Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Ovocie a zelenina vseobecne
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=687
Stránka 112

Autor:  Xion [ pát dub 09, 2010 1:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Ovocie a zelenina vseobecne

Jarda píše:
Rozmixované ovoce je mnohem horší než šťávy a dokonce mnohem horší než celé ovoce, v tomto stavu se špatně tráví a moc bych to nedoporučoval.

Toto ma zaujalo, kedze dost casto si ovocie mixujem, napriklad do sirnej patlaniny alebo si robim smothie s bananom. Preco sa tak zhorsi stav rozmixovaneho ovocia? Plati to aj pri susenom ovoci, ktore mixujem do zdravych pamlskov na osladenie/zahustenie zakladnej zmesy?

Autor:  mohy [ pát dub 09, 2010 2:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Mňa to zaujalo tiež, keďže hlavne deti obľubujú túto úpravu ovocia mixovaním a tak do nich dostanem napríklad aj žltý melón. Možno to má niečo spoločné s tým, že rozmixované ovocie je skôr tekutina a tie celkovo trávenie moc neštartujú.

Autor:  Jarda [ pát dub 09, 2010 8:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Xion píše:
Toto ma zaujalo, kedze dost casto si ovocie mixujem, napriklad do sirnej patlaniny alebo si robim smothie s bananom. Preco sa tak zhorsi stav rozmixovaneho ovocia? Plati to aj pri susenom ovoci, ktore mixujem do zdravych pamlskov na osladenie/zahustenie zakladnej zmesy?

U rozmixovaného ovoce se mimořádně špatně startuje trávení a kaše tedy projde prakticky nestrávená do tenkého střeva, kde se pak snadno startuje kvasný a hnilobný proces, což velice poškozuje zdraví.

Autor:  gonzales01 [ ned dub 11, 2010 7:37 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Jarda píše:
U rozmixovaného ovoce se mimořádně špatně startuje trávení a kaše tedy projde prakticky nestrávená do tenkého střeva, kde se pak snadno startuje kvasný a hnilobný proces, což velice poškozuje zdraví.

K tomu, ze je samostatne mixovane ovoce z hlediska traveni lepsi vyloucit, jsem taky dospel, naopak je to u ciste stavy pred jidlem, ktera startuje traveni velice dobre. U tohoto jsem jeste premyslel o zpusobu pripravy stavy na Angelu: je spravne seskrabovat do stavy jemnou vlakninu, ktera zustava po vytlaceni na sitech Angela? Ja to tak zatim delam a u orechoveho mleka, kde zustava hodne pasty smichane s vlakninou na sitech to ani jinak nejde.

Autor:  Sybilla [ ned dub 11, 2010 8:12 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

gonzales01 píše:
K tomu, ze je samostatne mixovane ovoce z hlediska traveni lepsi vyloucit, jsem taky dospel, naopak je to u ciste stavy pred jidlem, ktera startuje traveni velice dobre. U tohoto jsem jeste premyslel o zpusobu pripravy stavy na Angelu: je spravne seskrabovat do stavy jemnou vlakninu, ktera zustava po vytlaceni na sitech Angela? Ja to tak zatim delam a u orechoveho mleka, kde zustava hodne pasty smichane s vlakninou na sitech to ani jinak nejde.

Aký je teda rozdiel v trávení medzi napr. dobre pokúsaným jablkom, zmixovaným, alebo nastrúhaným? Ja nemixujem, iba dobre kúšem, odšťavujem alebo strúham. Každý z týchto 3 spôsobov okrem šťavenia by teda znamenal zlé strávenie a teda kvasenie? Iné ovocie okrem jabĺk nemixujem ani nestrúham, iba šťavím alebo jem v stave in natura.
Ja tiež zoškrabujem zo sitka Angela vlákninu, lebo som si myslela, že vláknina je potrebná a mne to v šťave nevadí, práve naopak.

Autor:  Jarda [ ned dub 11, 2010 9:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

gonzales01 píše:
K tomu, ze je samostatne mixovane ovoce z hlediska traveni lepsi vyloucit, jsem taky dospel, naopak je to u ciste stavy pred jidlem, ktera startuje traveni velice dobre. U tohoto jsem jeste premyslel o zpusobu pripravy stavy na Angelu: je spravne seskrabovat do stavy jemnou vlakninu, ktera zustava po vytlaceni na sitech Angela? Ja to tak zatim delam a u orechoveho mleka, kde zustava hodne pasty smichane s vlakninou na sitech to ani jinak nejde.

Je vhodné to oškrabat přiloženou škrabkou přímo do šťávy a rozmixovat, u ořechového mléka to opravdu jinak ani nejde.

Autor:  Jarda [ ned dub 11, 2010 9:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Sybilla píše:
Aký je teda rozdiel v trávení medzi napr. dobre pokúsaným jablkom, zmixovaným, alebo nastrúhaným? Ja nemixujem, iba dobre kúšem, odšťavujem alebo strúham. Každý z týchto 3 spôsobov okrem šťavenia by teda znamenal zlé strávenie a teda kvasenie? Iné ovocie okrem jabĺk nemixujem ani nestrúham, iba šťavím alebo jem v stave in natura.
Ja tiež zoškrabujem zo sitka Angela vlákninu, lebo som si myslela, že vláknina je potrebná a mne to v šťave nevadí, práve naopak.

Vláknina oškrábaná ze sítka nijak nevadí, ani další uvedené postupy zpracování potravin, ale mixování je opravdu nevhodné a dá se použít jen občas v postupech, kde to jinak dělat prostě nejde.

Autor:  Xion [ ned dub 11, 2010 10:09 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Jarda píše:
Vláknina oškrábaná ze sítka nijak nevadí, ani další uvedené postupy zpracování potravin, ale mixování je opravdu nevhodné a dá se použít jen občas v postupech, kde to jinak dělat prostě nejde.

Plati to na vsetko ovocie bez vynimky? Co tak taky banan, tiez po rozmixovani sa zle travi?
Cize, napriklad do sirnej patlaniny je lepsie roztlacit ho vidlickou? A jablko nastruhat na nerezovom struhaci, ci aj to je zle?

Autor:  Jarda [ ned dub 11, 2010 9:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Xion píše:
Plati to na vsetko ovocie bez vynimky? Co tak taky banan, tiez po rozmixovani sa zle travi?
Cize, napriklad do sirnej patlaniny je lepsie roztlacit ho vidlickou? A jablko nastruhat na nerezovom struhaci, ci aj to je zle?

U banánu bych to asi neřešil, tam to tolik nevadí, ale to jablko raději strouhané.

Autor:  Mat [ čtv dub 15, 2010 4:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Jarda píše:
U banánu bych to asi neřešil, tam to tolik nevadí, ale to jablko raději strouhané.

Ked mám momentálne nižšie Ph(merané dnes o 12.00, hodnota cca 5,5) a celý den len ovocie a orechy tak v tomto prípade sa dá aplikovat iba jedla soda alebo melónová štava nie?
Ďakujem

Autor:  Jarda [ čtv dub 15, 2010 8:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Mat píše:
Ked mám momentálne nižšie Ph(merané dnes o 12.00, hodnota cca 5,5) a celý den len ovocie a orechy tak v tomto prípade sa dá aplikovat iba jedla soda alebo melónová štava nie?
Ďakujem

Ano jde to zvednout těmi uvedenými prostředky, případně okurková, nebo ředkvová šťáva mají pH 9 a zvednou to celkem rychle.

Autor:  Mat [ pát dub 16, 2010 9:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Jarda píše:
Ano jde to zvednout těmi uvedenými prostředky, případně okurková, nebo ředkvová šťáva mají pH 9 a zvednou to celkem rychle.

Ok.
Ked by sa to prehuplo do alklózy, tak v takom prípade možem dat viac orechov alebo slneč semena?
Alebo existuje ešte nejaký druh potraviny, ktorá sa dá kombinovat s ovocím a zníži mi Ph?
Ďakujem

Autor:  Jarda [ pát dub 16, 2010 10:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Mat píše:
Ok.
Ked by sa to prehuplo do alklózy, tak v takom prípade možem dat viac orechov alebo slneč semena?
Alebo existuje ešte nejaký druh potraviny, ktorá sa dá kombinovat s ovocím a zníži mi Ph?
Ďakujem

Nemusí to být nutně potravina, klidně stačí větší dávka vitamínu C.

Autor:  Mat [ pát dub 16, 2010 8:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Jarda píše:
Nemusí to být nutně potravina, klidně stačí větší dávka vitamínu C.

Fakt! To ma v ten moment ani neneapadlo.
Ďakujem

Autor:  gonzales01 [ sob dub 17, 2010 8:59 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Ovocie a zelenina vseobecne

Sybilla píše:
Aký je teda rozdiel v trávení medzi napr. dobre pokúsaným jablkom, zmixovaným, alebo nastrúhaným? Ja nemixujem, iba dobre kúšem, odšťavujem alebo strúham. Každý z týchto 3 spôsobov okrem šťavenia by teda znamenal zlé strávenie a teda kvasenie? Iné ovocie okrem jabĺk nemixujem ani nestrúham, iba šťavím alebo jem v stave in natura.
Ja tiež zoškrabujem zo sitka Angela vlákninu, lebo som si myslela, že vláknina je potrebná a mne to v šťave nevadí, práve naopak.

Mam vysledované že rozmixované ovoce kvasí a zatěžuje mi trávení, snižuje mi pH, v nakrájeném a stouhaném stavu je to bez problémů, takže se tomu raději vyhýbám.

Stránka 112 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/