Ako pise nick, hlavny problem u bakterii su toxiny, ktore vylucuju. Vzdy ide o mnozstvo, ktore sa podari vylucit, ale aj stav pecene, vylucovacich organov, celkova vaha organizmu, atd, na koho aka davka staci, aby mu sposobila nevolnost, silnu otravu, alebo uz aj riziko smrti.
Problemom su skor spory, ktore prezivaju 100 stupnov, treba ich bud piect, alebo "fritovat" na oleji, tam nepreziju. Ale varenie preziju. Tieto spory sa mozu neskor, aj v uvarenom jedle, pri urcitej teplote naspat premenit na bakterie. Niektore bakterie vylucia toxiny prave pri zniceni (smrti), a tym padom priotravia jedlo pri znovu-zohriati, a toxin ked je tepelne odolny, a vytvorilo sa ho tam dostatocne vela, tak problem je na svete (vacsinou nastane mensia otrava, nevysvetlitelna nevolnost, a nejake hnacky, ktore vacsinou odijdu behom 6-10 hodin)
Jedna bakteria vsak privodila uz niekolkokrat smrt, tymto sposobom, v obycajnej ryzi, raz aj v cestovinach. Problemom je "znovu zahrievanie", teda raz uvarene, (tam preziju len spory), ked je to dlhsie v teple, mozu sa premenit na bakterie, a ked je to znovu zahriate, pozabija ich to a vyluci sa toxin.
Rozhodne je namieste opatrnost.
https://www.cooksillustrated.com/how_to ... tover-riceja som to inak cely zivot robil tym zlym sposobom (ryzu som casto znovu-oteploval, a udrzoval v chladnicke, aj bielu aj natural, aj vseliake rizota, a nikdy som nedostal nejaku vaznejsiu otravu. Je pravda, ze zopar hnaciek za zivot bolo, takych nevysvetlenych, nevedel som z coho to mohlo byt, mozno to bolo z tohto, z tejto bakterie, ktovie.
Treba byt opatrny hlavne u spor... vacsina ludi si mysli, ze staci varit, ale nie. Spory to prezivaju, a mnoho toxinov, ktore vyprodukuju bakterie su tiez tepelne odolne, aj pri teplote 100 stupnov.