Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kefírová houba
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=21&t=565
Stránka 833

Autor:  Xion [ ned kvě 08, 2011 11:38 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
Tak člen mohy to popsal velice správně a asi bych to nevyjádřil lépe a podobně jsem to zde již popisoval. Navíc, ono ani není třeba přesně pochopit jak to funguje, hlavně je potřeba pochopit, že to funguje. Naprosto se nedomnívám, že by nějaký pastevec něco podobného zkoumal, jemu po tom prostě bylo fajn a mohl se dobře vykadit, což je původním důvodem pěstování kefírové houby.

Ja tomu potrebujem porozumiet, aby som dokazal vyladit tu vyrobu, pretoze zatial sa mi nedari, a neviem preco. Viem len, ze ked menim podmienky, meni sa aj vysledny produkt. Napriklad, ked tam huby necham v polovici kefiru, tak druha polovica kefiru, ktora len stala, chuti inak, nez ta prva. Cize, zjavne tam aj tie huby samotne nieco robia, ich pritomnostou sa menia podmienky celeho kefiru. Takisto, ich pomerom, vzhladom k mlieku.

Autor:  Jarda [ pon kvě 09, 2011 7:56 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Xion píše:
Ja tomu potrebujem porozumiet, aby som dokazal vyladit tu vyrobu, pretoze zatial sa mi nedari, a neviem preco. Viem len, ze ked menim podmienky, meni sa aj vysledny produkt. Napriklad, ked tam huby necham v polovici kefiru, tak druha polovica kefiru, ktora len stala, chuti inak, nez ta prva. Cize, zjavne tam aj tie huby samotne nieco robia, ich pritomnostou sa menia podmienky celeho kefiru. Takisto, ich pomerom, vzhladom k mlieku.

Houbičky jsou opravdu pouze společenství bakterií a ty konají ten rozkladný proces, ovšem je otázkou, zda jej mohou konat odděleně, tedy v nepřítomnosti některé z nich. To již nedovedu zodpovědět, ale některé patrně pracují i mimo houbičku a jiné třeba ven vůbec nelezou, jde o relativně složitý proces symbiózy, který do detailu neznám, to je spíše dotaz na nějakého mykologa. Vím že v místních podmínkách se tím dost zabýval mykolog Ing. Jiří Baier a jednou jsem s ním o tom mluvil, ale abych pravdu řekl, tak zcela do detailu jsem to nezkoumal.

Autor:  Jenik2011 [ úte kvě 10, 2011 9:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

http://kefirova-houba.webnode.cz/otazky ... 113405/20/
"Dlouhodobé skladování v lednici II.

Dávku (např. 2 lžičky) dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. Kvalita budoucího Kefíru tím neutrpí. Skleničku (používám velikost jako na kořeni) trochu nechám v kuchyni rozehřát, abych mohla vyklepnout obsah do mléka, a už se Kefír začne dělat."

Já:
Prostě TIBI houbičky zamrazím v mléce na -24°C.
Nic víc nic míň.
Budu potřebovat 28denní pauzy tak jestli to 100% ustojí bez ztráty kvality?

p. Hebelková:
Ano , nic víc ,nic míň.
Zatím se mi nestalo,že by se už neprobraly.Můj mražák umí zmrazit ale jen na -18°C.
Můžete i zvolit další variantu .Houbičky propláchnete,dobře osušíte,dáte třeba do zipového sáčku kde nasypete sušenou smetanu nebo sušené mléko vyfouknete vzduch dobře zavřete a dáte do mražáku.
Ani jedna varianta mě nezklamala.

Autor:  Jarda [ čtv kvě 12, 2011 9:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jenik2011 píše:
http://kefirova-houba.webnode.cz/otazky-a-odpovedi/faqcbm_113405/20/
"Dlouhodobé skladování v lednici II.

Dávku (např. 2 lžičky) dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. Kvalita budoucího Kefíru tím neutrpí. Skleničku (používám velikost jako na kořeni) trochu nechám v kuchyni rozehřát, abych mohla vyklepnout obsah do mléka, a už se Kefír začne dělat."

Já:
Prostě TIBI houbičky zamrazím v mléce na -24°C.
Nic víc nic míň.
Budu potřebovat 28denní pauzy tak jestli to 100% ustojí bez ztráty kvality?

p. Hebelková:
Ano , nic víc ,nic míň.
Zatím se mi nestalo,že by se už neprobraly.Můj mražák umí zmrazit ale jen na -18°C.
Můžete i zvolit další variantu .Houbičky propláchnete,dobře osušíte,dáte třeba do zipového sáčku kde nasypete sušenou smetanu nebo sušené mléko vyfouknete vzduch dobře zavřete a dáte do mražáku.
Ani jedna varianta mě nezklamala.

Ano, jdou skladovat poměrně dobře, také jsem s tím nikdy neměl problém.

Autor:  Jasmina [ úte kvě 31, 2011 7:35 am ]
Předmět příspěvku:  Kefírová houba

Zdravím všechny na cestě za zdravím \":wink:\" , jsem z jižní Moravy a měla bych zájem o kefírovou houbičku. Můžete mi ji někdo prosím nabídnout?
Děkuji mnohokrát Jasmina

Autor:  milo1 [ pát čer 03, 2011 11:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

nikto o tom nepíše že huba obsahuje alkohol a možno neviete, že pravá originálna huba dovezená z kaukazu obsahuje viac alkoholu teda okolo 0,7 % alkoholu. to je už na odobratie vodičáku.

Autor:  Jarda [ sob čer 04, 2011 8:15 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

milo1 píše:
nikto o tom nepíše že huba obsahuje alkohol a možno neviete, že pravá originálna huba dovezená z kaukazu obsahuje viac alkoholu teda okolo 0,7 % alkoholu. to je už na odobratie vodičáku.

No zase bych to tak velký problém neviděl, pokud budete mít v těle dobře namnoženou kvasinku, tak vám stačí velká porce koláče a je to na odebrání řidičáku taky.

Autor:  milo1 [ sob čer 04, 2011 8:23 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
No zase bych to tak velký problém neviděl, pokud budete mít v těle dobře namnoženou kvasinku, tak vám stačí velká porce koláče a je to na odebrání řidičáku taky.

To bolo vtipne.

Autor:  ovekyska [ ned čer 05, 2011 6:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

milo1 píše:
Jarda píše:
No zase bych to tak velký problém neviděl, pokud budete mít v těle dobře namnoženou kvasinku, tak vám stačí velká porce koláče a je to na odebrání řidičáku taky.

To bolo vtipne.

no, je to aj vtipne aj pravdive \":wink:\"

Autor:  milo1 [ pon čer 06, 2011 9:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

ovekyska píše:
no, je to aj vtipne aj pravdive \":wink:\"

Nie tolko by si nenafukal ale s tou hubou to je tak, nakaukaze odkial hubicka pochadza mnozia hubu dovtedy, dokial nebude mat ten obsah alkoholu, avsak huba ma potom ostro korenistu chut. Tak neviem ci by ju u nas niekto konzumoval.

Autor:  ovekyska [ pon čer 06, 2011 1:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

milo1 píše:
Nie tolko by si nenafukal ale s tou hubou to je tak, nakaukaze odkial hubicka pochadza mnozia hubu dovtedy, dokial nebude mat ten obsah alkoholu, avsak huba ma potom ostro korenistu chut. Tak neviem ci by ju u nas niekto konzumoval.

Takú chuť má huba samotná alebo aj kefír z nej?

Autor:  Igi [ pon čer 06, 2011 2:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Zajímalo by mě jestli každá houbička má stejné spekrum bakterií. Jestli např. stačí pouze jedna houbička na kefír, jesti pak bude kefír mít správné složení, nebo je potřeba více houbiček aby byla větší pravděpodobnost, že tam bude více druhů prospěšných bakterií.

Autor:  milo1 [ pon čer 06, 2011 7:28 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

ovekyska píše:
Takú chuť má huba samotná alebo aj kefír z nej?

kefír. na kaukaze ju piju miesto alkoholu.

Autor:  Jarda [ stř čer 08, 2011 8:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Igi píše:
Zajímalo by mě jestli každá houbička má stejné spekrum bakterií. Jestli např. stačí pouze jedna houbička na kefír, jesti pak bude kefír mít správné složení, nebo je potřeba více houbiček aby byla větší pravděpodobnost, že tam bude více druhů prospěšných bakterií.

Jde o velice široké spektrum bakterií a na netu jsou dokonce tabulky, co se ve správně udělaném kefíru nachází.

Autor:  Jarda [ stř čer 08, 2011 8:12 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

milo1 píše:
kefír. na kaukaze ju piju miesto alkoholu.

A nebude to spíše kumys, aby to čtenáře nějak nemátlo.

Stránka 833 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/