Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kefírová houba
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=21&t=565
Stránka 533

Autor:  Beladona [ pát úno 18, 2011 7:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Kometa píše:
Ale chtěla jsem se zeptat - nemáte někdo vyzkoumané, jestli rychlost kefírování lze ovlivnit zamícháním? Teoreticky se tím urychlí styk houbičky s ještě nezkefírovaným mlékem, které se jinak drží u dna sklenice a jen pomalu stoupá nahoru.

Mně se osvědčilo nemíchat, jinak se mi zdrcne a kefír není tak dobrý.

Autor:  Jarda [ pát úno 18, 2011 11:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Kometa píše:
Houbičku neproplachuju a je jí fajn.

Posuzuju zralost kefíru tak, že mám houbičku ve skleněné sklenici a považuju kefír za hotový, až když nahoře je houbička s tvarohem a dole už jen syrovátka nebo co to je (nažloutlá kyselá voda). Dokud je ještě dole "bílá voda"=mléko, tak je tam ještě dost nepřeměněné laktozy. Pokud potřebuju kefíru více a do sklenice se mi nevejde a mám ji v porcelánovém "nočníku", je to s posuzováním trošku obtížnější.

Ale chtěla jsem se zeptat - nemáte někdo vyzkoumané, jestli rychlost kefírování lze ovlivnit zamícháním? Teoreticky se tím urychlí styk houbičky s ještě nezkefírovaným mlékem, které se jinak drží u dna sklenice a jen pomalu stoupá nahoru.

Mícháním ani tak neovlivníte rychlost, jako spíše kvalitu zpracování, čili občas promíchat je určitě vhodné.

Autor:  zdenin [ sob úno 19, 2011 4:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Pane Jardo někde jsem asi tady četl,že domácí kefír a syrová hlíva ústřičná je výborná svačinka.Tak jsem vypil 1/2l kefíru asi 15dkg hlívy,ale vylepšil jsem si to třema stroužky česneku a 2 graham.rohlíky.Musím říct že mi to velice chutnalo.Asi po 20 min.jsem začal mít na levé straněbřicha takové tlaky.Nic hrozného-přežil jsem.Myslíte že ta kombinace byla špatná a že se ve mně něco hádalo?Zdenek.

Autor:  Jarda [ sob úno 19, 2011 5:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

zdenin píše:
Pane Jardo někde jsem asi tady četl,že domácí kefír a syrová hlíva ústřičná je výborná svačinka.Tak jsem vypil 1/2l kefíru asi 15dkg hlívy,ale vylepšil jsem si to třema stroužky česneku a 2 graham.rohlíky.Musím říct že mi to velice chutnalo.Asi po 20 min.jsem začal mít na levé straněbřicha takové tlaky.Nic hrozného-přežil jsem.Myslíte že ta kombinace byla špatná a že se ve mně něco hádalo?Zdenek.

Tak já jsem zde nic takového určitě nepsal a ani se mě to zrovna ideální nezdá, ale třeba to sem psal někdo jiný, nicméně já si to ani nepamatuji a toto by mě určitě zaujalo. Také by kombinace možná i fungovala, ale ty rohlíky, to asi už fungovat vůbec nemůže. Jak je tam mouka, tak směs vždy kvasí a ty tlaky se mě tedy zdají normální.

Autor:  Kometa [ sob úno 19, 2011 5:19 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Kromě rohlíků si myslím, že tam také bylo možná moc té hlívy. Houby jsou obecně docela těžko stravitelné.

Autor:  Bobule [ sob úno 19, 2011 10:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
Ono to není tak jednoznačné, protože pokud je proces kvašení dokončen, tak tam již cukr vlastně není, ten je kvasinkou rozložen a naopak jde o dobrý zdroj laktobacilů, ale je to individuální a musíte si to prostě vyzkoušet, jak se u vás bude chovat to, či ono.

Dobrý večer pane Jardo, právě jsem si pustila záznam z receptáře, kde krásně představujete tibetskou houbičku. Vyrozuměla jsem, že je prospěšná skoro na všechny nemoce, tedy i na cukrovku. Darovala jsem ji své známé, která bere léky na cukrovku. Včera byla na kontrole u doktora a hned mi telefonovala, že z kefíru měla cukr 8,8 a k tomu ještě vysoký cholesterol. Kefír pije i její manžel a i ten měl hodnoty cukru i cholesterolu zvýšené. Proto je přesvědčená, že je to z kefíru.
Myslíte si, že by to mohlo vážně být po tom kefíru?

Autor:  Jarda [ sob úno 19, 2011 11:04 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Bobule píše:
Dobrý večer pane Jardo, právě jsem si pustila záznam z receptáře, kde krásně představujete tibetskou houbičku. Vyrozuměla jsem, že je prospěšná skoro na všechny nemoce, tedy i na cukrovku. Darovala jsem ji své známé, která bere léky na cukrovku. Včera byla na kontrole u doktora a hned mi telefonovala, že z kefíru měla cukr 8,8 a k tomu ještě vysoký cholesterol. Kefír pije i její manžel a i ten měl hodnoty cukru i cholesterolu zvýšené. Proto je přesvědčená, že je to z kefíru.
Myslíte si, že by to mohlo vážně být po tom kefíru?

Tak je to možná varianta, ovšem problém nevzniká přímo, ale trochu oklikou, přes špatnou schopnost těla zpracovávat tuky, což pak může zvednout jak cholesterol, tak cukr. Většinou za tím stojí nedostatek chromu a vanadu, což se dá srovnat a docílit značného zlepšení stavu. Jinak dlouhodobě by se kefírem patrně stav také stabilizoval, ale lidé se bojí těch změn a většinou užívání zdravých potravin bohužel ukončí.

Autor:  Bobule [ sob úno 19, 2011 11:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
Tak je to možná varianta, ovšem problém nevzniká přímo, ale trochu oklikou, přes špatnou schopnost těla zpracovávat tuky, což pak může zvednout jak cholesterol, tak cukr. Většinou za tím stojí nedostatek chromu a vanadu, což se dá srovnat a docílit značného zlepšení stavu. Jinak dlouhodobě by se kefírem patrně stav také stabilizoval, ale lidé se bojí těch změn a většinou užívání zdravých potravin bohužel ukončí.

Pane Jardo, děkuji za vysvětlení. Hned jsem se na vanad "podívala" a našla jsem:
"Potravou se do organizmu dostává jako složka rostlinných olejů, některých minerálních vod, vyšší koncentraci vanadu nalezneme i v rybím mase a zelenině.
Poslední výzkumy naznačují, že některé sloučeniny vanadu příznivě ovlivňují stav nemocných cukrovkou (diabetes mellitus)."
Zkusím se zeptat v lékárně, zda existuje, podobně jako u chromu, nějaký potravinový doplněk s obsahem vanadu ?

Autor:  Jarda [ ned úno 20, 2011 9:03 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

[quote="Bobule":msuod284]Pane Jardo, děkuji za vysvětlení. Hned jsem se na vanad "podívala" a našla jsem:
"Potravou se do organizmu dostává jako složka rostlinných olejů, některých minerálních vod, vyšší koncentraci vanadu nalezneme i v rybím mase a zelenině.
Poslední výzkumy naznačují, že některé sloučeniny vanadu příznivě ovlivňují stav nemocných cukrovkou (diabetes mellitus)."
Zkusím se zeptat v lékárně, zda existuje, podobně jako u chromu, nějaký potravinový doplněk s obsahem vanadu ?[/quote:msuod284]
Obávám se, že naše zdravotnictví ve své soustředěné iniciativě tento doplněk poněkud opomenulo a asi se koupit nedá, ale pokud se kouknete sem,

Autor:  Bobule [ ned úno 20, 2011 7:59 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

[quote="Jarda":dx0pnkmp]Obávám se, že naše zdravotnictví ve své soustředěné iniciativě tento doplněk poněkud opomenulo a asi se koupit nedá, ale pokud se kouknete sem,

Autor:  Jarda [ ned úno 20, 2011 9:23 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Bobule píše:
Pane Jardo, děkuji za odkaz. Je to velmi zajímavé, ale nevím zda bych to uměla ze zahraničí objednat. Našla jsem něco i u nás. Jsou to koloidní minerály Fytomineral. Obsahují také vanad, v množství 0,5 ml/l, nevím však jestli je to v porovnání s tím americkým hodně nebo málo. Cena je cca 500,-Kč za 100 ml. http://www.001shop.cz/Fytomineral

Obávám se že srovnávat to asi nepůjde, nejsem schopen odhadnout jaké množství je v jedné dávce toho našeho prostředku a pokud je něco skutečně nesrovnatelné, tak je to cena.

Autor:  Igi [ ned úno 20, 2011 11:06 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Sklenice, ve které to chci pěstovat se nemusí před zalitím novým mlékem vyplachovat? Nevadí, když ty houbičky nechám každý týden cca tři dny v jednom mléce? Protože si to chci vyrábět na kolejích a převážet to domů se mi nechce.

Autor:  Jarda [ pon úno 21, 2011 10:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Igi píše:
Sklenice, ve které to chci pěstovat se nemusí před zalitím novým mlékem vyplachovat? Nevadí, když ty houbičky nechám každý týden cca tři dny v jednom mléce? Protože si to chci vyrábět na kolejích a převážet to domů se mi nechce.

Vyplachovat se opravdu nemusí a na ty tři dny je vhodné dát sklenici do lednice, pak to také ničemu nevadí.

Autor:  Jasmín [ stř úno 23, 2011 4:43 pm ]
Předmět příspěvku:  Kefírová houba

Hledám kefírovou houbu, má někdo na víc, ozvěte se prosím na email: jasmin-1@seznam.cz
Předem děkuji, Jasmín

Autor:  danka [ sob úno 26, 2011 7:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Daruje nebo prodá někdo kefírovou houbičku ? Jen z Prahy, aby byl možný osobní odběr .
Díky, Dana .

Stránka 533 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/