Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Pšenice a intolerance
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=5842
Stránka 11

Autor:  VitekH [ stř říj 21, 2020 12:45 am ]
Předmět příspěvku:  Pšenice a intolerance

Nenašel jsem dané téma přes hledání, sice se divim, ale budiž, kdyžtak přesuňte prosím..

Jelikož jsem si uvědomil, že trpim intolerancí na lepek (alergií ne, jedl jsem pečivo od dětství s určitym "špatnym trávenim", tj. jsem pak takovej jako plnej a pociťuji vnitřní sucho - takovou jako nepropustnost, rád bych se zeptal, četl jsem, že jeden z důvodů je, nějaká technologická úprava pšenice, že je v ní víc právě lepku?

Byla to nějaká takováhle informace, která by mohla vysvětlovat, že problém je způsoben onou moditifikací pšenice a až v důsledku tedy nadměrným obsahem dané látky při konzumaci "běžného množství potraviny", oproti tomu, kdybych jedl běžně vypěstovanou bez modifikace..
Bohužel nevim kde to bylo a co tobylo, tak se ptám. Díky.

Autor:  Jarda [ stř říj 21, 2020 7:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Pšenice a intolerance

VitekH píše:
Nenašel jsem dané téma přes hledání, sice se divim, ale budiž, kdyžtak přesuňte prosím..

Jelikož jsem si uvědomil, že trpim intolerancí na lepek (alergií ne, jedl jsem pečivo od dětství s určitym "špatnym trávenim", tj. jsem pak takovej jako plnej a pociťuji vnitřní sucho - takovou jako nepropustnost, rád bych se zeptal, četl jsem, že jeden z důvodů je, nějaká technologická úprava pšenice, že je v ní víc právě lepku?

Byla to nějaká takováhle informace, která by mohla vysvětlovat, že problém je způsoben onou moditifikací pšenice a až v důsledku tedy nadměrným obsahem dané látky při konzumaci "běžného množství potraviny", oproti tomu, kdybych jedl běžně vypěstovanou bez modifikace..
Bohužel nevim kde to bylo a co tobylo, tak se ptám. Díky.

Tak původní druhy pšenice jako kamut nebo špalda se dají také koupit, ovšem pekárenským provozům vyhovují odrůdy s vysokým obsahem lepku které se pěstují prakticky všude. Pekaře zdraví lidí moc nezajímá, je zajímá aby se z té pšenice dobře peklo a to splňuje. Další problém je urychlování zrání postřikem těsně před sklizní tedy zrno je nacucané chemií a mouka dle toho vypadá a také funguje. Je to vlastně pomalá sebevražda pokud se tím člověk cpe denně protože ty chemikálie v těle kumulují a po nějakém čase něco selže. Určitě je tedy mnoho dobrých důvodů proč pšeničné výrobky nejíst.

Autor:  neti [ čtv bře 09, 2023 9:05 am ]
Předmět příspěvku:  Ražná múka/žitná mouka

Už nejaký čas pozorujem, že mi múka nerobí dobre. Jarda, vy ste tu raz napísal, že pľúca majú tiež funkciu odpadného kanálu (mi otvorilo oči). Pretože kedykoľvek skonzumujem chlieb, na druhý deň mám priedušky "zasvinené" od hlienov, plný nos a furt vykašliavam ako počas chrípky. Vyskúšal som mnohé múky od klasickej bielej pšeničnej, momentálne testujem 2 typy kváskovej ražnej (žitnej) celozrnnej múky a reakcia môjho tela je vždy podobná. Mrzí ma to, lebo na čerstvý voňavý chlieb nedám dopustiť - nie je nič lepšie ako domáci upečený chrumkavý chlebík s vrstvou másla, lenže.. Ešte ma napadol experiment s múkou od nejakého lokálneho pestovateľa, či náhodou nie je problém v glyfosátoch a iných postrekoch - čisto zo zvedavosti..

Pozn. :!: : netvrdím, že múka je jed, ako iní fanatici a ideológovia. Len zrejme naozaj nie je vhodná pre každého alebo je problém v pesticídoch, who knows..

Autor:  Jarda [ čtv bře 09, 2023 12:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ražná múka/žitná mouka

neti píše:
Už nejaký čas pozorujem, že mi múka nerobí dobre. Jarda, vy ste tu raz napísal, že pľúca majú tiež funkciu odpadného kanálu (mi otvorilo oči). Pretože kedykoľvek skonzumujem chlieb, na druhý deň mám priedušky "zasvinené" od hlienov, plný nos a furt vykašliavam ako počas chrípky. Vyskúšal som mnohé múky od klasickej bielej pšeničnej, momentálne testujem 2 typy kváskovej ražnej (žitnej) celozrnnej múky a reakcia môjho tela je vždy podobná. Mrzí ma to, lebo na čerstvý voňavý chlieb nedám dopustiť - nie je nič lepšie ako domáci upečený chrumkavý chlebík s vrstvou másla, lenže.. Ešte ma napadol experiment s múkou od nejakého lokálneho pestovateľa, či náhodou nie je problém v glyfosátoch a iných postrekoch - čisto zo zvedavosti..

Pozn. :!: : netvrdím, že múka je jed, ako iní fanatici a ideológovia. Len zrejme naozaj nie je vhodná pre každého alebo je problém v pesticídoch, who knows..

Tak komerční mouky jsou vesměs sajrajt plný chemikálií, ale pokud by člověk měl mlýnek na obilí a umlel si těsně před spotřebou příslušné množství bio obilí teoreticky by to fungovat mohlo i když ono i naprosto čisté a organicky pěstované obilí není zrovna zcela vhodná potraviny pro dost velké procento populace.

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/