Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=5690 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | Jednorazovy_Nick [ pát říj 18, 2019 2:13 pm ] |
Předmět příspěvku: | CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Ahojte. Máte niekto dlhodobejšiu skúsenosť s konzumáciou CONGEE kaše varenej 3 a viac hodín na ohni (stačí plynový sporák) ? |
Autor: | Alopat [ pát říj 18, 2019 2:50 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Rozvaření kulatozrnné rýže ani tak dlouho trvat nebude, ale proč si zvyšovat glykemický index a přicházet o rezistentní škrob? A když to necháš zachladit, tak z toho nebude kaše, ale sulc. https://www.countrylife.cz/ryze-kulatozrnna-natural-500-g-bio-country-life |
Autor: | Jednorazovy_Nick [ pát říj 18, 2019 4:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Alopat píše: Rozvaření kulatozrnné rýže ani tak dlouho trvat nebude, ale proč si zvyšovat glykemický index a přicházet o rezistentní škrob? A když to necháš zachladit, tak z toho nebude kaše, ale sulc. https://www.countrylife.cz/ryze-kulatozrnna-natural-500-g-bio-country-life Zisti si viac o Congee kaši, o jej energetizujúcich účinkoch a zdraviu prospešných účinkov na slezinu, atď. Inak, nikde nepíšem, že by som ju jedol samotnú. Pridal by som tuk a bielkovinu. |
Autor: | Alopat [ pát říj 18, 2019 5:52 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Můj otec měl hrozně rád rozvařenou rýži a to jak zdravotně dopadl je jedním z důvodů, proč navštěvuji tyto stránky. To jsou zase mé zkušenosti. Nebo tím měl energetizovat slezinu každý den? |
Autor: | Jednorazovy_Nick [ pát říj 18, 2019 7:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Alopat píše: Můj otec měl hrozně rád rozvařenou rýži a to jak zdravotně dopadl je jedním z důvodů, proč navštěvuji tyto stránky. To jsou zase mé zkušenosti. Nebo tím měl energetizovat slezinu každý den? Congee : Tradiční čínská každodenní snídaně, kterou v Číně začínali svůj den už před mnoha tisíci lety (první zmínka pochází z období vlády Žlutého císaře HUANG DI – cca 2 500 let před naším letopočtem). Přirozeně bezlepková rýžová kaše je víceméně bez chuti, její výhodou je ale její výživnost a velmi lehká stravitelnost. Je vhodná jak při detoxikaci a pročištění, tak při rekonvalescenci, dále při průjmech a jiných akutních či chronických trávicích obtížích. Alopat, prekvapuješ ma tvojou zaslepenou naivitou.... To ako keď vegán tvrdí, že zdravotné problémy mu spôsobili živočíšne potraviny, a keď sa ho spýtajú čo jedával, tak povie, že "kuracie nugetky z mekáča, klobásy plné E-čok, tavené syry, chipsy, koláče, sladené nápoje, žemle.... KEBY SOM JEDOL VEGÁNSKY, nič by sa mi nestalo !" Fakt neviem čo viac k tomu napísať... lebo som v takom miernom šoku z toho, ako viníš congee kašu za zdravotné problémy tvojho otca... Congee kašu, ktorá sa v Číne na raňajky jedáva celé tisícročia. Tí číňania musia byť megasprostí, že si za celé tisícročia nevšimli, ako ich každodenný pokrm ničí ich zdravie... To, že patria k národom dožívajúcim sa najvyššieho veku, to je trest za congee, však ? ... A KDE SA PÍŠE, ŽE CONGEE SA MUSÍ JESŤ SAMOTNÉ - BEZ TUKU, BEZ BIELKOVINY, BEZ VLÁKNINY ??? Píšeš takým zaujatým štýlom, akoby som ja chcel haniť kravské maslo (to je len príklad, kravské maslo považujem za superpotravinu), a tak napíšem že kravské maslo JE ZLÉ a spôsobuje tráviace problémy, lebo keď som ho roztopil a samotné vypil nalačno, tak som ho nestrávil, ale sa z neho pokadil... Aby bolo jasné, sám ešte neviem, či ju chcem jedávať - pretože mi nevyhovuje jej prílišná "vodnatosť" a z toho vyplývajúci pomerne nízky obsah sacahridov na 100g congee kaše. Preto jej treba zjesť veľa aby ňou človek doplnil sacharidy. Inak povedané - porcia congee uvarená zo 100g ryže je pre mňa "strop", čo sa objemu jedla týka. Bez masla som ju zatiaľ nejedol a popravde - dnes som ju jedol prvý krát. Ja nemám problém priučiť sa v niečom, byť omylným, atď.... Ale nerozumiem ako by mohlo byť možné to, že číňania tisícročia denne konzumujú congee, a pritom to nevyzerá, žeby si škodili... |
Autor: | Alopat [ pát říj 18, 2019 9:25 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Ale já ti to nerozmlouvám, jenom konstatuji, že rozvařením rýže přicházíš o rezistentní škrob (měl by sis ji proto zachladit a krájet jako sulc) a mění se glykemický index. Pokud Číňané jedí kašičku Congee denně k snídani a harmonizuje jim to nezatěžování trávicího traktu slezinu, tak potom nechápu, proč se u nás tak brojí proti rychlým sacharidům po ránu, které pak zavdávají nutnost dopolední svačinky. Apropó, odkdy se provádí vymílání bílé mouky a broušení rýže, což je z pohledu skladování, oxidace a lidské výživy naprosté zvěrstvo? REZISTENTNÍ A POMALU STRAVITELNÝ ŠKROB http://chemicke-listy.cz/docs/full/2013_12_929-935.pdf |
Autor: | Jednorazovy_Nick [ pát říj 18, 2019 11:45 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Alopat píše: Ale já ti to nerozmlouvám, jenom konstatuji, že rozvařením rýže přicházíš o rezistentní škrob (měl by sis ji proto zachladit a krájet jako sulc) a mění se glykemický index. Pokud Číňané jedí kašičku Congee denně k snídani a harmonizuje jim to nezatěžování trávicího traktu slezinu, tak potom nechápu, proč se u nás tak brojí proti rychlým sacharidům po ránu, které pak zavdávají nutnost dopolední svačinky. Apropó, odkdy se provádí vymílání bílé mouky a broušení rýže, což je z pohledu skladování, oxidace a lidské výživy naprosté zvěrstvo? REZISTENTNÍ A POMALU STRAVITELNÝ ŠKROB http://chemicke-listy.cz/docs/full/2013_12_929-935.pdf Tak v tom prípade (aby som neriskoval Bacillus Cereus) by som "cognee" kašu robil len z pohánky a z jačmenných krúpov... Len "finta" je v tom, že potom z nej budem mať EŠTE MENEJ využiteľných (na "natiahnutie vody" do organizmu) sacharidov na 100g kaše, pretože možno 1/4 z tých sacharidov sa premení na nestráviteľný rezistentný škrob ![]() Príde mi to tak, akoby číňania boli geneticky na tom úplne inak ako my belosi.... Akoby číňanovi stačila polovica kalórií na jeho výšku a váhu v porovnaní s belochom rovnakej výšky a váhy (čiže v porovnaní s nízkym tenkým belochom) To si akože ráno/doobeda dajú kilo čerstvej congee kaše, aby do seba dopravili LEN nejakých (bez rezistentného škrobu) 75g sacharidov ? Ja som mal problém dnes zjesť to kilo congee kaše...musel som si dať pauzu počas jedenia. A to meriam 190cm, nie som 160cm nízky a útly číňan..... Veď to zasýti len na chvíľu bez bielkovín a tukov... Možno o dve hodiny na to jedia znova, nejakú bielkovinu, alebo bielkovinu s tukom. Ja som si to dal s trochou masla, a o dve hodiny už som začal pociťovať hlad... Vieš, Alopat... Mne ide len o to, aby som si pripravoval obilniny (hlavný zdroj sacharidov pre mňa) spôsobom, aby boli čo najlepšie stráviteľné... Preto som sa začal zaujímať o congee kaše (ryžová, pohánková, jačmenná...). Ale keď tak uvažujem, tak možno bude stačiť skrátka namočiť pohánku na 20 hodín do vody (1:6 ...pohánka:voda), a v tej istej vode ju takých 40 minút povariť... A rovnako s ryžou natural - namočiť ju na 20 hodín, a potom ju v tej istej vode (ryža:voda .... 1:6) takých 40 minút povariť. Pri jačmenných krúpoch namočiť na možno 16 hodín, ale vodu zliať, a dať variť s novou vodou, tiež v pomere 1:6. Pri pohánke a jačmenných krúpoch uvariť rovno 2-4 porcie a dať do chladničky, potom pred jedením ohriať, a o rezistentný škrob je postarané. Kaše nebudú objemovo také veľké ako "congee" kde sa dáva pomer obilniny a vody pri varení 1:9 - 1:10.....budú aj chutnejšie než congee...... A harmonizovať slezinu budem vďaka dychovým cvičeniam, joge, a práce na svojom "duchovne". Uvažujem správne ? Či ? |
Autor: | Xion [ ned říj 20, 2019 3:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
100g ryze staci beznemu cloveku. Pre posilujucich musis siahnut po energeticky hustejsich potravinach, tam na vodnatej ryzi neobstojis, lebo ti to zbytocne zabera objem v zaludku. Kopa tych cinskych receptov je kvoli chudobe ktora bola v Cine, a skromnosti. Taky typicky farmar Ciny v hisorii bol proste chudy, skromny dobrosrdceny typek, ktory konzumuje trochu ryze a zeleniny. Najskor taoista alebo budhista. Oni sa neobjedali (pomimo slachty, a bohacov). Preto maju kopec receptov postavenych na ryzi, tak aby sa zasytili v hlade, vodnate kase, atd... aby napchali objem do zaludka a zmizol hlad. Nasa mentalita je ina, treba to zohladnovat ked preberas recepty s ciny, a hlavne ked posilujes. Pre nas je logicke zasytit sa chlebom a sosovicovym privarkom napriklad, a nezapit to praveze vodou, nech to ma co najmenej vody. Tak sa to stravi lepsie, kedze sa nebude musiet vylucit tolko HCL, ako ked to zriedis s vodou. Na takuto kasu by som sa asi vykaslal. Normalne si daj chleba a sosovicu, alebo hrach co vymyslas. Alebo si namoc ovos, vykvas to trochu cez noc, a potom rozmixuj na kasu. To je nahrazka za ovsene vlocky, kedze tie niesu zbavene antinutrientov. |
Autor: | Jednorazovy_Nick [ úte říj 22, 2019 8:12 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: CONGEE kaša (ryžová, jačmenná, pohánková) |
Xion píše: 100g ryze staci beznemu cloveku. Pre posilujucich musis siahnut po energeticky hustejsich potravinach, tam na vodnatej ryzi neobstojis, lebo ti to zbytocne zabera objem v zaludku. Kopa tych cinskych receptov je kvoli chudobe ktora bola v Cine, a skromnosti...(...)...Oni sa neobjedali (pomimo slachty, a bohacov). Preto maju kopec receptov postavenych na ryzi, tak aby sa zasytili v hlade, vodnate kase, atd... aby napchali objem do zaludka a zmizol hlad. Dáva to logiku. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |