Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kefírová houba
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=21&t=565
Stránka 1433

Autor:  Igi [ čtv lis 03, 2011 11:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Eyw píše:
Dobrý den, houbaři \":)\"

Prosím poraďte: chtěla bych si pěstovat vlastní kefír, ale půlku týdne žiju na privátě a půlku týdne doma, takže se o houbu nemůžu starat každý den. Jak jí uskladnit na 3 až 4 dny, aby mohla vesele vyrábět kefír a nezkazila se? Málo houby do hodně mléka a do lednice? Např. 2 až 3 kytičky do litru... klasické dávkování je 1 lžíce na půl litru, že?

Nemáte někdo přebytek houby k dispozici v Brně?

Děkuji

Já taky bývám přes týden na kolejích(shodou okolností taky v Brně \":-)\") a pěstuju si kefír, ale podle mého názoru to houbě moc neprospívá takovéhle každotýdenní "ledničkové" přechovávání, potom dlouho trvá než zase začne vyrábět kefír a když se vzpamatuje, tak zase musím jet dom a dám ji zase do ledničky a tak pořád dokola. Nebo si ji můžeš vozit s sebou, já ji taky jeden čas převážel.

Autor:  Petra P. [ pát lis 04, 2011 8:35 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Můžete někdo nabídnout kefírovou houbu?

Autor:  Jarda [ pát lis 04, 2011 9:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Sybilla píše:
Kefírka sa nemá preplachovať vo vode. Ak by sa ti zdalo, že má sliz, tak ju prepláchni, ale iba v čerstvom mlieku, trochu ju v tom mlieku prstami prehňácaj a potom mlieko vylej. Keby niektoré zrná už viac narástli, tak ich jemne roztrhni, aby sa mlieko k nim lepšie dostalo. Nič sa jej nestane ak ju oddelíš, skôr jej to iba prospeje. Slizuje vtedy, ak je kolónia už priveľká a mlieko sa nedostane k stredu kolónie.

Roztrhání na menší kousky je opravdu vhodné a houbě to nijak nevadí, rozhodně to nechce ji mít nějak hodně v jedné várce, vždy je vhodnější ji mít raději méně, aby dobře prospívala a nadbytek rozdat, nebo sníst.

Autor:  Majsa [ sob lis 05, 2011 4:45 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Dobrý den, dnes jsem také začal s pěstováním houbičky. Chtěl jsem se zeptat, jak poznám, že je kefír hotový a můžu ho tedy pít? Je to, když se bílá a průhledná hmota v mléku oddělí?

Autor:  Sybilla [ ned lis 06, 2011 12:28 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Majsa píše:
Dobrý den, dnes jsem také začal s pěstováním houbičky. Chtěl jsem se zeptat, jak poznám, že je kefír hotový a můžu ho tedy pít? Je to, když se bílá a průhledná hmota v mléku oddělí?

Má to vyzerať asi takto:
http://foto.dama.cz/foto.php?f=353593
Nič nie je oddelené a na stene pohára vidno peknú "kefírovú kresbu".

Autor:  Jarda [ ned lis 06, 2011 9:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Majsa píše:
Dobrý den, dnes jsem také začal s pěstováním houbičky. Chtěl jsem se zeptat, jak poznám, že je kefír hotový a můžu ho tedy pít? Je to, když se bílá a průhledná hmota v mléku oddělí?

Tak členka Sybilla vám poslala dobré foto, nic se oddělovat nemá, nebo jenom minimálně a důležitá je ta kresba na stěně sklenice.

Autor:  ovekyska [ ned lis 06, 2011 9:11 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

mne sa to oddeluje a vzdy mi to tak robilo.

Autor:  Jarda [ ned lis 06, 2011 9:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

ovekyska píše:
mne sa to oddeluje a vzdy mi to tak robilo.

Ono dost záleží na době přípravy, musíte ho stočit včas.

Autor:  ovekyska [ ned lis 06, 2011 1:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

ja som zas tu niekde na fore citala, ze kefir je hotovy vtedy, ked je takto oddeleny, dole voda atd..

Autor:  Jarda [ ned lis 06, 2011 10:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

ovekyska píše:
ja som zas tu niekde na fore citala, ze kefir je hotovy vtedy, ked je takto oddeleny, dole voda atd..

Ne oddělený, ale začíná se oddělovat.

Autor:  Sybilla [ ned lis 06, 2011 10:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

ovekyska píše:
mne sa to oddeluje a vzdy mi to tak robilo.

Musíš ho častejšie miešať, potom sa tak rýchlo neoddeľuje.

Autor:  fox [ úte lis 08, 2011 12:57 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Dobrý den

Jarda píše:
Pokud kefír vypadal jako kefír a také správně chutnal, tak byl asi v pořádku a pak je vaše tělo opravdu vysazeno proti mléku velice silně, protože i většina lidí s nesnášenlivostí mléka kefír snáší celkem dobře. Osobně bych to po zklidnění vyzkoušel ještě jednou a když bude reakce stejná, tak bych ho již nepoužíval. Při očistě jater se hlavně musí vynechat vše tučné, čili kefír také. Pokud máte zájem se se mnou setkat, tak mě klidně zavolejte v tom není problém.

Dobrý den,
prosím, jak je to s tukem v kefíru - žiju v domění, že kefírová houba se živí laktózou / tukem/ a po zkvašení mléka za přítomnosti houby již v kefíru skoro žádná laktóza /tuk/ není.. Je to jinak ? děkuji za názory.

Autor:  Jarda [ úte lis 08, 2011 11:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Dobrý den

fox píše:
Dobrý den,
prosím, jak je to s tukem v kefíru - žiju v domění, že kefírová houba se živí laktózou / tukem/ a po zkvašení mléka za přítomnosti houby již v kefíru skoro žádná laktóza /tuk/ není.. Je to jinak ? děkuji za názory.

Laktóza není tuk, ale sacharid, jinak to máte správně.

Autor:  fox [ stř lis 09, 2011 1:02 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Dobrý den

Jarda píše:
Laktóza není tuk, ale sacharid, jinak to máte správně.

Děkuji za vysvětlení. Pro mne to znamená, že mléčný tuk v kefíru zůstává a ten litr až dva co denně zkonzumuji musím vyběhat... díky

Autor:  Jarda [ stř lis 09, 2011 10:57 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Dobrý den

fox píše:
Děkuji za vysvětlení. Pro mne to znamená, že mléčný tuk v kefíru zůstává a ten litr až dva co denně zkonzumuji musím vyběhat... díky

Tak pohyb je vždy prospěšný, na tom nic nezměníte a ten kalorický příjem je tam určitě zachovaný.

Stránka 1433 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/