Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Sušené placky
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=18&t=996
Stránka 12

Autor:  ravima [ sob říj 30, 2010 3:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Sušené placky

Narazil jsem na internetu na různé recepty na něco jako "náhrady chleba".
Základ je skoro vždycky rozmixované lněné semínko, to se smíchá třeba s pohankou, mrkví a kořením a podobně. Pak se z toho usuší placky při 40 C.

Zajímalo by mě, jestli ten tuk z rozemletých lněných semen nezoxiduje a jestli se takovéto placky nezkazí ještě dřív než se usuší. Jenže oni to pak klidně skladují měsíce. To se fakt nezkazí??

Další možnost je dělat to bez rozemletého lnu, základ je pak rozmixovaná namočená pohanka. Je na takových sušenkách něco nezdravého?

Děláte si to někdo? Máte s tím zkušenosti?

Autor:  Jarda [ sob říj 30, 2010 8:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

ravima píše:
Narazil jsem na internetu na různé recepty na něco jako "náhrady chleba".
Základ je skoro vždycky rozmixované lněné semínko, to se smíchá třeba s pohankou, mrkví a kořením a podobně. Pak se z toho usuší placky při 40 C.

Zajímalo by mě, jestli ten tuk z rozemletých lněných semen nezoxiduje a jestli se takovéto placky nezkazí ještě dřív než se usuší. Jenže oni to pak klidně skladují měsíce. To se fakt nezkazí??

Další možnost je dělat to bez rozemletého lnu, základ je pak rozmixovaná namočená pohanka. Je na takových sušenkách něco nezdravého?

Děláte si to někdo? Máte s tím zkušenosti?

Osobně jsem si tyto náhražky chleba, kdysi dříve v takovém přechodném období, vyráběl v různých variantách a pokud mohu z vlastní zkušenosti tvrdit, bylo to neuvěřitelné matlání a blbnutí. Výsledek dost pochybný, tvrdý, chleba to stejně nenahradilo a po delším skladování výrazná hořká chuť, čili asi ani nic zdravého. Raději jsem od toho upustil a chleba ze stravy vyloučil zcela a navždy, což vám doporučuji také, protože škodlivější potravina než chleba se hledá opravdu špatně.

Autor:  ravima [ sob říj 30, 2010 10:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

Jarda píše:
Osobně jsem si tyto náhražky chleba, kdysi dříve v takovém přechodném období, vyráběl v různých variantách a pokud mohu z vlastní zkušenosti tvrdit, bylo to neuvěřitelné matlání a blbnutí. Výsledek dost pochybný, tvrdý, chleba to stejně nenahradilo a po delším skladování výrazná hořká chuť, čili asi ani nic zdravého. Raději jsem od toho upustil a chleba ze stravy vyloučil zcela a navždy, což vám doporučuji také, protože škodlivější potravina než chleba se hledá opravdu špatně.

No, mně vůbec nejde o to, abych něčím nahradil chleba, nemám na něj chuť. Ale připadá mi to hodně praktické, můžu si to vzít kamkoliv s sebou a jí se to dobře a rychle. Jako matlání a blbnutí mi to nepřipadá, zrovna jsem teď dodělal těsto z pohanky, lněných semínek a mrkve, a bylo to docela rychlé a pohodlné. Akorát se bojím že se ta rozmixovaná lněná semínka zkazí.. no možná jak jsou obalená tou pohankovou hmotou tak se k nim vzduch nedostane, těžko říct..
Viděl jsem ale i recepty založené výhradně na lněném semínku, bez pohanky, což nechápu jak se může nezkazit...
Píšete, že po delším skladování to zhořklo.. můžete prosím upřesnit tu dobu skladování? Také jste na to používal mixovaný len?

Autor:  Jarda [ ned říj 31, 2010 8:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

ravima píše:
No, mně vůbec nejde o to, abych něčím nahradil chleba, nemám na něj chuť. Ale připadá mi to hodně praktické, můžu si to vzít kamkoliv s sebou a jí se to dobře a rychle. Jako matlání a blbnutí mi to nepřipadá, zrovna jsem teď dodělal těsto z pohanky, lněných semínek a mrkve, a bylo to docela rychlé a pohodlné. Akorát se bojím že se ta rozmixovaná lněná semínka zkazí.. no možná jak jsou obalená tou pohankovou hmotou tak se k nim vzduch nedostane, těžko říct..
Viděl jsem ale i recepty založené výhradně na lněném semínku, bez pohanky, což nechápu jak se může nezkazit...
Píšete, že po delším skladování to zhořklo.. můžete prosím upřesnit tu dobu skladování? Také jste na to používal mixovaný len?

Používal jsem prakticky vše, na co si vzpomenete a mám na to i sušičku, kde jsem výsledný produkt mohl velice slušně usušit při správné teplotě. Dělal jsem je i s množstvím různých příchutí, nebo bez nich a stejně jsem to po několika letech vyhodnotil jako blbost. Jakékoliv semínko a len obzvlášť, po rozemletí velice rychle oxiduje a pokud výsledný produkt nemáte vakuově zabalený, což by sice také šlo, tak se prostě oxidaci tuku obsaženém v semínku zabránit prakticky nedá. Nepovedlo se mě to ani když jsem do toho těsta přidával velké dávky vitamínu C a mnoho dalších ingrediencí, proto jsem psal o tom blbnutí a vyhodnotil jsem to jako nesmysl.

Autor:  Sybilla [ ned říj 31, 2010 9:45 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

ravima píše:
No, mně vůbec nejde o to, abych něčím nahradil chleba, nemám na něj chuť. Ale připadá mi to hodně praktické, můžu si to vzít kamkoliv s sebou a jí se to dobře a rychle. Jako matlání a blbnutí mi to nepřipadá, zrovna jsem teď dodělal těsto z pohanky, lněných semínek a mrkve, a bylo to docela rychlé a pohodlné. Akorát se bojím že se ta rozmixovaná lněná semínka zkazí.. no možná jak jsou obalená tou pohankovou hmotou tak se k nim vzduch nedostane, těžko říct..
Viděl jsem ale i recepty založené výhradně na lněném semínku, bez pohanky, což nechápu jak se může nezkazit...
Píšete, že po delším skladování to zhořklo.. můžete prosím upřesnit tu dobu skladování? Také jste na to používal mixovaný len?

Mleté ľanové semienko stabilizuje niečo, v čom je síra. Okrem tvarohu Dr. Budwig vo svojej knihe odporúča ešte med. Musel by si to pomleté semienko dobre rozmiešať s medom, potom by nejakú krátku dobu mohlo vydržať. Výsledok by bol ale asi sladký, čo k chlebu akosi moc nejde, ale takéto rôzne sušené placky ja za náhradu chleba ani nepovažujem. Keďže dr. Budwig doporučuje robiť tie jej ľanové lektvary vždy čerstvé, tak ani medom stabilizovanú placku s ľanom nevidím na dlhé skladovanie.

Autor:  sakul [ ned říj 31, 2010 5:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

Sybilla píše:
ravima píše:
No, mně vůbec nejde o to, abych něčím nahradil chleba, nemám na něj chuť. Ale připadá mi to hodně praktické, můžu si to vzít kamkoliv s sebou a jí se to dobře a rychle. Jako matlání a blbnutí mi to nepřipadá, zrovna jsem teď dodělal těsto z pohanky, lněných semínek a mrkve, a bylo to docela rychlé a pohodlné. Akorát se bojím že se ta rozmixovaná lněná semínka zkazí.. no možná jak jsou obalená tou pohankovou hmotou tak se k nim vzduch nedostane, těžko říct..
Viděl jsem ale i recepty založené výhradně na lněném semínku, bez pohanky, což nechápu jak se může nezkazit...
Píšete, že po delším skladování to zhořklo.. můžete prosím upřesnit tu dobu skladování? Také jste na to používal mixovaný len?
Mleté ľanové semienko stabilizuje niečo, v čom je síra. Okrem tvarohu Dr. Budwig vo svojej knihe odporúča ešte med. Musel by si to pomleté semienko dobre rozmiešať s medom, potom by nejakú krátku dobu mohlo vydržať. Výsledok by bol ale asi sladký, čo k chlebu akosi moc nejde, ale takéto rôzne sušené placky ja za náhradu chleba ani nepovažujem. Keďže dr. Budwig doporučuje robiť tie jej ľanové lektvary vždy čerstvé, tak ani medom stabilizovanú placku s ľanom nevidím na dlhé skladovanie.

Placky dělám poměrně pohodlně ze směsi pohankové, jáhlové a kukuřičné mouky (nebo jen jedné z nich), vody a třeba na drobno nakrájeného kysaného zelí nebo nastrouhaných brambor. Krátce opeču na sucho na pánvičce. Bezvadné je napřiklad k patlanici nebo potžřt česnekem. Chleba to nenahradí, konzistencí připomíná spíše bramboráky, nicméně chuťově skvělé.

Autor:  Jarda [ ned říj 31, 2010 10:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

sakul píše:
Placky dělám poměrně pohodlně ze směsi pohankové, jáhlové a kukuřičné mouky (nebo jen jedné z nich), vody a třeba na drobno nakrájeného kysaného zelí nebo nastrouhaných brambor. Krátce opeču na sucho na pánvičce. Bezvadné je napřiklad k patlanici nebo potžřt česnekem. Chleba to nenahradí, konzistencí připomíná spíše bramboráky, nicméně chuťově skvělé.

No ty ovšem nesušíte a dlouhodobě neskladujete, ovšem jinak nemusí být špatné.

Autor:  sakul [ pon lis 01, 2010 7:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

Na přenášení a skladování používám obyčejné kukuřičné chleby které se dají koupit všude, případně delikatesa je chlebík z lněných semínek a chilli. Dá se koupit ve zdravé výživě, nevýhodou je jeho cena.

Autor:  Jarda [ pon lis 01, 2010 9:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

sakul píše:
Na přenášení a skladování používám obyčejné kukuřičné chleby které se dají koupit všude, případně delikatesa je chlebík z lněných semínek a chilli. Dá se koupit ve zdravé výživě, nevýhodou je jeho cena.

Chutné to možná bude, ovšem zdravé asi už ne, o tom bych si dovolil pochybovat a určitě to bude nějak vylepšené, aby se to nedej bože nemohlo zkazit.

Autor:  ajrin [ stř lis 24, 2010 5:08 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

ravima píše:
Narazil jsem na internetu na různé recepty na něco jako "náhrady chleba".
Základ je skoro vždycky rozmixované lněné semínko, to se smíchá třeba s pohankou, mrkví a kořením a podobně. Pak se z toho usuší placky při 40 C.

Zajímalo by mě, jestli ten tuk z rozemletých lněných semen nezoxiduje a jestli se takovéto placky nezkazí ještě dřív než se usuší. Jenže oni to pak klidně skladují měsíce. To se fakt nezkazí??

Další možnost je dělat to bez rozemletého lnu, základ je pak rozmixovaná namočená pohanka. Je na takových sušenkách něco nezdravého?

Děláte si to někdo? Máte s tím zkušenosti?

Já mám taky nějaké zkušenosti se sušenýma plackama a opravdu jako základ používám lněné semínko, ale i slunečnicové semínko, přidávám česnek cibuli porek atd. Lněné a slunečnicové semínko pomelu nejdřív na mouku a potom přes homogenizér projedu uvedenou zeleninu, což je základ /přidávám i trochu celeru , libeček, zelenou petžel, alfa alfa apod/ spojím s moukou ze semínek, dosolím himalájskou solí a popepřím, přidám semínka lněná, slunečnicová sezamová vcelku, chia a dost kmínu. Nepoužívám vodu a suším jen na 40. V ledničce nedržím déle jak 5 dní. Jelikož to nejím denně, tak zas tak moc práce s tím nemám, proste udělám jednu dávku a když dojde, tak dělám další až za několik dní. Nejsem ortodoxní vitarián, jím i vařené a maso /i když čím dál tím míň/ a živá strava mi chutná. hezký den přeji všem

Autor:  Jarda [ čtv lis 25, 2010 9:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

ajrin píše:
Já mám taky nějaké zkušenosti se sušenýma plackama a opravdu jako základ používám lněné semínko, ale i slunečnicové semínko, přidávám česnek cibuli porek atd. Lněné a slunečnicové semínko pomelu nejdřív na mouku a potom přes homogenizér projedu uvedenou zeleninu, což je základ /přidávám i trochu celeru , libeček, zelenou petžel, alfa alfa apod/ spojím s moukou ze semínek, dosolím himalájskou solí a popepřím, přidám semínka lněná, slunečnicová sezamová vcelku, chia a dost kmínu. Nepoužívám vodu a suším jen na 40. V ledničce nedržím déle jak 5 dní. Jelikož to nejím denně, tak zas tak moc práce s tím nemám, proste udělám jednu dávku a když dojde, tak dělám další až za několik dní. Nejsem ortodoxní vitarián, jím i vařené a maso /i když čím dál tím míň/ a živá strava mi chutná. hezký den přeji všem

Takto to asi fungovat může, ale na dlouhodobé skladování a cestování je s tím vždy problém.

Autor:  Host [ sob lis 27, 2010 10:08 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

V knize o klíčení od Ann Wigmore jsem narazil na chléb, který vychází z naklíčené pšenice nebo jiných semen. Ty se zmixují a okoření kmínem nebo jinými ingrediencemi. Pak se při 40°C suší v troubě nebo dehydrátoru od 12 do 20 hodin. Vypadá to celkem zajímavě i na tomto videu http://zkracene.cz/SCZC ikdyž je to záležitost na 3 dny (včetně klíčení)

Autor:  Jarda [ sob lis 27, 2010 10:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

Host píše:
V knize o klíčení od Ann Wigmore jsem narazil na chléb, který vychází z naklíčené pšenice nebo jiných semen. Ty se zmixují a okoření kmínem nebo jinými ingrediencemi. Pak se při 40°C suší v troubě nebo dehydrátoru od 12 do 20 hodin. Vypadá to celkem zajímavě i na tomto videu http://zkracene.cz/SCZC ikdyž je to záležitost na 3 dny (včetně klíčení)

Je to sice zajímavé a určitě i dobré, ale pokud člověk zváží všechna pro i proti, hlavně ten vynaložený čas, tak mě stále vychází, že je lepší chleba nejíst.

Autor:  Vibola [ ned lis 25, 2018 6:06 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

Pappadam (papadum) je mala tenka placka z mouky z cocky \":!:\" Po vyvaleni se ususi a ceka, az ji nekdo bude chtit. Pak se jenom lehce oprahne na grilu, talu, suche panvi atd. Vydrzi hodne dlouho a je uzasne dobra! Puvodem z oblasti Indie, Nepalu a okoli.
https://en.wikipedia.org/wiki/Papadum
Bohuzel link je v angline, ale prekladac pomuze...

Autor:  Jarda [ ned lis 25, 2018 9:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Sušené placky

Vibola píše:
Pappadam (papadum) je mala tenka placka z mouky z cocky \":!:\" Po vyvaleni se ususi a ceka, az ji nekdo bude chtit. Pak se jenom lehce oprahne na grilu, talu, suche panvi atd. Vydrzi hodne dlouho a je uzasne dobra! Puvodem z oblasti Indie, Nepalu a okoli.
https://en.wikipedia.org/wiki/Papadum
Bohuzel link je v angline, ale prekladac pomuze...

Člověk se má stále co učit třeba o této variantě stravy slyším poprvé.

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/