smajliss píše:
Napadlo mě, že bych si koupil prášek chilli a nacpal ho do tobolek, které bych polykal. Je to alternativa za jezení chilli papriček ?
http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo ... _pepr.htmlKajenský pepř je pálivý plod, který se používá hlavně pro dochucování pokrmů. Jeho jméno pochází z města Cayenne ve Francouzké Guianě. Je to kultivat Capsicum Annuum, který je příbuzný klasické paprice používané v kuchyni. Všechno to jsou příbuzné druhy lilkovitých plodin (solanaceae).
Plody se většinou suší a melou a nebo zbaví semínek a zapékají a potom teprve melou a drtí na pepř – Kajenský pepř.
Kajenský pepř se používá do pálivých jídel ale také jako rostlinný doplněk pro léčebné účely. Pro léčebné účely používejte vždy syrový.
Je to stimulující rostlina, kterou lidé často nazývají chilli (papričky s menší pálivostí ale podobným účinkem), což je aztécký název pro pálivé papričky.
Hlavní léčivé vlastnosti kajenského pepře pochází ze složky, která se nazývá capsaicin. Je to ingredience, která dodává paprikám onu pálivost. Papriky všeobecně obsahují od 0- do 1,5% capsaicinu. A podle toho se měří papriky na stupně pálivosti. Stupeň pálivosti určuje použití papriky a její hodnotu. Všeobecně čím je paprika pálivější, tím více capsaicinu obsahuje. Capsaicin nejenom dodává paprice pálivost, ale také snižuje soudružnost krevních destiček a odstraňuje bolest. Dalšími složkami jsou vitamin E a vitamin C a karotenoidy.
Neexistuje jiná bylina, která pomáhá, aby vám krev proudila rychleji, než kajenský pepř. Kajenský pepř rozhýbe vaši krev. Když se lidé ptají Mudr. Schultze: „Jakých je deset nejdůležitějších bylin, které bychom měli mít doma?“ Odpovídá jim: „Na prvním místě je kajenský pepř, protože způsobí, že těch devět dalších bude efektivněji fungovat.“
Kajenský pepř je nejlepší známý stimulant pro cirkulaci krve. Můžete užívat jakékoliv jiné byliny a preparáty, ale pokud máte špatnou cirkulaci do vašich jater, nic vám to nepomůže. Kajenský pepř zvýší cirkulaci vaší krve okamžitě během několika sekund lépe, než jakákoliv jiná bylinka.
Když máte něco nemocného, často je tato oblast nedostatečně prokrvována. Krev přináší živiny a uzdravující komponenty bylin a jiných léčiv. Krev také vymývá a odnáší pryč odpadní látky. Kajenský pepř se procpe přes všechny zablokované cévy a vlásečnice, aby se dostal do postižené oblasti, a bere s sebou všechny minerály a vitamíny, které sníte a všechny ty důležité léčivé složky bylin, které užíváte.
Je doporučeno, aby se raději užíval kajenský pepř jako prášek než tablety. Protože jinak z toho člověk získá jenom malý užitek, pokud užívá jen tablety.
Když si dáte kajenský pepř do úst, začne váš žaludek připravovat trávicí šťávy ještě před tím, než se tam kajenský pepř dostane. Takže když kajenský pepř přijde do žaludku, žaludek je na to připraven. Stejně je tomu například s česnekovými tabletami.
Ale pokud spolknete tabletku, váš jazyk nic necítí. Tabletka sklouzne do žaludku a žaludek si také nejdříve ničeho nevšimne. Ale za pět minut se želatina a najednou máte v žaludku čajovou lžičku kajenského pepře a váš žaludek i celé tělo je v šoku. Pěkně jste ho překvapili. Ale celkem nemile.
A přitom některé léčivé účinky kajenského pepře začínají přímo ve vašich ústech. Když se kajenský pepř dotkne vašeho jazyka, je okamžitě vstřebán a nervová zakončení pošlou do celého těla signály – pošlete do celého těla nové vlny čerstvé krve.
Kajenský pepř se již léta používá pro své léčivé schopnosti. Obsahuje i další vitamíny, jako vitamin A, C a dokonce i B komplex, vápník a draslík a tudíž je velkým pomocníkem pro trávicí systém a funguje jako katalyzátor. Zvyšuje účinek dalších potravin a bylin, které se spolu s ním užijí. Je velmi léčivý i pro srdce a oběhový systém. Studie ukazují, že kajenský pepř dokáže přetvořit tkáně v žaludku a peristaltiku v tenkém střevu.
Již dlouhá staletí ho přírodní lékaři používají pro léčbu bolesti žaludku, křečí, plynatosti, křečových žil, alergií a zácpě. Jedna z nejúžasnějších léčivých schopností kajenského pepře je skutečnost, že byl už nesčetněkrát použit znovu a znovu pro úlevu srdečního infarktu:
Doktor Christopher:
„Ve své 35leté praxi, pracuji s lidmi a učím je. Již jsem byl nesčetněkrát volán k případu a nikdy nedošlo k srdečnímu infarktu a to jedině proto, že kdykoliv někam jdu – pokud ještě dýchají – dám jim kajénský čaj (čajová lžička kajenského pepře v teplé vodě) a do pár minut jsou zase v pořádku. Toto je nejrychlejší pomoc pro srdce, protože srdci se dostane okamžitá výživa. Většina srdcí trpí podvýživou díky průmyslově zpracovaným potravinám, které používáme, ale je plno dobrých jídel, které lidé mohou jíst. Každý by měl znát použití kajenského pepře a mít ho doma, protože srdeční infarkt může přijít na Vaše známé či drahé kamarády kdykoliv. A dokonce i na Vás. Teplý čaj je rychlejší a lepší v účinnosti než tablety, kapse či studený čaj, protože teplý čaj otevírá buněčnou strukturu – a jsou připravenější akceptovat kajenský pepř mnohem rychleji a tak to dojde přímo k Vašemu srdci skrze Vaše tepny a poskytne mu potřebnou výživu.“
Lidové léčitelství Earth Clinic říká, že ideální léčba pro bolesti v krku je kloktání teplé vody se špetkou kajenského pepře: „Tato léčba funguje, když antibiotika selhala a je skvělá pro ty, kteří trpí bolestmi v krku po dlouhé týdny (u kterých už to vede k chronickému stádiu).
Opravdu to funguje! Tyto informace jsem si přečetla na internetu před několika týdny a když jsem nedávno ztratila po několika denním překládání přednášek hlas a přišly i bolesti v krku, zabral teplý kajenský „čaj“ do několika minut (žel jsem si to mohla dopřát až doma). Po několika dnech se bolest naprosto vytratila.
A nezapomeňme připomenout, že kajenský pepř je také velmi účinným prostředkem pro zástavu krvácení. Ať už vnitřního či vnějšího. Ale chce to jednat co nejrychleji a bez přemýšlení nad prvotní pálivostí, když nasypete prášek přímo na ránu. Nejenže to ránu zacelí, ale také vydesinfikuje a nastartuje léčivé schopnosti těla.