Igor píše:
Deionizovana voda nie je destilovana voda. Deionizovana voda je voda s omnoho vyssou technickou cistotou ako destilovana a vodivostou prakticky nulovou - nemeratelnou, teda priblizne 0-0,05 uS. Destilovana voda otvorena pred rokom uz bude mat omnoho vyssiu vodivost a tazko ju uz povazovat za destilovanu (pokial je to technicka kvalita tak s tym problem nie je - ta stale bude destilovana na technicke ucely) ale na oplachnutie to staci. Tam len ide o odstranenie kalibracneho roztoku z povrchu sondy na co sa deionizovana voda hodi vyborne, kedze je to dobre rozpustadlo. Ja mam kalibracne roztoky ako kapsule, takze neviem ake mate Vy. Urcite tam ale mate napisane aku garantovanu zivotnost/presnost po rozrobeni roztoku ma. V pripade napriklad kyselin (kalibracia na rozsah ph4) ich uskladnenie v chladnicke nebude mat priaznivy vplyv. Na to ma vplyv cistota pouzitej vody, cistota uskladnenia, pristup vzduchu atp., jednoducho vsetko co spusta chemicke reakcie roztoku v danom prostredi a posuva jeho pH. Pre beznu presnost merani by vsak nemal byt problem aj spouzitim roztoku po expiracii.
naozaj som si myslela, ze deionizovana voda a destilka je to iste
no tu co mam, je technicka, kupena v DM drogerii. takze teoreticky by som na oplachnutie mohla pouzit....
kde sa da zohnat deionizovana?
destilator ani osmozu nemame.
na mojom kalibracnom roztoku (mam iba pH 7,01) je expiracia 4/2014, ma byt uskladneny pri izbovej teplote, n ie je zmienka o viacnasobnom pouziti. je to v sacku, 20ml, cize predpokladam, ze sa neriedi, aspon tam nic nie je napisane.