Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Podmáslí, kefír, jogurt https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=583 |
Stránka 1 z 79 |
Autor: | fdh [ pát úno 19, 2010 6:18 pm ] |
Předmět příspěvku: | Podmáslí, kefír, jogurt |
Koukal jsem na recepty, kde se vyskytuje podmáslí, kefír, jogurt. Když jsem chvíli pátral po internetu vyšlo mi z toho, že se v podstatě jedná o stejný produkt, který mi vznikne, když dám do mléka tibetskou houbu a kvasným procesem mi vytvoří kefír nebo jogurt. Je to tak? Dá se používat kefír takto vytvořený do receptů, kde máte přidat třeba jogurt nebo podmáslí? |
Autor: | Sybilla [ pát úno 19, 2010 9:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: podmáslí, kefír, jogurt |
fdh píše: Koukal jsem na recepty, kde se vyskytuje podmáslí, kefír, jogurt. Když jsem chvíli pátral po internetu vyšlo mi z toho, že se v podstatě jedná o stejný produkt, který mi vznikne, když dám do mléka tibetskou houbu a kvasným procesem mi vytvoří kefír nebo jogurt. Je to tak? Dá se používat kefír takto vytvořený do receptů, kde máte přidat třeba jogurt nebo podmáslí? Ja všetky koláče a zákusky do ktorých má ísť mlieko, tak toto nahrádzam kefírom. Dávam ho aj tam, kde píšu, že sa má dať jogurt. Vtedy však už len triafam, podľa toho, ako si myslím, že cesto má mať konzistenciu. Jogurty sú hustejšie, preto kefír pridávam postupne, aby sa mi cesto príliš nerozriedilo. Koláče sú rozhodne chutnejšie. |
Autor: | fdh [ pát úno 19, 2010 9:57 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: podmáslí, kefír, jogurt |
podle mě je to víceménně jedno, možná, že je to o té konzistenci. Jak zahustit kefír? Máte nápad? |
Autor: | Jarda [ pát úno 19, 2010 10:13 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: podmáslí, kefír, jogurt |
fdh píše: Koukal jsem na recepty, kde se vyskytuje podmáslí, kefír, jogurt. Když jsem chvíli pátral po internetu vyšlo mi z toho, že se v podstatě jedná o stejný produkt, který mi vznikne, když dám do mléka tibetskou houbu a kvasným procesem mi vytvoří kefír nebo jogurt. Je to tak? Dá se používat kefír takto vytvořený do receptů, kde máte přidat třeba jogurt nebo podmáslí? Tak stejné to určitě není i s ohledem na trochu odlišný způsob výroby, ale pokud vám jde pouze o přidávání těchto produktů do receptů, tak jsou plně vzájemně nahraditelné a určitě to bude i lepší, než z obyčejného mléka. Kefír je tím hustší, čím pomaleji se vyrábí, třeba i 48 hodin, ale pak zase může spíše stavět a vyvolávat zácpu, ideálního stavu se dosahuje za 24 hodin. |
Autor: | Veverka [ stř bře 03, 2010 9:40 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
NOWOCAYN píše: to veverka : Asi práve ten "kefírek" spôsobil, že si taká zdravá... Mám ráda kozí mlíčko. Pokaždé holky chválím, jak mi jej dají. A i když je ho stále pro nás všechny málo jsem za něj ráda. Spousta lidí tvrdí, že kozí mlíko smrdí, ale já to tvrdím o kravském. |
Autor: | NOWOCAYN [ stř bře 03, 2010 10:18 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
Veverka píše: Mám ráda kozí mlíčko. Pokaždé holky chválím, jak mi jej dají. A i když je ho stále pro nás všechny málo jsem za něj ráda. Spousta lidí tvrdí, že kozí mlíko smrdí, ale já to tvrdím o kravském. Ja sa chcem opýtať : pri výrobe kefíru - cítiť to ? Lebo moja "skvelá" mať mi chce zadrhnúť výrobu kefíru... O tri týždne budem mať možnosť pravidelne odoberať čerstvé kozie mlieko od kôz ktoré sa pasú ( 30km od môjho bytu, pohoda ) a zadovážiť si kefírové zrná problém nebude... No mama vraví, že to bude smrdieť, a že ona to doma nestrpí, do čoho sa obula aj sestra a ja nechcem použiť hrubú silu ... Kde to mám "kvasiť" ? Môžem aj v kumbále - v temne ? Nevadí, ak v priestoroch kumbálov ( vo vežiaku ) fajčí sused vonnú fajku ? Pochybujem, no možno to naruší kefír, a bude "jablkovo-škoricový"... |
Autor: | Xion [ stř bře 03, 2010 11:15 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: podmáslí, kefír, jogurt |
Jarda, kym to zverejnite v publikovanych tematach, tak co tak zatial dat Vase vystupenie v Prima napadoch o kefire sem? http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10 zaciatok 15:20 |
Autor: | Veverka [ čtv bře 04, 2010 8:01 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
NOWOCAYN píše: Ja sa chcem opýtať : pri výrobe kefíru - cítiť to ? Lebo moja "skvelá" mať mi chce zadrhnúť výrobu kefíru... O tri týždne budem mať možnosť pravidelne odoberať čerstvé kozie mlieko od kôz ktoré sa pasú ( 30km od môjho bytu, pohoda ) a zadovážiť si kefírové zrná problém nebude... No mama vraví, že to bude smrdieť, a že ona to doma nestrpí, do čoho sa obula aj sestra a ja nechcem použiť hrubú silu ... Kde to mám "kvasiť" ? Môžem aj v kumbále - v temne ? Nevadí, ak v priestoroch kumbálov ( vo vežiaku ) fajčí sused vonnú fajku ? Pochybujem, no možno to naruší kefír, a bude "jablkovo-škoricový"... Skořicový kefír - no to možná nebudete rarita. Dá se ochutit všeliajak. Naše děti jej milují se vším ovocem a projímavě nefunguje ani s kombinací třešňovou. Já mám pocit, že to nesmrdí. Holky mají přístup ven stabilně. V zimě je to horší, že se sněhem moc nekamarádí, ale v sezóně je to báječné. Mléka celkem dost a mě voní loukou. Já jsem se doma s tímto problémem ,,prala" taky. Jak jsem dovezla jednu kozu po cestě smrděla, že se počůrala a posrandila / jely jsme z Moravy/ , vytírala jsem ji několikrát denně senem a za 2 dny bylo po smradu. Opice je ale vyčůraná, že chce drbat denně a furt. Pak jsme jeli po roce na krytí za kozlem. Opět závany smradu všade a doma mi nadávali, že tuto chci pak pít. Myslela jsem si své a kozu odsmradila. Pak už bylo je čisťoučko a voňavo. Porodila mi jednu kozičku - no jasně, že zvostala doma a byly 2 opice. jak jsem se těšila na mliko, po 3 dnech jsem si začala odstříkávat do malého hrnečku. Měla jsem to jak štamprdli na zdraví. Žádný smrad a teplé bylo báječné. Kefírek jsem začala dělat z Tibetské houby. A musím říct, že záleží na tom, jakým způsobem se koza živí. Před našima kozama jsem zkusila mliko od vícero chovatelů. Dnes vím, že kvalitní měli jedni. Koza ač vybíravka na baštu musí mít přístup k dobrému žrádlu. Pokud nemá, sežere v podstatě cokoliv. Jak mají možnost pastvy a větších ploch na proběhnutí, je to fajn. Mliko bude voněl vzduchem a bylinkama. Houbičku si dávám do sklenice a zalévám ji vlažným mlékem. Pak mi stojí v sednici při pokojové teplotě v tmavém koutě do druhého dne. Zakrývám plátýnkem a omotávám provázkem hrdlo. A kefírek je v podstatě ze dne na den. Pokud Vám nevadí čas, můžete dát houbičku i do lednice na dno, ale nesmí tam mrznout. To dělá švíca. Takový prdlouch. Chce tibetku a přitom ji nesmí nikdo vidět, že pije kozinu. Ta ji má v lednici, ale výroba kefíru jí trvá 7-10 dní. Optám se a napíši znova. Já mám doma pocit, že ten kefír nesmrdí. Ve velké láhvi jej dávám do komory, kde je chladněji a dvakrát za den to jdu promíchat. Dělá se tam 3 dny. Je tam tmavo a chladno, ale bez zápachů. To když přijde období, že ho piji jen sama, tak abych to stihla. Mléko používám čerstvé. Nijak nepřevařuji, nepasterizuji, nic - přírodně. Doma to zvládnete. Já zaujala postoj, že každý tvor má svou charakteristickou vůni a ta k němu patří. Moje mateřské mléko taky kdysi nechtěně ochutnali a vyprskli. Jsou naučeni na kravské od mala, tak jej uznávají. Oproti novinkám se tváří sporadicky. Ale věřte, že budou holky zvědavé a ochutnají Vám také. I třeba po tajmu. Vychlazený z lednice je báječný. Kór v letních měsících ho mívám místo oběda často. |
Autor: | Sybilla [ čtv bře 04, 2010 10:08 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
Kefír, vyrábam doma z kefíriek už dosť dlho. Napred klasicky z kravského mlieka. Nedávno sa mi podarilo nájsť koziu farmu. Odvtedy ho vyrábam z kozieho, nepasterizovaného, ešte teplé po dojení ho beriem. Na farme som bola nepred osobne pozrieť, je tam čisto a voní to tam nefalšovanou prírodou, kozičky si voľne behajú kde chcú. Môžem ťa uistiť, že kefír z tohto mliečka nesmrdí, práve naopak krásne voní, ale iba keď privoniaš rovno k nemu, inak ho necítiť vôbec, teda o nič viac ako ten, čo ho kúpiš napr. v Lidli. Ak stojí môj kefír na linke ( vtedy robím tzv. rýchly-redší kefít) necítiť ho vôbec, ani keď prídem z vonku. V ľadničke ho tiež necítiť (keď robím pomalý -hustý kefír) Kozie mlieko smrdí ale iba vtedy, ak kozy nemajú výbeh a sú natlačené v stajni s capkom. Smrdí ale aj kravské mlieko dodávané do obchodov, len ľudia to už necítia, lebo si na pach priemyselne spracovaného kravského mlieka jednoducho zvykli. Ak ti mamka zakáže robiť kefír verejne, rob ho tajne, strč pohár pod posteľ, alebo tam, kam jej nedovolíš chodiť medzi svoje veci a budeš mlsať. Nezacíti ho, určite Nezabudni, že kefírky neznášajú nič kovové, tak začni zháňať v domácich potrebách umelohmotné sitko na scedenie hotového kefíru a umelé lyžičky na miešanie. Môžeš používať sklo smelo. Aj sklenenú lyžicu, ak máš. Len nie nič kovové. Keď ti bude niečo nejasné, ozvi sa. Veľa úspechov! |
Autor: | NOWOCAYN [ čtv bře 04, 2010 10:38 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
Mne je jasné, že nič zdravé nesmrdí Ja som len "citoval" moju mamu, ktorej smrdí aj keď sa varí pohánka, alebo kaleráb... no zaujímavé, že s Prontom proti prachu oxiduje po byte celú sobotu a ja by som jej ho najradšej "odstrelil" z ruky...tú agresívnu chémiu, ktorá nie je Bio ( aby som nevyšiel z témy ). Ja nerád používam slovo smrad, používam slovo pach, alebo vôňa príznačná pre "to a to". Alebo "prirodzenosť". Najlepšie "bio prirodzenosť" Kozie domáce nepasterizované mlieko z prostredia, kde sa voľne pasú kozičky - 1L za 1,50 Eur... dobrá cena ? Mám možnosť kupovať už o necelé tri týždne. To Jarda : Bude stačiť denne 0,2 - 0,25dcl kefíru ? S akými potravinami sa "bije" kefír ? Ďakujem za odpoveď. |
Autor: | Xion [ čtv bře 04, 2010 1:58 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
NOWOCAYN píše: Mne je jasné, že nič zdravé nesmrdí Ja som len "citoval" moju mamu, ktorej smrdí aj keď sa varí pohánka, alebo kaleráb... no zaujímavé, že s Prontom proti prachu oxiduje po byte celú sobotu a ja by som jej ho najradšej "odstrelil" z ruky...tú agresívnu chémiu, ktorá nie je Bio ( aby som nevyšiel z témy ). Ja nerád používam slovo smrad, používam slovo pach, alebo vôňa príznačná pre "to a to". Alebo "prirodzenosť". Najlepšie "bio prirodzenosť" Kozie domáce nepasterizované mlieko z prostredia, kde sa voľne pasú kozičky - 1L za 1,50 Eur... dobrá cena ? Mám možnosť kupovať už o necelé tri týždne. To Jarda : Bude stačiť denne 0,2 - 0,25dcl kefíru ? S akými potravinami sa "bije" kefír ? Ďakujem za odpoveď. Ano, toto je velmi dobra cena za kozie mlieko. Kozi kefir nesmrdi, Tvoju mati a segru si nevsimaj, chod vlastnou cestou, cestou zdravia. Raz holky zle dopadnu, a je mozne, ze ich budes z toho svojimi vedomostami tahat, nedaj sa znechutit. Clovek sa robi velice mudry, ale len co mu zacnu odchadzat vlastne organy, velmi rychlo zaplati cokolvek za nieco, co by mu pomohlo. |
Autor: | Xion [ čtv bře 04, 2010 2:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
Veverka píše: Zdravím, pracujeme na půdě, která už mnoho desetiletí není nijak chemicky znečištěná. Vše co se kolem zeleniny a ovoce u nás děje je obděláváno ručně - někdy ukrutné / představa mandelinky bramborové a já se sklenicí v brambořišti ?? Kolikrát mám pocit nekonečného boje i s plevely. No ale i tak se na to těším-už aby bylo zasázeno a zaseto./. Ale mám pocit, že nám to prospívá na zdraví. Neznáme alergie, chřipky a podobná lidská období epidemií. Hnojíme zas pouze ze svého od zvířat co baštěji z naší výroby. Skleník tedy máme taky a v ňom rajčata a papriky. Ty nám na volné půdě rostou hůře, i když je také pěstujeme i takto. Semínka si ze všech plodin sbírám každoročně sama a jen ze svých a ukládám na příští sezónu. Je tedy pravda, že vše co si tu vypěstujeme je mnohdy menší než co je vidět po obchodech, ale je to šťavnaté. Na chuti výtečné. Takže nám ta velikost vlastně nevadí. Pošmáknem si a pro zdraví si myslím, že je to lepší než to , co je ,,vyhnané práškama" a vypadá na první pohled úžasně, že by se to očima koupilo. To co děláme je v podstatě pro náš dobrý pocit a i radot z úspěchu, když to roste a pak mizí z talířů. Netvrdím, že máme bio výrobu-vůbec né. Ani se nechci řadit mezi bio výrobce. Jen mám pocit, že to děláme jak za straých časů, kdy žádnou chemii neznali. A co miluju je kefírek z kozího mlika. Holky mi jej dávají dost pro naši rodinnou potřebu a i dětem chutná. A jogurtíky ?? No to se nedá srovnat s kupovanými plnými konzervantů, příchutí....a vůbec. Klobuk dole... v dnesnej dobe je takychto ludi skutocne malo. Prajem vela uspechov, a kde to vlastne zijes, ze sa tam poriadaju verejne obhliadky zo skolky, na nejakej farme? |
Autor: | Jarda [ čtv bře 04, 2010 2:07 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: podmáslí, kefír, jogurt |
Xion píše: Jarda, kym to zverejnite v publikovanych tematach, tak co tak zatial dat Vase vystupenie v Prima napadoch o kefire sem? http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10 zaciatok 15:20 No dobře, ale sám se nerad hned někam hrnu a do prezentace svojí osoby už vůbec ne. Za poslední tři dny mi v souvislosti s tímto vystoupením volalo cca 250 lidí a na moje nervy je to docela na doraz. Tak snad toto ještě nezhorší situaci. |
Autor: | Veverka [ čtv bře 04, 2010 2:46 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: BIO POTRAVINY - ako to v skutočnosti je alebo nie je ? |
Xion píše: Klobuk dole... v dnesnej dobe je takychto ludi skutocne malo. Prajem vela uspechov, a kde to vlastne zijes, ze sa tam poriadaju verejne obhliadky zo skolky, na nejakej farme? Život jaký mám jsem si zvolila sama. A i když je to dost práce v podstatě neustále, nestěžuji si. Baví mi to a dělám to ráda. Bydlíme na malé vísce / takový prdelákov, kde dávají lišky dobrou noc /. Děti se k nám dostanou díky našim dětem, které o tom vypráví mezi spolužáky a když nějaká slohová práce, vždy píší o přírodě a zvířatech. Pak už jen paní učitelka si musí chtít udělat výlet k nám a zajistit si na to školní autobus. Je to tak jednou - dvakrát do roka, že máme takovouto velkou návštěvu. Jináč děti k nám jezdí z příbuzenstva na prázdniny často. Také to doma nemají a baví je být celý den po venku a bez diktatury : nesmíš - musíš. Pravidelně k nám jezdí jedna ,,cizí holčička už třetí rok. Už dnes má jasno, že bude studovat ekologii a veterinu. Moc jí to přeju a jak to jde, pomáhám jí s vysvětlováním a co jde i názorně předvedu. Mě se to kdysi díky minulému režimu nezadařilo, tak snad ....................uvidíme. Je jí 12 let. Farmou bych naše hospodářství asi nenazvala. Je tu jen drůbež, kozy, králíci, psi a kočky. Syn má papoušíky. Manžel chce i holuby, ale o tom nic nevím. Musím to napřed proštudovat a pozjišťovat po chovatelích, co to obnáší. Prarodiče holuby měli, i holubník stojí a je nevyužitý, ale fakt se nerada pouštím do nového než vše důkladně připravím. Nechci ničemu ublížit svou nevědomostí. |
Autor: | mohy [ čtv bře 04, 2010 2:52 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: podmáslí, kefír, jogurt |
Jarda píše: No dobře, ale sám se nerad hned někam hrnu a do prezentace svojí osoby už vůbec ne. Za poslední tři dny mi v souvislosti s tímto vystoupením volalo cca 250 lidí a na moje nervy je to docela na doraz. Tak snad toto ještě nezhorší situaci. Už dávnejšie mi prišla na um myšlienka, či ste niekedy uvažoval o napísaní knižky. Vaše dlhoročné skúsenosti by tak mohli dostať nejakú papierovú formu a myslím si, že by bol aj celkom slušný záujem. Uvažuje o niečom takomto? |
Stránka 1 z 79 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |