Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kefírová houba
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=21&t=565
Stránka 1333

Autor:  Jarda [ úte zář 27, 2011 9:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

eamos píše:
Díky za odpověď.A dá se skladba laktobacilů nějak ovlivnit výběrem mléka?

Určitě by to mohlo pomoci, nejlepší je z tohoto pohledu čerstvě nadojené nepasterizované mléko, odstáté tak 2 až 4 hodiny.

Autor:  Leon [ úte zář 27, 2011 11:13 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
Leon píše:
Jsem úplný kefírový začátečník. Obdržel jsem houbu údajně po rozmražení a týden ji prolévám mlékem. Po 24h v pokoji je zcela oddělena bílá hmota a dole voda. Ovšem ta voda (zřejmě tedy syrovátka) není žlutá, ale taková bezbarvá, trochu kalná. Je to špatně? Můžu to už zkusit pít? Tento stav se opakuje už několik dní beze změny.

Tak ideální to určitě není, ale pít se dá, tím nic nepokazíte a dal bych těm houbičkám ještě trochu času.

Jde mi hlavně o to, abych do sebe nelil moc laktózy a kaseinu a upravil si trávení. Co to vlastně znamená, že má ta voda dole odlišnou barvu?

Autor:  Kometa [ úte zář 27, 2011 12:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Nabízím houbičku, Praha 5, Zličín.

Autor:  6ma [ úte zář 27, 2011 3:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Take nabizim houbu, Praha 11, kdyztak napsat SZ a ja az naroste(1-14 dni podle toho kolik ji budu mit) tak muzu predat

Autor:  zdenin [ sob říj 08, 2011 6:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

6ma píše:
Take nabizim houbu, Praha 11, kdyztak napsat SZ a ja az naroste(1-14 dni podle toho kolik ji budu mit) tak muzu predat

Nabízím sušenou houbu za poštovné a balné-Zlín.

Autor:  RaDu [ ned říj 23, 2011 7:20 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
Určitě nepromývat a pokud vůbec, tak pouze občas a důkladně převařenou a odstátou vodou.

...uvádí se,že houbu je nutné dobře proplachovat pod tekoucí vodou (nebát se na ni chytnout rukou). Při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz! Pokud máte již na houbě sliz, takovéto mléko nedoporučuji pít. Mohlo by dojít k bolesti břicha, popř. k průjmu. Mléko začnete pít až houbu zbavíte slizu.Jeden radí to a druhý zase ono...Divil bych se,že za tu dobu co se houba používá není jasné co správně s houbou dělat...

Autor:  Jarda [ ned říj 23, 2011 9:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

RaDu píše:
...uvádí se,že houbu je nutné dobře proplachovat pod tekoucí vodou (nebát se na ni chytnout rukou). Při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz! Pokud máte již na houbě sliz, takovéto mléko nedoporučuji pít. Mohlo by dojít k bolesti břicha, popř. k průjmu. Mléko začnete pít až houbu zbavíte slizu.Jeden radí to a druhý zase ono...Divil bych se,že za tu dobu co se houba používá není jasné co správně s houbou dělat...

Tak ono to za ta léta je naprosto jasné, akorát se nějací přiblblí inovátoři stále snaží zlepšovat přírodní dílo, napadá vás jak by ji stále promýval tekoucí vodou obyvatel stepí, odkud kefír pochází. Ten sliz je to nejzdravější, co na té houbě máte.

Autor:  Marťan [ ned říj 23, 2011 1:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

RaDu píše:
...uvádí se,že houbu je nutné dobře proplachovat pod tekoucí vodou (nebát se na ni chytnout rukou). Při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz! Pokud máte již na houbě sliz, takovéto mléko nedoporučuji pít. Mohlo by dojít k bolesti břicha, popř. k průjmu. Mléko začnete pít až houbu zbavíte slizu.Jeden radí to a druhý zase ono...Divil bych se,že za tu dobu co se houba používá není jasné co správně s houbou dělat...

Houbu používám asi 3/4 roku a ještě jsem ji ani jednou neproplachoval. Kefír je stále výborný a nezpůsobuje mi žádné střevní problémy. Když si na internetu vyhledáte, odkud ta houba pochází a jakým způsobem ji uchovávali, dojde vám, že proplachování je nesmysl.

Autor:  pavell [ čtv říj 27, 2011 8:00 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

kde se dá prosím sehnat kefírová houba, nebo nemá někdo přebytek.
Děkuji. Pavel

Autor:  Jenik2011 [ čtv říj 27, 2011 2:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

pavell píše:
kde se dá prosím sehnat kefírová houba, nebo nemá někdo přebytek.
Děkuji. Pavel

Zde vždycky: http://kefirova-houba.webnode.cz/.
Bral jsem od paní 3x a vždy super kvalita.

Autor:  pavell [ sob říj 29, 2011 8:53 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jenik2011 píše:
Zde vždycky: http://kefirova-houba.webnode.cz/.

Bral jsem od paní 3x a vždy super kvalita.

Děkuju za tip, hned jsem tam volal, a v pondělí mi houbu odešle.
Díky Pavel

Autor:  Eyw [ stř lis 02, 2011 9:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Dobrý den, houbaři \":)\"

Prosím poraďte: chtěla bych si pěstovat vlastní kefír, ale půlku týdne žiju na privátě a půlku týdne doma, takže se o houbu nemůžu starat každý den. Jak jí uskladnit na 3 až 4 dny, aby mohla vesele vyrábět kefír a nezkazila se? Málo houby do hodně mléka a do lednice? Např. 2 až 3 kytičky do litru... klasické dávkování je 1 lžíce na půl litru, že?

Nemáte někdo přebytek houby k dispozici v Brně?

Děkuji

Autor:  egdu [ čtv lis 03, 2011 11:10 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Eyw píše:
Dobrý den, houbaři \":)\"

Prosím poraďte: chtěla bych si pěstovat vlastní kefír, ale půlku týdne žiju na privátě a půlku týdne doma, takže se o houbu nemůžu starat každý den. Jak jí uskladnit na 3 až 4 dny, aby mohla vesele vyrábět kefír a nezkazila se? Málo houby do hodně mléka a do lednice? Např. 2 až 3 kytičky do litru... klasické dávkování je 1 lžíce na půl litru, že?

Nemáte někdo přebytek houby k dispozici v Brně?

Děkuji

Možná vám poradí někdo, kdo má s kefírem větší zkušenosti ...já si kefír dělám třetí měsíc a dávám ho do lednice,proces se zpomalí a 4 dny to vydrží nebo je pak z toho jogurt, houbu jsem koupil zde http://kefirova-houba.webnode.cz/otazky ... 113405/20/ ,tam je také popsáno jak to skladovat,také zde na stránkách najdete rady jak s houbou nakládat. Jinak jsem z okolí Brna,tak vám mohu přebytek houbičky darovat,pokud máte zájem ozvěte se v SZ.

Autor:  Jarda [ čtv lis 03, 2011 12:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Eyw píše:
Dobrý den, houbaři \":)\"

Prosím poraďte: chtěla bych si pěstovat vlastní kefír, ale půlku týdne žiju na privátě a půlku týdne doma, takže se o houbu nemůžu starat každý den. Jak jí uskladnit na 3 až 4 dny, aby mohla vesele vyrábět kefír a nezkazila se? Málo houby do hodně mléka a do lednice? Např. 2 až 3 kytičky do litru... klasické dávkování je 1 lžíce na půl litru, že?

Nemáte někdo přebytek houby k dispozici v Brně?

Děkuji

Člen egdu vám to píše správně, v lednici vydrží bez problémů i týden.

Autor:  Sybilla [ čtv lis 03, 2011 11:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

RaDu píše:
...uvádí se,že houbu je nutné dobře proplachovat pod tekoucí vodou (nebát se na ni chytnout rukou). Při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz! Pokud máte již na houbě sliz, takovéto mléko nedoporučuji pít. Mohlo by dojít k bolesti břicha, popř. k průjmu. Mléko začnete pít až houbu zbavíte slizu.Jeden radí to a druhý zase ono...Divil bych se,že za tu dobu co se houba používá není jasné co správně s houbou dělat...

Kefírka sa nemá preplachovať vo vode. Ak by sa ti zdalo, že má sliz, tak ju prepláchni, ale iba v čerstvom mlieku, trochu ju v tom mlieku prstami prehňácaj a potom mlieko vylej. Keby niektoré zrná už viac narástli, tak ich jemne roztrhni, aby sa mlieko k nim lepšie dostalo. Nič sa jej nestane ak ju oddelíš, skôr jej to iba prospeje. Slizuje vtedy, ak je kolónia už priveľká a mlieko sa nedostane k stredu kolónie.

Stránka 1333 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/