Willis píše:
Máš pravdu, pojídáním semínek (včetně máku) vápník nezískáme, ale díky fytátům nám bude z organismu dokonce odčerpáván. Současně s pojídáním semen a ořechů bychom měli brát doplněk obsahující enzym fytázu. Lidské tělo si samo nedokáže enzym fytázu vyrobit, na rozdíl od býložravců.
fytáty mne taky docela zajímají, přiznám, že stopro jasno v tom ještě nemám (čím víc o tom vím, zjišťuju, že toho vím míň a míň - znáte to)
ale takhle extrémní názor bych teda neměl…
přímo konzumovaná sušená semínka/oříšky, no to je pro naši slinivku docela "záhul" kvůli blokaci enzymových inhibitorů a fytáty blokují vstřebávání minerálů, potud pravda,
bohužel ani tím máčením se ty fytáty úplně neřeší, toť taky pravda, ale já osobně jedu podle naší matičky Přírody, tj. koukněte, jak to dělá třeba taková veverka v divoký přírodě a jak si na oříšcích potom pochutná (a jak skvěle prospívá).
Jestliže v tomto příkladu s veverkou přece jen fytáty ještě tak nějak "zbytkově" (čili jen skutečně omezeně) blokují absorpci minerálů, tak už jen částečně a ty benefity jednoznačně převažují, tomu určitě věřím
takže semínka/oříšky rozhodně přinejmenším máčejte (alespoň na pár hodin - minimálně čtyři; já máčím přes noc) a víc bych se tím nezatěžoval, škoda času