Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Maso jíst či nejíst? https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=5805 |
Stránka 1 z 1 |
Autor: | bodhisutfa [ pát čer 26, 2020 4:48 pm ] |
Předmět příspěvku: | jíst maso, či nejíst? |
dobrý den. zajímá mě jednoduchá věc: jíst či nejíst maso? za mě určitě ano, jakožto hlavní zdroj proteinů, sloužících k obnově tělesných tkání. nicméně bych rád věděl, jak ho upravit a kolik ho jíst, aby mělo minimální dopad na zdraví těla. děkuju za každý názor. |
Autor: | Jednorazovy_Nick [ pát čer 26, 2020 5:40 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: jíst maso, či nejíst? |
Totalne zbytocna otazka.... 100 zo 100 ludi ti odpovie inak. Nejaky idiot napise ze nejdz mäso nikdy, idiot z druheho konca napise ze jedz mäso 3-4x denne.. Za mna - jedna porcia mäsa denne. Varene (vyvar samozrejme spotrebovat). |
Autor: | Jarda [ pát čer 26, 2020 7:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: jíst maso, či nejíst? |
bodhisutfa píše: dobrý den. zajímá mě jednoduchá věc: jíst či nejíst maso? za mě určitě ano, jakožto hlavní zdroj proteinů, sloužících k obnově tělesných tkání. nicméně bych rád věděl, jak ho upravit a kolik ho jíst, aby mělo minimální dopad na zdraví těla. děkuju za každý názor. To je spíše otázka filozofická než nutriční, protože maso je nutričně bohatá a silně koncentrovaná, vysoce výživná potravina, ale etické vzhledem k jeho vzniku jeho jedení moc není. Vycházel bych tedy z logických závěrů našich předků kdy bylo maso na jejich stole cca 2x týdně a z toho většinou jednou ryba. Jako zdroj proteinů sloužilo pojídání vajec, sýrů, tvarohu a luštěnin, tedy není důvod se od jejich stravy moc lišit ani v dnešní době. |
Autor: | bodhisutfa [ pát čer 26, 2020 8:17 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Maso jíst či nejíst? |
ok, děkuju pane jardo. a co takové smažení? na pánvi, bez oleje - na oleji bych nesmažil. je takováto úprava masa vhodná a nezávadná zdravotně? nebo udělám lépe, když budu maso připravovat třeba na kontaktním grillu? děkuju |
Autor: | Jarda [ pát čer 26, 2020 9:04 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Maso jíst či nejíst? |
bodhisutfa píše: ok, děkuju pane jardo. a co takové smažení? na pánvi, bez oleje - na oleji bych nesmažil. je takováto úprava masa vhodná a nezávadná zdravotně? nebo udělám lépe, když budu maso připravovat třeba na kontaktním grillu? děkuju Čím vyšší teplota úpravy tím horší výsledek, nemyslím pochopitelně chuťově, ale nutričně. |
Autor: | bodhisutfa [ pát čer 26, 2020 9:12 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Maso jíst či nejíst? |
jasně, chápu, ale má to vliv třeba i na záněty v cévácgh, jako přesmažené tuky ale fast food, nebo je to takto usmažené bez tuku v pořádku? |
Autor: | Jarda [ sob čer 27, 2020 7:11 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Maso jíst či nejíst? |
bodhisutfa píše: jasně, chápu, ale má to vliv třeba i na záněty v cévácgh, jako přesmažené tuky ale fast food, nebo je to takto usmažené bez tuku v pořádku? Tak smažená jídla nejsou jediným důvodem pro poškození cév, tam se kloubí minerální a vitamínové deficity se špatným druhem tuku a ještě k tomu přepáleným. Také vzniká přepálená bílkovina která také zrovna ideální pro zdraví není. Osobně vidím jako ideální úpravu masa vaření a úplně ideální je to v pomalém hrnci kde zůstává zachována většina nutričně důležitých látek na rozdíl od vysokých teplot používaných při smažení a to i bez oleje. Netvrdím že jednou za čas vás zlikviduje grilované maso i připálené, s tím si tělo poradí, ale z dlouhodobého pohledu to určitě problém představuje. |
Autor: | bodhisutfa [ sob čer 27, 2020 7:23 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Maso jíst či nejíst? |
dobře, tak přepálenou bílkovinu bych asi radši vynechal. ale ten kontaktní grill, ve kterém je maso upravené během pár minut by snad neměl být problém - krůtí plátek, 3 minuty v grillu, a hned ven. žádné připálení. |
Autor: | Jarda [ sob čer 27, 2020 8:09 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Maso jíst či nejíst? |
bodhisutfa píše: dobře, tak přepálenou bílkovinu bych asi radši vynechal. ale ten kontaktní grill, ve kterém je maso upravené během pár minut by snad neměl být problém - krůtí plátek, 3 minuty v grillu, a hned ven. žádné připálení. Nedovedu odpovědět, záleží jaké teploty se tam docilují, ale pokud je maso udělané za tři minuty asi vysoké. |
Autor: | Alopat [ pon čer 29, 2020 2:27 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: jíst maso, či nejíst? |
Jarda píše: To je spíše otázka filozofická než nutriční, protože maso je nutričně bohatá a silně koncentrovaná, vysoce výživná potravina, ale etické vzhledem k jeho vzniku jeho jedení moc není. Vycházel bych tedy z logických závěrů našich předků kdy bylo maso na jejich stole cca 2x týdně a z toho většinou jednou ryba. Jako zdroj proteinů sloužilo pojídání vajec, sýrů, tvarohu a luštěnin, tedy není důvod se od jejich stravy moc lišit ani v dnešní době. V tom je to kouzlo, že uvedené potraviny jsou výživnější než samotné maso, vyjma drobů. V době cenové dostupnosti vepřového masa, u kterého do příchodu čínského prasečího moru byly v obchodech často až dumpingové ceny, se bohužel opomnělo, že domácí vejce, mléčné bílkoviny a tuky jsou tradičně nepostradatelnou součástí jídelníčku. |
Stránka 1 z 1 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |