Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Spenat
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=553
Stránka 11

Autor:  Xion [ stř úno 03, 2010 1:27 pm ]
Předmět příspěvku:  Spenat

Skusam teraz v zimnom obdobi mrazeny spenat od Bonduelle. Cize, skutocne to staci rozmrazit, a len tak jest? Podarilo sa mi kupit tu verziu co ma 4 kocky zabalene v 2 obaloch, teda to vychadza 115g na kocku. Vobec to neviem odhadnut, ci je to k jednemu jedlu vela, ci malo. Ked som jedaval vareny spenat, toho som jedol dost vela, ale takyto surovy neviem odhadnut, napriklad 2 take kocky, teda 230g je uz k jednemu jedlu privela?
Takisto som cital cosi o zeleze, ze aby sa so spenatu vedelo zuzitkovat, musi sa zjest s mliecnym vyrobkom. Je to pravda?

Autor:  Mat [ stř úno 03, 2010 1:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Ja zvyknem dávat do jedného jedla 2 tie kocky. Nechápem prečo by to malo byt vela.
Ved to vyžmýkajte a uvitíte ako sa to scvrkne. Je to podobné ako s kyslou kapustou.
Ked je plná toho s.r.a.č.k.ov.é.h.o nálevu jej objem je vizuálne celkom velký, no po poriadnom vyžmýkaní sa to tiež scvrkne.
Dobre robíte, že nejete ten varený špenát, to je neskutočný hnus.

Autor:  Jarda [ stř úno 03, 2010 4:02 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Xion píše:
Skusam teraz v zimnom obdobi mrazeny spenat od Bonduelle. Cize, skutocne to staci rozmrazit, a len tak jest? Podarilo sa mi kupit tu verziu co ma 4 kocky zabalene v 2 obaloch, teda to vychadza 115g na kocku. Vobec to neviem odhadnut, ci je to k jednemu jedlu vela, ci malo. Ked som jedaval vareny spenat, toho som jedol dost vela, ale takyto surovy neviem odhadnut, napriklad 2 take kocky, teda 230g je uz k jednemu jedlu privela?
Takisto som cital cosi o zeleze, ze aby sa so spenatu vedelo zuzitkovat, musi sa zjest s mliecnym vyrobkom. Je to pravda?

No, ten objem je tak na hraně snesitelnosti, já používám spíše ta mražená vajíčka, která jsou dost menší a dávám podle velikosti 2 - 4 na jedno jídlo. Co se týká mléka, tak to celkem spolehlivě zlikviduje jakékoliv železo a jeho vhodnost je tedy nanejvýš diskutabilní, to bych tam rozhodně nedával.

Autor:  Xion [ stř úno 03, 2010 5:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Jarda píše:
No, ten objem je tak na hraně snesitelnosti, já používám spíše ta mražená vajíčka, která jsou dost menší a dávám podle velikosti 2 - 4 na jedno jídlo. Co se týká mléka, tak to celkem spolehlivě zlikviduje jakékoliv železo a jeho vhodnost je tedy nanejvýš diskutabilní, to bych tam rozhodně nedával.

Z toho mi vychadza, ze jedna kocka, cca 115g k jednemu jedlu, je postacujuce, a 2 by uz boli na hrane snesitelnosti. Ten mliecny vyrobok som myslel nepasterizovany kozi jogurt, tak snad by to az take zlo nebolo. \":-)\"

Autor:  Jarda [ stř úno 03, 2010 8:20 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Xion píše:
Z toho mi vychadza, ze jedna kocka, cca 115g k jednemu jedlu, je postacujuce, a 2 by uz boli na hrane snesitelnosti. Ten mliecny vyrobok som myslel nepasterizovany kozi jogurt, tak snad by to az take zlo nebolo. \":-)\"

To musíte vyzkoušet, ale mě osobně se to zdá docela dost, ovšem zdravotně to nijak nevadí, takže si dejte podle chuti. Kozí mléko železo neodbourává, to je výsada mléka kravského.

Autor:  Xion [ čtv úno 04, 2010 11:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Ten spenat nechavate rozmrazit v ladnicke? Som nejak zle odhadol, ako dlho sa to bude rozmrazovat a bol este tuhy ako lad. \":-)\" Ako ho rozpustit co najrychlejsie, bez toho, aby sa poskodil?

Autor:  Jarda [ čtv úno 04, 2010 1:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Xion píše:
Ten spenat nechavate rozmrazit v ladnicke? Som nejak zle odhadol, ako dlho sa to bude rozmrazovat a bol este tuhy ako lad. \":-)\" Ako ho rozpustit co najrychlejsie, bez toho, aby sa poskodil?

Dáte ho do misky a tu misku necháte plavat v hrnku s teplou vodou. Takto se rozpustí velice rychle a nijak mu to neškodí. Dávám ho ještě částečně tuhý přímo do salátu, kde po rozmíhání zcela rozmrzne během chvilky.

Autor:  Host [ stř bře 17, 2010 8:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Překvapilo mě složení běžně dostupného mraženého špenátu, ve kterém se vyskytovaly hned 4 bílé jedy (pšeničná mouka, jodizovaná sůl, cukr, odstředěné mléko) a jako bonus pár Éček \":shock:\" Neuvěřitelné co všechno se dá zprznit...

Pokud ho nepřidávám do salátu, ale chtěl bych ho např. místo večeře jako samostané jídlo - lze špenát "okořenit" syrovou bramborou nebo jinou zeleninou, se kterou se to nebude v žaludku kopat ?

Autor:  Jarda [ stř bře 17, 2010 10:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Host píše:
Překvapilo mě složení běžně dostupného mraženého špenátu, ve kterém se vyskytovaly hned 4 bílé jedy (pšeničná mouka, jodizovaná sůl, cukr, odstředěné mléko) a jako bonus pár Éček \":shock:\" Neuvěřitelné co všechno se dá zprznit...

Pokud ho nepřidávám do salátu, ale chtěl bych ho např. místo večeře jako samostané jídlo - lze špenát "okořenit" syrovou bramborou nebo jinou zeleninou, se kterou se to nebude v žaludku kopat ?

Stěžejní je buď špenát čerstvý, nebo porcovaný mražený, tedy tepelně neupravovaný a nevyladěný těmi sajrajty, co jste popisoval. Jinak lze smíchat s jakoukoliv syrovou zeleninou včetně těch brambor.

Autor:  Veverka [ čtv bře 18, 2010 6:25 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Tak mám na Vás prosbu. Ty brambory mi nějak nejdou. Ale včera jsem je vymyslila vošťouchy jen zeleninové se špenátem a bez mouky zlehka opečené na plotně. Jen malinko, aby se to zatáhlo na vrchu a uvniř bylo živé. Dalo by se to takto ? Bylo to dobré.

Autor:  Jarda [ čtv bře 18, 2010 9:49 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Veverka píše:
Tak mám na Vás prosbu. Ty brambory mi nějak nejdou. Ale včera jsem je vymyslila vošťouchy jen zeleninové se špenátem a bez mouky zlehka opečené na plotně. Jen malinko, aby se to zatáhlo na vrchu a uvniř bylo živé. Dalo by se to takto ? Bylo to dobré.

Brambory se nesmí klasicky vařit kvůli draslíku, který se tak velice snadno vyluhuje a zbude mrtvá hmota, kterou jíte jako plnivo, ale nic vám nedá. Dá se to obejít pečením nasucho, kdy bramboru nakrájíte i se slupkou na šestinky a ty pak slupkou dolu, na pečícím papíru, opečete nasucho v troubě. Pokud je pak trochu vychladlé omastíte třeba čerstvým lněným olejem s česnekem, k tomu si dáte jemně nakrájenou cibulku a kefír, tak je to super jídlo, které je navíc silně zásadotvorné. Syrové jsou samozřejmě lepší, ale i takto jsou ok. Jinak i ta vaše verze je dobrá.

Autor:  Veverka [ čtv bře 18, 2010 10:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Jarda píše:
Brambory se nesmí klasicky vařit kvůli draslíku, který se tak velice snadno vyluhuje a zbude mrtvá hmota, kterou jíte jako plnivo, ale nic vám nedá. Dá se to obejít pečením nasucho, kdy bramboru nakrájíte i se slupkou na šestinky a ty pak slupkou dolu, na pečícím papíru, opečete nasucho v troubě. Pokud je pak trochu vychladlé omastíte třeba čerstvým lněným olejem s česnekem, k tomu si dáte jemně nakrájenou cibulku a kefír, tak je to super jídlo, které je navíc silně zásadotvorné. Syrové jsou samozřejmě lepší, ale i takto jsou ok. Jinak i ta vaše verze je dobrá.

Díky. Pokud vařím, tak v páře a 5 minut. Pečené brambory na sucho milujem s tvarohem a šnitlikem. To můžem kdykoliv, ale ty čerstvě nakopané jsou nejlepčí. \":D\" Takle vymýšlím kde jaký způsob. To každodenní vaření \":(\" někdy věda. \":D\" Děti milují z plotny na sucho všechno a nevadí jim že je to napůl syrové. Zkusím pár věcí napsat pak do receptů.

Autor:  mohy [ čtv bře 18, 2010 10:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

Veverka píše:
Pečené brambory na sucho milujem s tvarohem a šnitlikem.

Čo je šnitlik \":?:\"

Autor:  Sybilla [ čtv bře 18, 2010 11:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

mohy píše:
Čo je šnitlik \":?:\"

Schnittlauch - šnitling - je pažítka. \":)\"

Autor:  Veverka [ čtv bře 18, 2010 11:09 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Spenat

mohy píše:
Čo je šnitlik \":?:\"

http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/pr ... ez-snitlik
supr věc. Dá se pěstovat celoročně jak na zahradě tak doma za oknem.

http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/pr ... ez-snitlik
zrovna tak funguje i řeřich a je to plné vitamínů z přírody a celoročně

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/