost fastfoodové umělohmotné stravy, nicméně i tam by se pouhou aplikací správných koření a bylin v adekvátním množství docílilo zcela jiné škodlivosti než kde reálně je. Také je hodně podstatné jak rychle a v jakém rozpoložení jíte, tedy jíst v klidu pomalu a důkladně žvýkat je základ úspěchu. Ajurvéda třeba radí tuhou stravu pít a tekutou kousat. Zní to sice nelogicky ale cílem tohoto pokynu je žvýkat stravu tak dlouho až její konzistence připomíná řídkou kaši a tu pak vypít. Jde o velice důležitý bod, ne se stravovat v závodní kuchyni, kde se způsob stravování odvozuje od slova závodit a kdo to zblafne rychleji ten vyhraje. Většina lidí zde aplikuje stravovací styl alá pelikán, prostě otevře vak, zasune rybu, zavře vak a je po jídle. Takto blbě můžete jíst sebelepší stravu a stejně vám bude škodit a i ta protizánětlivá stejně fungovat patrně nebude. |
Autor: | ctihodnymuz [ pon zář 10, 2018 4:54 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
Zu-za.no, přestože Alopat a Jarda jsou v podstatě odborníci, profíci, kteří se opravdu tělem a metabolismem zabývají a hodně vědí a mají i názory, činí rozhodnutí, já se přecjen přidám. A to proto, že jsi zmínila nikoliv samozřejmou věc, totiž, že "co je zdravé a co ne, známe všichni ...". Já si naopak myslím, že to, co je zdravé, není obecně známo, ani to neznáme všichni. A to z toho prostého důvodu, že to, co je zdravé pro jednoho, nemusí být zdravé pro druhého. Ono jde jednak o fysické disposice, disproporce i hendikepy, o stavbu těla, o temperament, o povahu, postoje, o duši, kterážto značnou měrou tělo tvoří, ovlivňuje. Můj názor je ten, že jest úkolem (a to dokonce relativně snadným a velmi radostným) zjistit, co jsem zač, co mi dělá dobře a co ne, v kvalitě i kvantitě. A pak žít (jíst) dle toho. A spolu s tím své tělo a orgány hýčkat (v duchu je hladit, laskavě s nimi rozmlouvat, myslet na ně, neustále je ujišťovati o přátelství a spolupráci). |
Autor: | pefi [ pon zář 10, 2018 6:44 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
zu_za_na píše: Jaké máte zkušenosti, postupy, výsledky? Já: Značně jsem zredukoval sacharidy - pečivo a těstoviny jím minimálně a snažím se jim vyhýbat, stejně tak sladkosti na bázi cukru. Pokud "hřeším", snažím se to kompenzovat zelenou zeleninou, což kupodivu funguje. Pozorovatelný výsledek - podstatná pomalá redukce tělesného tuku (necelých 15 kg/rok, ještě tak 5 až 8 kg by to chtělo dolů), podstatná redukce množství a intenzity migrén - občas cítím, že ložisko existuje, ale migréna nastane pouze když výživově hřeším víc dní v kuse. Také už nemám tolik chuť na sacharidovou stravu, ale když jsem psychicky hodně unavený, tak je dost těžké večer nezhřešit, ale většinou se to daří. Na měsíc jsem vynechal kravské mléko, ale nemám pocit, že by to na něco mělo vliv, takže ho v menším množství už zase konzumuji, převážně jako jogurt nebo tvaroh. Navíc mě zaujala výroba vlastních jogurtů z mléka, takže jogurty vyřazovat nebudu. Kolega: cca 4g rybího tuku denně (v podobě Super Omega 3 Elite od MyProtein, tedy cca 3g omega 3 denně), výsledek: po více než 10 letech marného snažení došlo k normalizaci cholesterolu, přičemž cholesterol je reakce těla na zánět. |
Autor: | zu_za_na [ pon zář 10, 2018 9:35 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
Děkuji moc za odpovědi. Všechny. Ano, došla jsem po mnoha letech snažení se hlavně v oblasti stravy k tomu, že nic není černobílé a je potřeba to všechno brát komplexně. Tedy je mi jasné, že POUZE stravou cesta úplně nevede (jak psal pan Zajíček, sebezdravější jídlo jezené ve stresu nebo v rychlosti se stává jídlem nezdravým). Tak já po tolika letech zajímání se o stravu jsem nějak předpokládala, že zeleninu lze označit za zdravou vždy a všude (určitě existují i výjimky, to ale všude a ve všem) a ovoce s mírou taky (opět existují výjimky). A zároveň všichni víme, že bílá mouka moc ok není, vůbec ok není... Viděla jsem totiž nějaou šílenou protizánětlivou stravu, kde ti pacienti snad jen hladoví a mají tak omezený výběr potravin, že to je spíš mučení (alespoň z mého pohledu), tak jsem chtěla trochu rozvést tohle téma. Ano, CRP ani cholesterol ani žádné jiné "objektivní" ukazatele (alespoň ty, které Alopat zmiňoval) zvýšené nemám, přesto mě tohle téma zajímá z hlediska dlouhobého stravování, kdy je podle mého vhodné tou stravou tělu pomáhat. Ovšem opět po mnoha letech zaměřování se pouze na tuto oblast, jsem došla k tak prostému závěru, že skvělým lékem a balzámem na duši i na tělo je pobyt venku v přírodě, les, řeka, cokoliv, kde nejezdí auta, kde člověk může dýchat... nerozčilovat se na svět, ale přestože to zní jako klišé, brát věci pozitivně jak to jen jde. Když to shrnu, tak prospěšné a protizánětlivé jsou: kurkuma omega 3 MK kolagen zelenina a ovoce (samozřejmě tam to asi úplně nepřehánět, ikdyž taková banánová nebo melounová kůra může mít taky svoje) Co třeba hladovky a půsty? Může to mít také protizánětlivé účinky? Nebo jaké další byliny je vhodné dlouhodobě nebo i krátkodobě konzumovat? |
Autor: | Jarda [ úte zář 11, 2018 7:18 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
zu_za_na píše: Děkuji moc za odpovědi. Všechny. Ano, došla jsem po mnoha letech snažení se hlavně v oblasti stravy k tomu, že nic není černobílé a je potřeba to všechno brát komplexně. Tedy je mi jasné, že POUZE stravou cesta úplně nevede (jak psal pan Zajíček, sebezdravější jídlo jezené ve stresu nebo v rychlosti se stává jídlem nezdravým). Tak já po tolika letech zajímání se o stravu jsem nějak předpokládala, že zeleninu lze označit za zdravou vždy a všude (určitě existují i výjimky, to ale všude a ve všem) a ovoce s mírou taky (opět existují výjimky). A zároveň všichni víme, že bílá mouka moc ok není, vůbec ok není... Viděla jsem totiž nějaou šílenou protizánětlivou stravu, kde ti pacienti snad jen hladoví a mají tak omezený výběr potravin, že to je spíš mučení (alespoň z mého pohledu), tak jsem chtěla trochu rozvést tohle téma. Ano, CRP ani cholesterol ani žádné jiné "objektivní" ukazatele (alespoň ty, které Alopat zmiňoval) zvýšené nemám, přesto mě tohle téma zajímá z hlediska dlouhobého stravování, kdy je podle mého vhodné tou stravou tělu pomáhat. Ovšem opět po mnoha letech zaměřování se pouze na tuto oblast, jsem došla k tak prostému závěru, že skvělým lékem a balzámem na duši i na tělo je pobyt venku v přírodě, les, řeka, cokoliv, kde nejezdí auta, kde člověk může dýchat... nerozčilovat se na svět, ale přestože to zní jako klišé, brát věci pozitivně jak to jen jde. Když to shrnu, tak prospěšné a protizánětlivé jsou: kurkuma omega 3 MK kolagen zelenina a ovoce (samozřejmě tam to asi úplně nepřehánět, ikdyž taková banánová nebo melounová kůra může mít taky svoje) Co třeba hladovky a půsty? Může to mít také protizánětlivé účinky? Nebo jaké další byliny je vhodné dlouhodobě nebo i krátkodobě konzumovat? Hladovky a půsty tělo čistí tedy zde problém nevidím, ale pokud je člověk dóša váta je to trochu problém. Pokud jde o koření tak naprostá většina koření likviduje pomocí obsažených látek nějaké šmejdy, tedy prakticky vždy zlepšuje stav zánětu prakticky kdekoliv v těle. Existují pochopitelně výjimky, ale ty jsou spíše lokálního rázu a spíše krátkodobé, třeba není zrovna ideální dávat ostré koření do akutního stavu zánětu v trávicím traktu, nicméně to samé koření může stav i výrazně zlepšovat pokud jde o neakutní stav. |
Autor: | Ondrejk [ čtv zář 27, 2018 1:30 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
zajímal by mě vás názor na to, jakou dietu zvolit při zánětu střev, R.Skleroze, ale zároveň i při slabých játrech, žlučníku a nadledvinkách? Taky aby člověk neubíral moc na váze. začínal jsem s GAPS, která byla fajn, jen mi přišlo že je tam málo vlákniny a vylučování kvůli tomuto nebylo úplně extra. Pak jsem od ní upustil kvůli tomu, že jsem neměl v práci žádnou energii a musel jsem přidat sacharidy (bez lepku, laktozy a zpracovaných potravin z obchodu), taky jsem cítil hypoglykemie a nepřišlo mi to úplně nejlepší. Další problém co jsem zaznamenal bylo právě to oslabení jater, slinivky a žlučníku kvůli nejspíš nadmíře tuku. GAPS nebo nějaké podobné ketozy jsou asi fajn a věřím že člověka mohou zbavit zánětů, ale dokáže s nimi pak člověk udělat nějaký dlouhodobější výkon? Tahle dieta mi ale úplně nevyhovuje, jenže už nevím co zkusit. Ve vegetariánství ani veganství smysl moc nevidím. Potřeboval bych nejspíš nějakou obdobu ketozy, ale taky abych neměl problémy s hypoglykemií a měl energii na přemýšlení v práci a všechny potřebné nutrienty, co tělo potřebuje. Měl by někdo prosím nějaký tip nebo třeba klidně doporučení na nějakou knihu o tomto problému? Moc díky |
Autor: | Jarda [ čtv zář 27, 2018 3:25 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
Ondrejk píše: zajímal by mě vás názor na to, jakou dietu zvolit při zánětu střev, R.Skleroze, ale zároveň i při slabých játrech, žlučníku a nadledvinkách? Taky aby člověk neubíral moc na váze. začínal jsem s GAPS, která byla fajn, jen mi přišlo že je tam málo vlákniny a vylučování kvůli tomuto nebylo úplně extra. Pak jsem od ní upustil kvůli tomu, že jsem neměl v práci žádnou energii a musel jsem přidat sacharidy (bez lepku, laktozy a zpracovaných potravin z obchodu), taky jsem cítil hypoglykemie a nepřišlo mi to úplně nejlepší. Další problém co jsem zaznamenal bylo právě to oslabení jater, slinivky a žlučníku kvůli nejspíš nadmíře tuku. GAPS nebo nějaké podobné ketozy jsou asi fajn a věřím že člověka mohou zbavit zánětů, ale dokáže s nimi pak člověk udělat nějaký dlouhodobější výkon? Tahle dieta mi ale úplně nevyhovuje, jenže už nevím co zkusit. Ve vegetariánství ani veganství smysl moc nevidím. Potřeboval bych nejspíš nějakou obdobu ketozy, ale taky abych neměl problémy s hypoglykemií a měl energii na přemýšlení v práci a všechny potřebné nutrienty, co tělo potřebuje. Měl by někdo prosím nějaký tip nebo třeba klidně doporučení na nějakou knihu o tomto problému? Moc díky Primárně je potřeba upravit stav HCl, pak kvalitním tukem, nebo pomocí hořkých bylin, nebo hořkých potravin vytlačit maximum žluče z jater, což by již i tak mělo bez ohledu na to co jíte dosti zlepšit stav a pak se postarat o zbytek. Střevům by mohlo pomoci dávat si před každým jídlem malého panáčka šťávy z kysaného zelí bez chemických zlahodňovadel a pokud jde o rozdělení stravy tak z hlediska nadledvin se obecně doporučuje podíl 2:1:1 - sacharidy:tuky:bílkoviny. Bez počítání na nutriční kalkulačce cronometer.com to asi dáte dost těžko, tedy minimálně zpočátku určitě počítat. |
Autor: | ondra258 [ sob čer 29, 2019 9:17 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
Zajímá mě, jestli CRP na hodnotě 0 je v pořádku nebo by to mohlo značit problém ? Díky |
Autor: | Jarda [ sob čer 29, 2019 11:14 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Protizánětlivá strava |
ondra258 píše: Zajímá mě, jestli CRP na hodnotě 0 je v pořádku nebo by to mohlo značit problém ? Díky To je naopak ideální hodnota nicméně je pravdou že jí má opravdu málo lidí. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |