marka píše:
Mě v komentáři k tomuto jejímu článku
http://www.margit.cz/syrova-strava/ zaujal následující dialog:
Michaela napsal:
Zastánci surovej stravy jej blahodárny účinok často odôvodňujú tým, že v nej nie sú zničené enzýmy. Ja som sa ale dočítala a aj od odborníka mi bolo potvrdené, že enzýmy sa „zničia“ aj v žalúdku, pretože sa tam denaturujú (tj. rozložia sa na aminokyseliny) a ďalej sú využívané v tejto forme.
Je možné, že sa nejak výrazne využijú ešte pred tým, než sa dostanú do žalúdka?
Je možné, že sa nejak využijú ešte v žalúdku a tým umožnia odlahčenie organizmu od vytvárania enzýmov?
Je možné, že sa rozložia na aminokyseliny, ktoré by telo inak nezískalo?
Alebo je ešte možné nejaké iné vysvetlenie?
a odpověď
Margit Slimáková napsal:
Dobrý den, ano mezi lékaři je většinová shoda na minimálním vlivu enzymů ze stravy, právě pro jejich denaturaci hned v žaludku. Nevím o žádné speciální aminokyselině, která by mohla vzejít z rozpadu enzymů a byla jinak běžně nedostatková. M.
Co viem, urcite sa nicia pankreaticke enzymi, tie sa ale v rastlinnej stravy nenachadzaju. Skor ide o problem tabletiek, bez enterickeho potahu. Rastlinne enzymi su odolnejsie, aj na kysle prostredie v zaludku. Nehovorim, ze preziju vsetky, a urcite zavisi aj od konkretneho druhu enzymu, a dobe vystavenia kyslemu prostrediu zaludku. Chcelo by to vidiet studie, kedy sa ponechaju posobeniu zaludocnej stavy, co by bolo ale dost nakladne, pretoze enzymov je prilis vela druhov. Tym padom, vsetko ostatne je zalozene na domnienkach.
Urcite vsak plati, ze v surovej strave maju najvyssie sance na prezitie, lebo surova strava sa stravi najrychlejsie, hlavne ovocie. Najlepsie na tom bude asi ananasova stava, v nej si myslim, ze hlavne bromelain prezije az do criev. A takisto, surova strava je jedina, ktora ich obsahuje, kedze teplom sa nicia.
Rastlinne enzymi posobia aj v zaludku, spotrebuvaju sa uz na potravu, ktoru pomahaju travit. Napriklad taky bromelain alebo papain posobi uz v zaludku a pomaha stiepit bielkoviny. Neviem vsak, ci sa to tyka aj inych enzymov v rastlinnej strave.
Osobne si myslim, ze naistejsie riesenie je pouzivanie enzymovych doplnkov, co vsak ide do penazi, no tu sa da napriklad enzym zabalit do entericky pokrytej tabletky, respektive zobrat nalacno, alebo len v nejakom napoji/stave. Enzymoterapia urcite funguje, na tom je aj zalozeny komercny predaj Wobenzymu, kedy sa spravili aj studie, ze jednoznacne to ma ucinok, v mnohych smeroch.
Co sa tyka surovej stravy, tak najistejsi sposob prezitia enzymov bude pouzivanie cerstvych stiav, na com si myslim ze je zalozene aj liecenie stavami i liecenie priekupnika Normana Walkera. U pevnej surovej stravy a hlavne zeleninovych salatov, ktore potrebuju na travenie dlhsi cas nez ovocie, to je ale otazne a kym sa neurobia hodnoverne studie, bude to vlastne bitka nepodlozenych a neoverenych teorii.