Jarda píše:
Zajímavé info, zatím jsem Swanson hodnotil jako nejlepší.
Ano, taky jsem se letos přeorientoval ze Swansonu na iHerb. Pravda, Swanson má vše. Řekl bych ale, že 90% věcí mají v iHerb taky, i když třeba v jiném provedení. Zatím dva nákupy a s touto zkušeností už můžu poradit - upozornit na jednu drobnost, která kolegovi Sakulovi zdá se ušla:
iHerb má za určitých podnímek dopravu do EU
zcela zdarma. Těmi podmínkami jsou
- cena mezi 40 a 80 dolary
- dodržení váhy (kterou není problém si ohlídat, váhu zboží uvádějí)
- použití DHL.
Počet zásilek přitom není limitován (tedy aspoň, nikde jsem to neviděl; sám jsem ale dvě objednávky za jeden den nedělal). Neměl by tedy být problém si klidně větší zásilku objednat nadvakrát. Model Sakulova nákupu (kdyby místo 178 kupoval jen za 160 - to není velký rozdíl): místo 28 dolarů (+14% DPH z ceny dopravy!) zaplatím jen dvoje odbavení v ČR, tedy 2x 180 Kč místo jednou. Jedinou nevýhodou je doba - dnes doručená zásilka byla objednána 16.11. To jsou 3 týdny.
Edit: V Praze procleno 27.11. S dvěma týdny se počítalo a zbytek asi má na svědomí předvánoční šílení.
Jinak ten rozdíl oproti Swansonu tímto dalším opatřením je už skoro obrovský. Používám k takovému hodnocení (i jiných dodavatelů) na první pohled možná komplikovaný, ale dokonalý ukazatel. Sečtu všechno co jsem zaplatil a podělím součetm tabulkových cen nákupu. Výsledku říkám "cena dolaru" - promítne se v tom nejen aktuální kurs (nevýrazný vliv) ale hlavně všechny vedlejší náklady. (Mimo hodnocení to má ten smysl, že můžu přesně říct na kolik mě která lahvička vyšla, když objednávám pro více lidí). Za poslední dva roky (dřív to nemá smysl, byl o dost jiný kurs) se u Swansonu takováto "cena dolaru" pohybovala mezi 30 a 35 Kč, podle velikosti nákupu. Letošní dva nákupy u iHerb mě vychází na 22 (úvodní sleva) a 24. To vysoce převažuje rozdíl odhadem 10%, o který je Swanson tabulkovou cenou levnější u totožných i podobných produktů. Navíc je myslím šikovnější nakupovat hned jak něco potřebuju než střádat, až budu mít dost velký nákup (a to už nemluvím o těch, kteří velké nákupy nepořádají).