zuzis píše:
Je zajímavé, jak se dá krásně vyprázdnit po celý den po chloridu hořečnatém. Já ho brala ze začátku cik cak. Pár krát do týdne jednu lžičku ve vodě. Ted jsem zkusila dávkování jak tu pan Jarda radí, čili po jedné lžičce přidávat každý den až do stavu průjmu, pak ubrat. Takže jsem začala od jedné kávové lžičky do 1L vody a pila malými doušky po celý den. Skončila jsem už při pěti lžičkách. Večer mne to pěkně dalo prohnat, pak ještě chvíli i v noci. Zkusla jsem dát ještě další den šest lžiček, jestli ten průjem je opravdu tím, a to už můj žaludek prakticky netrávil vůbec a byl to jak průtokáč po celý den. Jen bych se chtěla zeptat a upřesnit, jak snižovat. Četla jsem dobře, že zase úplně stejně jako při zvyšování? Čili snížit na den vždy o jednu lžičku? A pak třeba na těch čtyřech lžičkách vydržet, dokud nebude znova průjem, pak zase snížit o jednu lžičku? Nebo snižovat rychleji třeba každý den o jednu lžičku? To pak ve finále může být i na jedné lžičce průjem? A jaká je pak udržovací dávka? Nebo zcela hořčík na čas vynechat?
Ještě mne napadla jedna věc. Když má člověk průjem, pak by to mělo ovlivnit i ph, že? Já celé léto jsem prakticky kromě snídaně většinou na melounech, takže ph odpoledne je dost vysoké, někdy až na hraně, ale ted když mám průjem, tak mám ph jen kolem šesti. Je možné, že při průjmu žaludek vůbec netráví a střeva okamžitě veškerou stravu vyloučí, tím se potrava nestačí vstřebat, tudíž ani živiny z ní?
Co je na tom nepochopitelného, každý den o lžičku nahoru, na pěti se pokadím, tak tedy je jasné, že vydržím čtyři lžičky a ty beru tak dlouho, dokud nedostanu další průjem, což může trvat 2-4 měsíce a pak zase uberu, dokud se nedostanu z deficitu. Udržovací dávka je většinou jedna lžička a u někoho i méně, to záleží na spotřebě, kterou vyvolá hlavně stres. Průjem vás demineralizuje a tím tělo nemá adekvátní zásobu zásaditých minerálů na neutralizaci vznikajících kyselin. Není tedy vhodné ho mít delší dobu, protože se tělo zásadním způsobem oslabuje a to je dost nebezpečné, čili pokud nejde o průjem z otravy, tak se okamžitě snažit ho zastavit, třeba bílou rýží s banánem.