Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Zdravé vařené potraviny https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=971 |
Stránka 1 z 5 |
Autor: | Beladona [ pon říj 18, 2010 2:58 pm ] |
Předmět příspěvku: | Zdravé vařené potraviny |
Pan Jarda doporučuje jíst kromě vitariánské stravy také pečené brambory a vařené fazole. Dále mi nedávno doporučil žloutek kvůli lecitinu. Jsou nějaké další vařené potraviny, které mají tak výjimečné vlastnosti, že se vyplatí je jíst? |
Autor: | Jarda [ úte říj 19, 2010 8:15 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Beladona píše: Pan Jarda doporučuje jíst kromě vitariánské stravy také pečené brambory a vařené fazole. Dále mi nedávno doporučil žloutek kvůli lecitinu. Jsou nějaké další vařené potraviny, které mají tak výjimečné vlastnosti, že se vyplatí je jíst? Určitě je jich celá řada, hlavně pseudoobiloviny jako pohanka, amarant, quinoa, jáhly, pak luštěniny, hrách, čočka, cizrna a mnoho dalších potravin, ale nesmí tvořit nosnou část jídelníčku, vždy ba mělo být minimálně 75% stravy v syrové, optimálně kvašené podobě. |
Autor: | Marcel [ ned lis 21, 2010 10:10 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Ahoj Jardo, Chcem sa Ta spytat ako postupujes pri stravovani najma s ohladom na rocne obdobie. V com sa lisi Tvoja strava? Konzumujes viac varenej stravy v zime a pod? A ak ano, tak co? Marcel PS: Mam trochu nastudovanu Ajurvedu aj ked zatial iba 2 knizky a su celkom presvedcivi aj vo vysvetleni pre koho, v akom rocnom obdobi sa co hodi. Na kazdeho cloveka sa pozeraju individualne, co je mi sympaticke. |
Autor: | Jarda [ ned lis 21, 2010 11:47 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Marcel píše: Ahoj Jardo, Chcem sa Ta spytat ako postupujes pri stravovani najma s ohladom na rocne obdobie. V com sa lisi Tvoja strava? Konzumujes viac varenej stravy v zime a pod? A ak ano, tak co? Marcel PS: Mam trochu nastudovanu Ajurvedu aj ked zatial iba 2 knizky a su celkom presvedcivi aj vo vysvetleni pre koho, v akom rocnom obdobi sa co hodi. Na kazdeho cloveka sa pozeraju individualne, co je mi sympaticke. Jídelníček měním minimálně a pokud vůbec konzumuji nějakou tepelně upravenou potravu, tak pouze jako část jednoho denního jídla a to zdaleka ne každý den. Dá se říci, že i zde je můj výběr celkem chudý a může to být čočka, fazole, pohanka a jáhly, zcela výjimečně pečené brambory, vše doplněné podstatnou částí syrové, nebo kvašené stravy. Další dvě jídla jsou ten den už syrová a poměr vařené stravy je tak do 15 % celkového denního objemu stravy. |
Autor: | Marcel [ čtv pro 02, 2010 4:50 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Ahoj Jardo, Nepoužívaš zime viac korenín alebo chrenu cesnaku prip. cibule na zahriate organizmu? Zopar skratenych poznatkov z Ajurvedy. Ajurvéda vychadza z toho ze takisto ako nie je jedno co kedy v ramci dna co ješ. Tazsie jedlo odporucaju od 7 do 9 rano alebo od 13 do 15 a potom uz iba lahke veci. Zlozenie jedla odporucaju podla zivotnej prakrti cloveka a to Vata (vietor) - potrebuju varenu stravu. Vacsia orientacia jedal na zohrievacie potraviny. Pitta (ohen) - nepotrebuju varenu stravu pretoze traviaci ohen je silny. Vacsia orientacia jedal na chladive potraviny. Kapha (sliz) - potrebuju varenu stravu + orientacia na potraviny nezahlienujuce. Cielom jedalnicka je mat vyrovnanu prakrti. Vtedy dosiahneme zdravie. Podla ajurvedy v obdobi od 0-25 rokov dominuje sliz, od 25-60 rokov ohen, od 60 vietor. Ak je napriklad clovek sliz ma problemy najma v detstve, ak je niekto vietor tak ma problemy po 60ke a pod. Vseobecne ajurveda v zime odporuca kazdemu natierat min. raz do tyzdna telo olivovym alebo sezamovym olejom. Skusil som to a je to fajn zohrievajuci pocit. Odporucam najma ludom, ktory maju pocit zimy. Osobne by som Ajurvedu doporucil prestudovat vsetkym zaujimajucim sa o zdravie. Je to x tis. rokov stara veda a zaklady polozili duchovne vysoko vyspeli jedinci. Marcel |
Autor: | Jarda [ čtv pro 02, 2010 11:54 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Marcel píše: Ahoj Jardo, Nepoužívaš zime viac korenín alebo chrenu cesnaku prip. cibule na zahriate organizmu? Zopar skratenych poznatkov z Ajurvedy. Ajurvéda vychadza z toho ze takisto ako nie je jedno co kedy v ramci dna co ješ. Tazsie jedlo odporucaju od 7 do 9 rano alebo od 13 do 15 a potom uz iba lahke veci. Zlozenie jedla odporucaju podla zivotnej prakrti cloveka a to Vata (vietor) - potrebuju varenu stravu. Vacsia orientacia jedal na zohrievacie potraviny. Pitta (ohen) - nepotrebuju varenu stravu pretoze traviaci ohen je silny. Vacsia orientacia jedal na chladive potraviny. Kapha (sliz) - potrebuju varenu stravu + orientacia na potraviny nezahlienujuce. Cielom jedalnicka je mat vyrovnanu prakrti. Vtedy dosiahneme zdravie. Podla ajurvedy v obdobi od 0-25 rokov dominuje sliz, od 25-60 rokov ohen, od 60 vietor. Ak je napriklad clovek sliz ma problemy najma v detstve, ak je niekto vietor tak ma problemy po 60ke a pod. Vseobecne ajurveda v zime odporuca kazdemu natierat min. raz do tyzdna telo olivovym alebo sezamovym olejom. Skusil som to a je to fajn zohrievajuci pocit. Odporucam najma ludom, ktory maju pocit zimy. Osobne by som Ajurvedu doporucil prestudovat vsetkym zaujimajucim sa o zdravie. Je to x tis. rokov stara veda a zaklady polozili duchovne vysoko vyspeli jedinci. Marcel Ano, určitě je to vhodné. Ajurvéda je nezpochybnitelně vysoce kultivované učení a pokud se jím člověk v našich podmínkách dokáže řídit, určitě se dá doporučit. |
Autor: | Beladona [ pon pro 06, 2010 8:43 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Možná je to jen psychický pocit, ale zdá se mi, že aspoň v tomhle příšerném počasí potřebuju občas teplé jídlo. Chci ale vytrvat na zelenině bez pseudoobilovin i luštěnin. Je co do hlediska šetrnosti zpracování zeleniny velký rozdíl mezi pečením v troubě a dušením na sucho? Neberu vaření v páře, protože nemám parní hrnec. |
Autor: | Jarda [ pon pro 06, 2010 9:02 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Beladona píše: Možná je to jen psychický pocit, ale zdá se mi, že aspoň v tomhle příšerném počasí potřebuju občas teplé jídlo. Chci ale vytrvat na zelenině bez pseudoobilovin i luštěnin. Je co do hlediska šetrnosti zpracování zeleniny velký rozdíl mezi pečením v troubě a dušením na sucho? Neberu vaření v páře, protože nemám parní hrnec. Čím vyšší teplota zpracování, tím větší škody a z tohoto pohledu je tedy asi to dušení lepší. Na vaření v páře ovšem není potřeba specielní hrnec, stačí vám koupit si takový ten rozkládací pařáček na knedlíky, který se dá použít do jakéhokoliv hrnce s pokličkou. |
Autor: | Sybilla [ pon pro 06, 2010 9:39 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Beladona píše: Neberu vaření v páře, protože nemám parní hrnec. Ak nemáš ani slniečko na parenie knedlíkov, stačí pariť na nerezovom sitku, dáš hrniec, sitko a na to pokrievku a máš to . |
Autor: | Beladona [ pon pro 06, 2010 11:27 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Jarda & Sybilla: aha, díky. Teď se projevilo, jak velká jsem kuchařka a proč mě zaujalo vitariánství |
Autor: | Kometa [ stř pro 08, 2010 1:18 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Jaký máte názor na tlakový hrnec? Jídlo se v něm vaří kratší domu, ale na vyšší teplotu. Chtěla bych v něm vařit fazole, kterým to v běžném hrnci trvá dost dlouho. Na kolik stupňů pečete brambory? |
Autor: | Sybilla [ stř pro 08, 2010 4:03 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Kometa píše: Jaký máte názor na tlakový hrnec? Jídlo se v něm vaří kratší domu, ale na vyšší teplotu. Chtěla bych v něm vařit fazole, kterým to v běžném hrnci trvá dost dlouho. Na kolik stupňů pečete brambory? V tlakovom hrnci nebude vyššia teplota, ono to má fungovať tak, že je tam väčší tlak a pod tým tlakom sa uvarí jedlo skôr. |
Autor: | Martina46 [ stř pro 08, 2010 5:00 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
nedavno bol moj znamy u lekarky praktikujucej tradicnu cinsku medicinu, ona mu povedala, ze surova zelenina nie, ze niektore (neviem ktore) mozu obsahovat nejake jedovate latky, odporucala zeleninu lahko obvarit. no predsa aj obvarenim, aj upravou na pare sa znici vsetko hodnotne, nie? mam vsak velmi malo znalosti, aby som mu dokazala nejako oponovat. jeho tvrdenie je, ze oni maju s liecbou dobre vysledky. ta lekarka kazala vyradit mliecne vyrobky, no neviem, ci bola rec aj o mäse a muke. |
Autor: | Kometa [ stř pro 08, 2010 5:28 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Sybilla píše: V tlakovom hrnci nebude vyššia teplota, ono to má fungovať tak, že je tam väčší tlak a pod tým tlakom sa uvarí jedlo skôr. Tak zpátky do školních lavic - při vyšším tlaku má voda vyšší bod varu- našla jsem, že v papiňáku vaří při 120-130 stupních. Je to podobné jako v troubě. Při teplotě 180st. upečete rychleji než při 160st. |
Autor: | Jarda [ stř pro 08, 2010 10:34 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Zdravé vařené potraviny |
Kometa píše: Jaký máte názor na tlakový hrnec? Jídlo se v něm vaří kratší domu, ale na vyšší teplotu. Chtěla bych v něm vařit fazole, kterým to v běžném hrnci trvá dost dlouho. Na kolik stupňů pečete brambory? Tlakový hrnec nepoužívám, nepotřebuji se nechat zabít silou páry při jeho výbuchu, bohatě stačí jiná nepředvídatelná rizika. I tu teplotu bych musel dolovat z manželky, já samozřejmě nic nepeču, jednak tepelné úpravy odmítám a pak jsem tomto směru i dost línej, čili než bych něco pekl, tak si dám raději syrovou mrkev. Nicméně předpokládám, že používá naprosto běžné teploty, určitě nepůjde o nic specielního. |
Stránka 1 z 5 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |