Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kefírová houba
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=21&t=565
Stránka 2233

Autor:  Matifu [ úte říj 30, 2012 1:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Bepahika píše:
Daruji tibetské kefírové houbičky. Poštou mohu zaslat kamkoliv \":-)\"
coccinell.a@seznam.cz


Dobrý den.
Posielam vam mail ak máte sešte kefírové huby, bol by som rád ak by ste mi poslali.
S pozdravom Matifu

Autor:  Honzek [ stř říj 31, 2012 9:09 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Ahoooj lidičkové byl by tu někdo z Prahy ochotný věnovat mi kefírku. Bydlím na národní třídě. Když tak mi písněte do zpráv. Díky Honza \":)\"

Autor:  pv33 [ stř říj 31, 2012 10:37 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Honzek píše:
Ahoooj lidičkové byl by tu někdo z Prahy ochotný věnovat mi kefírku. Bydlím na národní třídě. Když tak mi písněte do zpráv. Díky Honza \":)\"

Neni problem na konecne metra na Zlicine, Pavel

Autor:  borisek [ úte lis 06, 2012 2:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

niekto kto by daroval hubu ? \":)\" slovensko ( ja som zo Zlatich moraviec ale aj posta existuje \":)\" ...)
keby nieco moj email borisek001@gmail.com

dakujem

Autor:  Dex88 [ stř lis 14, 2012 9:18 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Zdravím vás všechny Rád bych se zeptal zda nemá někdo navíc tib houbu z Brna nebo okolí? Případně poštou? Děkuji. \":)\"

Autor:  Milan a Jana [ stř lis 21, 2012 3:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Také zdravím všechny nadšence a ptám se........máte někdo navíc kefírku? Buď poslat poštou nebo se pohybuji v Praze východ nebo kolem Roudnice n/L.
Děkuji moc - zdraví Jana \":D\"

Autor:  stejski [ čtv lis 22, 2012 9:43 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Daruju houbičku, nejlíp osobně, Olomouc a okolí.

Autor:  pv33 [ čtv lis 22, 2012 1:46 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Milan a Jana píše:
Také zdravím všechny nadšence a ptám se........máte někdo navíc kefírku? Buď poslat poštou nebo se pohybuji v Praze východ nebo kolem Roudnice n/L.
Děkuji moc - zdraví Jana \":D\"
Pokud byste se dopohybovali na Zlicin, tak neni problem \":lol:\"
Pavel

Autor:  Milan a Jana [ čtv lis 22, 2012 2:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Děkuji Pavle za ochotu, ale Zličín je pro nás opravdu hooodně z ruky. Šlo by to řešit poštou? Pošlu penízky, ale pochopím, když se vám to nebude chtít balit a stát fronta - jen se ptám......Jana

Autor:  Milan a Jana [ čtv lis 22, 2012 3:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Tak už se mi ozvala jiná členka, která mi kefírku pošle poštou, takže tímto děkuji Pavlovi za ochotu......a hezký dne Jana

Autor:  zadane [ čtv lis 22, 2012 11:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Zdravím příznivce kefíru a poprosím o pratickou radu.
Jsem mnohaletý příznivec každodenní konzumace jogurtu, z nepasterizovaného a (to je ještě důležitější!) nehomogenizovaného mléka. Snad zbytečně podotýkám, že jakákoliv forma nefermentovaného mléka mi do pusy nesmí (jednou či dvakrát za rok podlehnu zmrzlině...). Nicméně, po pár letech studování stránek pana Zajíčka (nejsem důchodce ani nezaměstnaný) jsem se dostal k tématu "tibetská houba" a začalo mi vrtat v hlavě, zda bych neměl přehodit výhybku. Protože ANO, kefír velice pravděpodobně je ještě prospěšnější nežli jogurt (rozdíl je především v tom, že kefír je jediný fermentovaný výrobek z mléka, který nedělají jenom laktobacily, tedy bakterie, ale zároveň i symbiotické kvasinky).
Takže se připravuju na změnu a už to v duchu porovnávám se svou současnou "výrobou". A hlavní rozdíl vidím v tomto: Na jogurt si přivezu mléko dvakrát (někdy i jen jednou) týdně - a to na kefír nepůjde. Budu přece potřebovat každý den založit novou čerstvou várku. Mléko přímo od krávy se ale nezpracované přechovávat nedá, to mám vyzkoušené, v lednici za 1 nejpozději 2 dny začne kysnout. Na druhé straně, dá se ale po dovezení převařit! Jen nevím, jestli by to problém řešilo.
Dá se kefír dělat z převařeného mléka?
Někdo říká že ne, ale zase, když to dělají lidi (kdo nemá přístup ani k domácímu ani k mlékomatu) z pasterizovaného, proč ne? Zkoušeli jste to někdo? Nebo nějaký mlékárenský odborník, který by to vysvětlil?
Díky

Autor:  pv33 [ pát lis 23, 2012 1:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

zadane píše:
Zdravím příznivce kefíru a poprosím o pratickou radu.
Jsem mnohaletý příznivec každodenní konzumace jogurtu, z nepasterizovaného a (to je ještě důležitější!) nehomogenizovaného mléka. Snad zbytečně podotýkám, že jakákoliv forma nefermentovaného mléka mi do pusy nesmí (jednou či dvakrát za rok podlehnu zmrzlině...). Nicméně, po pár letech studování stránek pana Zajíčka (nejsem důchodce ani nezaměstnaný) jsem se dostal k tématu "tibetská houba" a začalo mi vrtat v hlavě, zda bych neměl přehodit výhybku. Protože ANO, kefír velice pravděpodobně je ještě prospěšnější nežli jogurt (rozdíl je především v tom, že kefír je jediný fermentovaný výrobek z mléka, který nedělají jenom laktobacily, tedy bakterie, ale zároveň i symbiotické kvasinky).
Takže se připravuju na změnu a už to v duchu porovnávám se svou současnou "výrobou". A hlavní rozdíl vidím v tomto: Na jogurt si přivezu mléko dvakrát (někdy i jen jednou) týdně - a to na kefír nepůjde. Budu přece potřebovat každý den založit novou čerstvou várku. Mléko přímo od krávy se ale nezpracované přechovávat nedá, to mám vyzkoušené, v lednici za 1 nejpozději 2 dny začne kysnout. Na druhé straně, dá se ale po dovezení převařit! Jen nevím, jestli by to problém řešilo.
Dá se kefír dělat z převařeného mléka?
Někdo říká že ne, ale zase, když to dělají lidi (kdo nemá přístup ani k domácímu ani k mlékomatu) z pasterizovaného, proč ne? Zkoušeli jste to někdo? Nebo nějaký mlékárenský odborník, který by to vysvětlil?
Díky

Kefir se asi z prevareneho mleka delat da, ja ho delam z krabicovyho, ale bylo by to zverstvo to mliko nicit. Mozna by ti mohlo pomoct, ze kefir dozrava podstatne pomaleji v lednici a kdyz tam das mene kefirovych zrn. Pri urcitem mnozstvi kefirovych zrn uz by ti mleko nemuselo kysnout. A mozna lze delat kefir i z kysanyho. Ja opravdovy mliko nemam, ale muzes si sam otestovat neco jako ze kdyz mleko privezes, tak do nej das kefir a das ho do lednice. A venku nechas jen to co predpokladas zkonzumovat nasledujici den. Navic kdyz se mliko zkefiruje pomaleji v lednici, tak je vysledek podle me zkusenosti lepsi.

Autor:  inzenyr [ pát lis 23, 2012 4:40 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

zadane píše:
Zdravím příznivce kefíru a poprosím o pratickou radu.
Jsem mnohaletý příznivec každodenní konzumace jogurtu, z nepasterizovaného a (to je ještě důležitější!) nehomogenizovaného mléka. Snad zbytečně podotýkám, že jakákoliv forma nefermentovaného mléka mi do pusy nesmí (jednou či dvakrát za rok podlehnu zmrzlině...). Nicméně, po pár letech studování stránek pana Zajíčka (nejsem důchodce ani nezaměstnaný) jsem se dostal k tématu "tibetská houba" a začalo mi vrtat v hlavě, zda bych neměl přehodit výhybku. Protože ANO, kefír velice pravděpodobně je ještě prospěšnější nežli jogurt (rozdíl je především v tom, že kefír je jediný fermentovaný výrobek z mléka, který nedělají jenom laktobacily, tedy bakterie, ale zároveň i symbiotické kvasinky).
Takže se připravuju na změnu a už to v duchu porovnávám se svou současnou "výrobou". A hlavní rozdíl vidím v tomto: Na jogurt si přivezu mléko dvakrát (někdy i jen jednou) týdně - a to na kefír nepůjde. Budu přece potřebovat každý den založit novou čerstvou várku. Mléko přímo od krávy se ale nezpracované přechovávat nedá, to mám vyzkoušené, v lednici za 1 nejpozději 2 dny začne kysnout. Na druhé straně, dá se ale po dovezení převařit! Jen nevím, jestli by to problém řešilo.
Dá se kefír dělat z převařeného mléka?
Někdo říká že ne, ale zase, když to dělají lidi (kdo nemá přístup ani k domácímu ani k mlékomatu) z pasterizovaného, proč ne? Zkoušeli jste to někdo? Nebo nějaký mlékárenský odborník, který by to vysvětlil?
Díky

Resim podobny problem jako vy. Mleko mi vozi dcera jednou za tyden, casteji to nejde.
Lahve nebo sklenice s cerstvym mlekem je treba naplnit az po vicko a tak skladovat v lednici.
Mleko ten tyden vydrzi, i kdyz uz voni jako kysele, tak na chut je porad jeste sladke.
Kefirova houba si s tim bez problemu poradi.
V lete ho jeden den necham venku v pokojove teplote a jeden den v lednicce, protoze pokud ho delam z 1 litru mleka, tak ho za jeden den nejsem schopen spotrebovat.
V zime ho vystrcim na den na zasklenou lodgii.
Kdyz to nestiham spotrebovat nebo si delam jogurt, tak ho nekdy spotrebuji az za tri dny, to uz je dost navinuly, ale jeste porad s nim neni problem.
Pravdepodobne to je dane tim cerstvym mlekem.
Kdyz treba vymyvam sklenice od cerstveho mleka, tak sklenice nesmrdi, kdyz ji vymyvam do mleka z obchodu, tak sklanice smrdi a je potreba ji vymyt nekolikrat.
V obchode jine nez zahrate mleko prakticky nesezenete a i z nej si lide delaji kefir.

Inzenyr

Autor:  sakul [ pát lis 23, 2012 8:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

zadane píše:
Zdravím příznivce kefíru a poprosím o pratickou radu.
Jsem mnohaletý příznivec každodenní konzumace jogurtu, z nepasterizovaného a (to je ještě důležitější!) nehomogenizovaného mléka. Snad zbytečně podotýkám, že jakákoliv forma nefermentovaného mléka mi do pusy nesmí (jednou či dvakrát za rok podlehnu zmrzlině...). Nicméně, po pár letech studování stránek pana Zajíčka (nejsem důchodce ani nezaměstnaný) jsem se dostal k tématu "tibetská houba" a začalo mi vrtat v hlavě, zda bych neměl přehodit výhybku. Protože ANO, kefír velice pravděpodobně je ještě prospěšnější nežli jogurt (rozdíl je především v tom, že kefír je jediný fermentovaný výrobek z mléka, který nedělají jenom laktobacily, tedy bakterie, ale zároveň i symbiotické kvasinky).
Takže se připravuju na změnu a už to v duchu porovnávám se svou současnou "výrobou". A hlavní rozdíl vidím v tomto: Na jogurt si přivezu mléko dvakrát (někdy i jen jednou) týdně - a to na kefír nepůjde. Budu přece potřebovat každý den založit novou čerstvou várku. Mléko přímo od krávy se ale nezpracované přechovávat nedá, to mám vyzkoušené, v lednici za 1 nejpozději 2 dny začne kysnout. Na druhé straně, dá se ale po dovezení převařit! Jen nevím, jestli by to problém řešilo.
Dá se kefír dělat z převařeného mléka?
Někdo říká že ne, ale zase, když to dělají lidi (kdo nemá přístup ani k domácímu ani k mlékomatu) z pasterizovaného, proč ne? Zkoušeli jste to někdo? Nebo nějaký mlékárenský odborník, který by to vysvětlil?
Díky

Houba je neskutečně přizpůsobivá a prospívá na jakémkoli žrádle, tedy i tom největším šuntu z hypermarketu.

Já pokud nemám z mlékomatu, řeším to dočasně biomlíkem Amálka, která je nehomogenizované a pasterizace probíhá šetrněji.

Nicméně můžete bez problému udělat kefír do zásoby. Poté co jej min. 24 necháte pracovat sceďte jej, dejte jej do ledničky a tam Vám až týden vydrží. Přitom bakterie pod nižší teplotou pomalu dokončí svoji práci.

Případně pokud máte řekněme 9 litrů mlíka na týden pro rodinu, udělejte v pondělí tři litry naráz, dejte do ledničky postupně pijte, ve středu udělejte další tři litry a zase dejte do ledničky a v pátek zbytek. Takto budete mít kefír z poslední várky ještě další týden.

A jsou i další možnosti - dát kefír do sklenic a nechat jej pracovat někde v chladu více dní (klidně i tři). Takto se proces fermentace zpomalí a trvanlivost mlíka se prodlouží.

Vzhledem k tomu, že houba i mrtvé mlíko oživí tak prodlouží jeho trvanlivost několikanásobně a vám to dává spoustu možností jak s mlékem naložit. Možná bych se ale vyhnul tomu, aby samotné houby přicházely často do ledničky. Prý jim takto velké výkyvy teplot mohou škodit, nicméně když jsem je tam dával tak se stejně množily a pracovaly s plným nasazením

Autor:  zadane [ sob lis 24, 2012 3:30 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

pv33, inženýr, sakul - díky pánové za vaše reakce.

Budu-li chtít pokračovat v diskusi, především bych se zastavil u toho eventuálního převaření. Jsem rád, že mi potvrzujete, že to půjde i takto. Nehrnu se do toho - je to práce navíc. Ale nechce se mi přisvědčit na ten příkrý odsudek "zvěrstvo mlíko ničit" takhle obecně. Při šetrném převaření se kasein koaguluje na velmi malé částečky, je to něco jiného než pasterizace (kaseinový koláč z pasterizovaného mléka se v žaludku zdržuje až 3 hodiny). A to nejcennější, co v syrovém mléku je (mléčný tuk), se převařením neničí.

Jinak k věci samé - uklidnili jste mě, že s tím problém nebude.
- Jedna varianta je pokračovat vlastně ve stejném režimu jako dosud - zpracovat všechno mléko (klidně až na týden) najednou.
Dá se o kefíru říct totéž co o jogurtu, tedy že chuťově nepoznám rozdíl mezi čerstvě právě hotovým jogurtem a tímtéž ze stejné várky, který ležel týden v lednici?
(To tam musí ležet dva týdny, aby byl kyselejší, či jak to říct, chuťově "hrubší" než je příjemné, i když ne o moc)
- Druhá varianta pak je dělat várku každý den, jak jsem to uvažoval pod dojmem zdejších diskusí. Napřed vyzkouším klidně je nechat navinout - nic jiného než kefír se z něj dělat nebude a houbě to nevadí, jak chápu z vašich rad.
- Na třetí možnost (dát jen malou houbičku a nechat ji pracovat třeba týden) si případně troufnu asi až budu zkušenější.

Zatím

Stránka 2233 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/