Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Nejedení rozmražené potravy
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=5757
Stránka 11

Autor:  VitekH [ stř bře 11, 2020 5:35 am ]
Předmět příspěvku:  Nejedení rozmražené potravy

Zdravim. Co jsem si přečetl, tak je lepší vyvarovat se vařené stravě, protože zabíjí ony enzymy v potravě, které si pak tělo musí samo produkovat, což ho stojí energii. Pak jsem četl, že není vhodné ani potraviny mrazit, avšak myslel jsem, že v mrazáku - v ledu potraviny se jakoby zataví a pak zase obnoví?

Autor:  Jarda [ stř bře 11, 2020 9:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Nejedení rozmražené potravy

VitekH píše:
Zdravim. Co jsem si přečetl, tak je lepší vyvarovat se vařené stravě, protože zabíjí ony enzymy v potravě, které si pak tělo musí samo produkovat, což ho stojí energii. Pak jsem četl, že není vhodné ani potraviny mrazit, avšak myslel jsem, že v mrazáku - v ledu potraviny se jakoby zataví a pak zase obnoví?

Tyto informace nelze brát jako dogma ale vždy je potřeba přizpůsobit stravu stavu těla a trávení a také teritoriu kde momentálně žiji a ročnímu období které momentálně je, tedy jde o stav značně variabilní. Syrová strava je jednoznačně výhodná v letním období, nebo v extra teplých oblastech a pokud jde o uchování potravin mražením to je sice dobré nicméně ta potravina nesmí absolvovat více zmrazení a rozmrazení. Tedy jednou zmrazit, rozmrazit a zkonzumovat není zase tak velký problém i když buňky ovoce a zeleniny jsou většinou roztrhány, ale zase tak fatální problém tím nevzniká. Živočišné potraviny a tuky odolávají zmražení mnohem lépe a tuky lze dokonce neomezeně zmrazovat a rozmrazovat bez větších negativních vlivů na jejich kvalitu.

Autor:  Alopat [ sob bře 14, 2020 1:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nejedení rozmražené potravy

Zmrazením jsou potrhány i buňky masa, ze kterého pak při rozmrazení vyteče šťáva. Méně šťávy však při smažení, grilování a pečení znamená méně heterocyklických aminů, s čímž podle tabulky v prvním odkazu výrazně pomohlo i 3 minutové předehřátí v mikrovlnce.

https://is.muni.cz/th/s9wey/Heterocyklicke_aminy.pdf
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92053.aspx

Autor:  Zdeňka33 [ sob dub 25, 2020 6:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nejedení rozmražené potravy

Jarda píše:
Tyto informace nelze brát jako dogma ale vždy je potřeba přizpůsobit stravu stavu těla a trávení a také teritoriu kde momentálně žiji a ročnímu období které momentálně je, tedy jde o stav značně variabilní. Syrová strava je jednoznačně výhodná v letním období, nebo v extra teplých oblastech a pokud jde o uchování potravin mražením to je sice dobré nicméně ta potravina nesmí absolvovat více zmrazení a rozmrazení. Tedy jednou zmrazit, rozmrazit a zkonzumovat není zase tak velký problém i když buňky ovoce a zeleniny jsou většinou roztrhány, ale zase tak fatální problém tím nevzniká. Živočišné potraviny a tuky odolávají zmražení mnohem lépe a tuky lze dokonce neomezeně zmrazovat a rozmrazovat bez větších negativních vlivů na jejich kvalitu.

Máte na mysli, prosím, pouze stoprocentní živočišné tuky? Předpokládám, že např. másla atd. budou už po druhém zmražení žluknout.
Děkuji.

Autor:  Jarda [ sob dub 25, 2020 6:30 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Nejedení rozmražené potravy

Zdeňka33 píše:
Máte na mysli, prosím, pouze stoprocentní živočišné tuky? Předpokládám, že např. másla atd. budou už po druhém zmražení žluknout.
Děkuji.

Tak jistě, když píši tuk myslím tuk, ne máslo které je tukem pouze z 80% případně i méně a obsahuje i bílkoviny tedy to se opravdu kazit může i kdy také ne tak rychle.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/