Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Krenova kasicka
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=587
Stránka 12

Autor:  Xion [ úte úno 23, 2010 8:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Krenova kasicka

Jarda, Vy ked doporucujete jednu kavovu lyzicku tejto kasicky, to mate na mysli priblizne 1/4 cajovej? Nedavno tu totiz niekto hovoril, ze cajova a kavova je to iste, ze ta, co sa zvykne oznacovat ako kavova, teda ta najmensia, je dezertna. Cize, Vy ked pouzivate tento termin, mate na mysli tu malicku lyzicku, ktora ma cca 1/4 objemu cajovej?

Autor:  catcher [ úte úno 23, 2010 8:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Xion píše:
Jarda, Vy ked doporucujete jednu kavovu lyzicku tejto kasicky, to mate na mysli priblizne 1/4 cajovej? Nedavno tu totiz niekto hovoril, ze cajova a kavova je to iste, ze ta, co sa zvykne oznacovat ako kavova, teda ta najmensia, je dezertna. Cize, Vy ked pouzivate tento termin, mate na mysli tu malicku lyzicku, ktora ma cca 1/4 objemu cajovej?

Já zastávám názor raději víc než míň, jednu várku dělám tak na plnou polévkovou lžíci a na třikrát to tam šlehnu. Pokud chceš vychutnat ten švuňk čerstvě strouhaného křenu, máš na to tak pět minut, pak už je to slabota. Nicméně ta první várka je fakt mazec, mám vždycky pocit, že mít v nose špunty, tak letí ven jako ze šampusové flašky \":-)\"

Autor:  Mat [ úte úno 23, 2010 10:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Xion píše:
Jarda, Vy ked doporucujete jednu kavovu lyzicku tejto kasicky, to mate na mysli priblizne 1/4 cajovej? Nedavno tu totiz niekto hovoril, ze cajova a kavova je to iste, ze ta, co sa zvykne oznacovat ako kavova, teda ta najmensia, je dezertna. Cize, Vy ked pouzivate tento termin, mate na mysli tu malicku lyzicku, ktora ma cca 1/4 objemu cajovej?

Celý postup je priamo na týchto stránkach.
http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... u-29-11-09

Autor:  Jarda [ stř úno 24, 2010 9:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Xion píše:
Jarda, Vy ked doporucujete jednu kavovu lyzicku tejto kasicky, to mate na mysli priblizne 1/4 cajovej? Nedavno tu totiz niekto hovoril, ze cajova a kavova je to iste, ze ta, co sa zvykne oznacovat ako kavova, teda ta najmensia, je dezertna. Cize, Vy ked pouzivate tento termin, mate na mysli tu malicku lyzicku, ktora ma cca 1/4 objemu cajovej?

To je opravdu otázka snášenlivosti, já běžně používám normální čajovou lžičku, to co vy popisujete, to je moka lžička a ta je opravdu malá. Nicméně nárazově toho lze sníst opravdu dost, ale na pravidelné denní užívání bych to zase tak moc nepřeháněl.

Autor:  HAKmet [ sob zář 03, 2011 8:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Křen

Dobrý večer pane Zajíček. Chtěl bych se Vás optat na pár věcí. V jednom publikovaném tématu v receptáři s křenovou kašičkou uvádíte, že křen ve spojení s citronem nemá vedlejší účinky na rozdíl od samotného křenu. Zajímalo by mne jaké vedlejší účinky samotny křen má. Mám ho totiž moc rád a občas si ho dopřávám. Mám totiř pocit, že mi dost pomáhá na nosohltan. Sice to pálí jako čert, ale mám pak pocit, že mám ten nos méně zahleněný. Zaléhají mi od toho (alespon si to myslim) uši a často se mi hodně nepříjemě točí hlava, nemohu se soustředit a je to jako když plavu v prostoru. Jestli je na toto křen opravdu účinný mohl by jste mi poradit jak ho třeba upotřebit na uvolnění nosohltanu i jinou cestou než ho zkonzumovat? (Třeba nějaký proplach nosu nebo něco podobného)
Moc děkuji

Autor:  Jarda [ sob zář 03, 2011 10:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Křen

HAKmet píše:
Dobrý večer pane Zajíček. Chtěl bych se Vás optat na pár věcí. V jednom publikovaném tématu v receptáři s křenovou kašičkou uvádíte, že křen ve spojení s citronem nemá vedlejší účinky na rozdíl od samotného křenu. Zajímalo by mne jaké vedlejší účinky samotny křen má. Mám ho totiž moc rád a občas si ho dopřávám. Mám totiř pocit, že mi dost pomáhá na nosohltan. Sice to pálí jako čert, ale mám pak pocit, že mám ten nos méně zahleněný. Zaléhají mi od toho (alespon si to myslim) uši a často se mi hodně nepříjemě točí hlava, nemohu se soustředit a je to jako když plavu v prostoru. Jestli je na toto křen opravdu účinný mohl by jste mi poradit jak ho třeba upotřebit na uvolnění nosohltanu i jinou cestou než ho zkonzumovat? (Třeba nějaký proplach nosu nebo něco podobného)
Moc děkuji

Samotný křen může docela slušně dráždit ledviny, hleny sice rozpouští výborně, ale ve větších dávkách ledvinám moc nesvědčí. Jiný způsob užití, než konzumaci neznám, dle mého názoru by patrně mohl popálit sliznice nosu a pokud by jste něco takového zkoušel, tak si počínejte velice opatrně.

Autor:  Tomass [ čtv srp 30, 2012 11:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Křenová kašička

Tak jsem vyzkoušel tu křenovou kašičku a musim říct, že to je docela masakr. Křen jsem nastrouhal na jemném struhadle a zalil citronovou šťávou. Konzistenci to mělo jako ten kupovanej křen ve skleničce, ale méně kašovitou. Nebo spíš jako nastrouhaná mrkev. Asi se podívám po krámech, jesli nemaj nějaký hodně jemný struhadlo. Možná by neuškodilo, to rozmixovat (mixer mám pouze tyčový, tak jsem to nezkoušel). Prostě mám pocit, že by to mohlo nebo mělo být kašovitější.
Dal jsem si do pusy malou lžičku a protože tam byly ty kousky toho křenu, tak jsem to chvíli kousal. Jak to pálilo, tak se mi to dost proslinilo. Potom jsem to začal po troškách polikat a vyhrkly mi do očí slzy. Předpokládám, že ta intenzita toho pálení neni na škodu, že ta síla ty hleny vlastně uvolňuje. A určitě to ty hleny trochu uvolňuje. Ale stejnej pocit mám, kdykoli sním něco hodně vostrýho, což neni často. Mírně pikantní jídlo rád mám, ale když mi vyhrnou slzy po něčem hodně pálivym, tak to nepovažuju za gurmánskej zážitek nebo něco příjemnýho. Nicméně jako léčebnej prostředek jsem ochotnej to podstupovat.
Zajímalo by mě, jestli je možný tu kašičku nejíst samotnou, ale přidat jí třeba do zeleninového salátu. To jsem také vyzkoušel. Do salátu se toho dá dát i víc a pálí to jen nepatrně. Ale obávám se, že to pak asi ty hleny uvolňuje mnohem méně. Takový jsem z toho měl alespoň jednorázově pocit. Ale třeba se pletu, mám s tím zatím vlastně minimální zkušenosti.

Autor:  Jarda [ čtv zář 06, 2012 9:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Křenová kašička

Tomass píše:
Tak jsem vyzkoušel tu křenovou kašičku a musim říct, že to je docela masakr. Křen jsem nastrouhal na jemném struhadle a zalil citronovou šťávou. Konzistenci to mělo jako ten kupovanej křen ve skleničce, ale méně kašovitou. Nebo spíš jako nastrouhaná mrkev. Asi se podívám po krámech, jesli nemaj nějaký hodně jemný struhadlo. Možná by neuškodilo, to rozmixovat (mixer mám pouze tyčový, tak jsem to nezkoušel). Prostě mám pocit, že by to mohlo nebo mělo být kašovitější.
Dal jsem si do pusy malou lžičku a protože tam byly ty kousky toho křenu, tak jsem to chvíli kousal. Jak to pálilo, tak se mi to dost proslinilo. Potom jsem to začal po troškách polikat a vyhrkly mi do očí slzy. Předpokládám, že ta intenzita toho pálení neni na škodu, že ta síla ty hleny vlastně uvolňuje. A určitě to ty hleny trochu uvolňuje. Ale stejnej pocit mám, kdykoli sním něco hodně vostrýho, což neni často. Mírně pikantní jídlo rád mám, ale když mi vyhrnou slzy po něčem hodně pálivym, tak to nepovažuju za gurmánskej zážitek nebo něco příjemnýho. Nicméně jako léčebnej prostředek jsem ochotnej to podstupovat.
Zajímalo by mě, jestli je možný tu kašičku nejíst samotnou, ale přidat jí třeba do zeleninového salátu. To jsem také vyzkoušel. Do salátu se toho dá dát i víc a pálí to jen nepatrně. Ale obávám se, že to pak asi ty hleny uvolňuje mnohem méně. Takový jsem z toho měl alespoň jednorázově pocit. Ale třeba se pletu, mám s tím zatím vlastně minimální zkušenosti.

Tak jemné nastrouhání je opravdu vhodnější a pokud jde o množství tak nepřehánět, může podráždit ledviny, lepší je pravidelnost a ředění hlenů se určitě dostaví. Musí se jíst samotná v jídle ty účinky nemá.

Autor:  Zappy [ úte úno 26, 2013 9:48 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Jardo, pokial chren nastruham len na struhadle, nedokaze pustit dostatocne stavu a je len takej hrubsej konzistencie. Chcelo by to pouzit rucny myncek na maso, pre jednorazovu davku sam mi ho vsak neoplati spinit. Viete poradit, ci existuje sposob ako by sa dal setrne spracovat na dlhsie uskladnenie? Ja ho pouzivam k jedlu s citronovou stavou a steviou, je to prijemne spestrenie zeleninovych salatov. Uzatvorenie do nadobky a uskladnenie v chlade je asi neefektivne, ze?

dakujem

Autor:  Litlos [ pát bře 01, 2013 2:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Zappy píše:
Jardo, pokial chren nastruham len na struhadle, nedokaze pustit dostatocne stavu a je len takej hrubsej konzistencie. Chcelo by to pouzit rucny myncek na maso, pre jednorazovu davku sam mi ho vsak neoplati spinit. Viete poradit, ci existuje sposob ako by sa dal setrne spracovat na dlhsie uskladnenie? Ja ho pouzivam k jedlu s citronovou stavou a steviou, je to prijemne spestrenie zeleninovych salatov. Uzatvorenie do nadobky a uskladnenie v chlade je asi neefektivne, ze?

dakujem

Ja ho nechavam zkvasit jako zeli (pickles). Zakonzervuje se a jeste je to plny lactobacilu. Nastouham na jemno, prileju trochu syrovatky a pripadne osolim. V lednici pak vydrzi dlouho, zatim se mi nikdy nezkazil. Spousta inspirace je na tomhle blogu: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/kren.html

Autor:  Zappy [ ned bře 03, 2013 12:02 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Vdaka Litlos, super napad a odkaz na stranku, srvatky z vyroby kefiru mam vzdy po ruke dost, takze toto je pre mna riesenie.

Autor:  Jarda [ pát bře 08, 2013 1:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Zappy píše:
Jardo, pokial chren nastruham len na struhadle, nedokaze pustit dostatocne stavu a je len takej hrubsej konzistencie. Chcelo by to pouzit rucny myncek na maso, pre jednorazovu davku sam mi ho vsak neoplati spinit. Viete poradit, ci existuje sposob ako by sa dal setrne spracovat na dlhsie uskladnenie? Ja ho pouzivam k jedlu s citronovou stavou a steviou, je to prijemne spestrenie zeleninovych salatov. Uzatvorenie do nadobky a uskladnenie v chlade je asi neefektivne, ze?

dakujem

Tak dobrý nápad je od člena Litlos a pokud jde o zpracování křenu, to je vyloženě o kvalitním extra ostrém struhadle, jinak se s tím budete pouze trápit. Dlouhodobější skladování křenové kašičky ovšem nedoporučuji, na to není vhodná, lepší je čerstvá.

Autor:  Čiko [ úte bře 26, 2013 5:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Nevím proč, ale vždycky když pak tu kašičku spolknu, hrozně mě začne chvilku bolet žaludek.

Autor:  Jarda [ ned dub 07, 2013 8:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Čiko píše:
Nevím proč, ale vždycky když pak tu kašičku spolknu, hrozně mě začne chvilku bolet žaludek.

Nic divného, je dost ostrá a hodně lidí s tím má obdobné zkušenosti, nicméně po nějaké době si zvyknete.

Autor:  astra [ sob črc 27, 2013 8:50 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Krenova kasicka

Jarda píše:
Nic divného, je dost ostrá a hodně lidí s tím má obdobné zkušenosti, nicméně po nějaké době si zvyknete.

dobrý den
chtěla jsem se zeptat, je možné křen místo s citronem smíchat se strouhanými jablky? Je pravděpodobné, že by koncentrace byla nižší, ale vůči žaludku by to bylo šetrnější.
Mimoděk jsem si vzpoměla na domácí zabijačky, ovar a právě k tomu ten čerstvě strouhaný křen s jablky. Co se toho křenu s jablky snědlo. Už při výrobě této "lahůdky" nám teklo nejen z nosu, ale i z očí a při konzmaci slabším povahám také hrkaly slzy do očí.

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/