Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kefírová houba
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=21&t=565
Stránka 733

Autor:  rozarka [ pon bře 14, 2011 11:05 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Sybilla píše:
Nemáš veľa kefírok na liter mlieka? Alebo málo? V oboch prípadoch nebude kefír dobrý. Na liter mlieka je ideálne množstvo tak cca 2 polievkové lyžice. A zamiešať kefír aj počas dňa alebo minimálne 2x ráno a večer, aby sa mlieko dostalo ku kefírkam. Ešte môže byť problém s veľkosťou kefírok. Oni sa stále množia a vytvárajú dosť veľké zhluky, ak sa im to dovolí. Ak je kefirák väčší ako karfiolová ružička o veľkosti asi 1 cm treba ju opatrne rozdeliť, aby malo mlieko prístup. Ak ich neomýva mlieko dostatočne, začnú vytvárať aj sliz, ktorý sa za nimi tiahne. Inak mlieko súbežne aj kysne a výsledok je potom podivný. Nadbytočné kefírky buď rozdať alebo najlepšie je ich zjesť, majú chuť asi ako mozarella.

Já dávám 2 polévkové lžíce na půl litr mléka, tak to bude asi zbytečně moc co? Promíchávám po celý den, ale výsledek pořád stejný, vždycky mi z toho vyjde bublinkaté mléko, které má nakyslou chuť takže to asi nepít že. Houbičky teď radši oplachuju, aby na nich nezůstavalo to předchozí zkažené mléko. Zkusím ted ubrat houbiček a uvidíme co to udělá.

Autor:  Jarda [ pon bře 14, 2011 9:31 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

rozarka píše:
Já dávám 2 polévkové lžíce na půl litr mléka, tak to bude asi zbytečně moc co? Promíchávám po celý den, ale výsledek pořád stejný, vždycky mi z toho vyjde bublinkaté mléko, které má nakyslou chuť takže to asi nepít že. Houbičky teď radši oplachuju, aby na nich nezůstavalo to předchozí zkažené mléko. Zkusím ted ubrat houbiček a uvidíme co to udělá.

Na půl litru maximálně jedna lžíce houby a raději daleko méně, klidně by fungovalo dát tam pouze jeden, nebo dva kousky.

Autor:  fdh [ čtv dub 07, 2011 9:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Pro zájemce - kefírová houba opět k dispozici. Kdo bude mít zájem, může mi zaslat SZ.

Autor:  zeto [ pon dub 25, 2011 10:52 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Ahoj,

je možné Tibetskou houbu (která se klasicky dává do mléka) dávat do sojového mléka? Tuto praxi dělám již cca 2 měsíce a kefír se vyrábí, sice jiné chuti, ale v zásadě podobné struktury. I na zahraničních diskuzích tomu není věnována přílišná pozornost.

Důvod, proč raději používám sojové mléko, je ten, že klasické mléko mě vysoce zahleňuje.

Máte někdo s tímto zkušenost?

Děkuji

Milan

Autor:  fdh [ pon dub 25, 2011 3:29 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

zeto píše:
Ahoj,

je možné Tibetskou houbu (která se klasicky dává do mléka) dávat do sojového mléka? Tuto praxi dělám již cca 2 měsíce a kefír se vyrábí, sice jiné chuti, ale v zásadě podobné struktury. I na zahraničních diskuzích tomu není věnována přílišná pozornost.

Důvod, proč raději používám sojové mléko, je ten, že klasické mléko mě vysoce zahleňuje.

Máte někdo s tímto zkušenost?

Děkuji

Milan


S tím sojovým mlékem nemám zkušenost, ale otázka je, zda je sója to co chceš jíst... Jinak lze použít normální mléko a udělat ho stravitelnější....

Autor:  Jarda [ pon dub 25, 2011 6:14 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

zeto píše:
Ahoj,

je možné Tibetskou houbu (která se klasicky dává do mléka) dávat do sojového mléka? Tuto praxi dělám již cca 2 měsíce a kefír se vyrábí, sice jiné chuti, ale v zásadě podobné struktury. I na zahraničních diskuzích tomu není věnována přílišná pozornost.

Důvod, proč raději používám sojové mléko, je ten, že klasické mléko mě vysoce zahleňuje.

Máte někdo s tímto zkušenost?

Děkuji

Milan

Osobně sóju neradím nikomu a neradím to tedy ani vám, koukněte se po kozím mléku, to zpravidla problémy nevyvolává a třeba to budete mít vyřešené.

Autor:  Xion [ sob dub 30, 2011 3:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
Na půl litru maximálně jedna lžíce houby a raději daleko méně, klidně by fungovalo dát tam pouze jeden, nebo dva kousky.

Ja ich tam mam tak 2-3 polievkove lyzice na pol litra, a ked im tam dam viac mlieka nez obvykle, akoby sa za 5 dni v ladnicke nestihol vytvorit kefir. Vobec nieje kysly.
Preco ich tam vlastne staci tak malo? To by potom to mlieko museli rozkladat bakterie, nie tie samotne huby... naco tam vlastne tie huby su, nestacilo by tam priliat trochu kefiru a nechat to kysnut?
Ozaj, nieje lepsie priliat tam trochu s predoslej varky kefiru, povezme tak 1dcl na 1,5l mlieka, nepomoze to tomu?

Autor:  Jarda [ sob dub 30, 2011 10:34 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Xion píše:
Ja ich tam mam tak 2-3 polievkove lyzice na pol litra, a ked im tam dam viac mlieka nez obvykle, akoby sa za 5 dni v ladnicke nestihol vytvorit kefir. Vobec nieje kysly.
Preco ich tam vlastne staci tak malo? To by potom to mlieko museli rozkladat bakterie, nie tie samotne huby... naco tam vlastne tie huby su, nestacilo by tam priliat trochu kefiru a nechat to kysnut?
Ozaj, nieje lepsie priliat tam trochu s predoslej varky kefiru, povezme tak 1dcl na 1,5l mlieka, nepomoze to tomu?

Tak asi stačilo, ty houbičky jsou vlastně pouze zdroj těch bakterií a ty se pak opravdu starají o to mléko ve kterém houbička roste a množí se. Třeba jogurt se tak jak píšete dokonce vyrábí, tam se prostě dodá trochu staré várky a nechá se to pracovat. Nicméně pak by hrozilo i riziko, že nebudete mít ten kefír kvalitní, protože ta houbička to celkem garantuje, ale i tam to nemusí fungovat na 100%.

Autor:  Xion [ sob dub 30, 2011 11:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Jarda píše:
Tak asi stačilo, ty houbičky jsou vlastně pouze zdroj těch bakterií a ty se pak opravdu starají o to mléko ve kterém houbička roste a množí se. Třeba jogurt se tak jak píšete dokonce vyrábí, tam se prostě dodá trochu staré várky a nechá se to pracovat. Nicméně pak by hrozilo i riziko, že nebudete mít ten kefír kvalitní, protože ta houbička to celkem garantuje, ale i tam to nemusí fungovat na 100%.

Nojo, toto ma tiez nedavno napadlo... preco som si myslel, ze to mlieko rozklada iba samotna ta huba? \":-)\"
Ale aj tak, napriklad akurat dnes som dokoncil varku, a mam 2x tolko kefirok ako odporucate (ak nie 3x), no a bol v ladnicke 6 dni. Tak som zlial liter, a v tom pollitry som este nechal namocene kefirky asi 6 hodin. Cize ich koncentracia bola asi 10x viac, ako odporucate. Za tych 6 hodin ten kefir poriadne dorazili a bol vyborny, aj husty, plnej chuti. Kdezto ten povodny (ten liter co som zlial predtym), nemal taku kvalitu.
Stale neviem prijst na tieto tajomstva kefiru, no zda sa mi, ze ked tam je tych hub zas prilis malo, tak to mlieko tak dobre nezkefiruje (na skle zanechava sice aj "drazky", ale aj tu matnu skvrnu ako mlieko, kdezto ten s viac kefirkami vzdy iba "drazky").
Mam pocit, ze ten ideal bude v nejakom specifickom postupe, kedy sa bude menit teplota (chvilu v izb. teplote na rozbeh, potom dokoncit v ladnicke, a nakonci na poldna zvysit koncentraciu hub) Ja na to raz dojdem.

Autor:  Jarda [ ned kvě 01, 2011 11:22 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Xion píše:
Nojo, toto ma tiez nedavno napadlo... preco som si myslel, ze to mlieko rozklada iba samotna ta huba? \":-)\"
Ale aj tak, napriklad akurat dnes som dokoncil varku, a mam 2x tolko kefirok ako odporucate (ak nie 3x), no a bol v ladnicke 6 dni. Tak som zlial liter, a v tom pollitry som este nechal namocene kefirky asi 6 hodin. Cize ich koncentracia bola asi 10x viac, ako odporucate. Za tych 6 hodin ten kefir poriadne dorazili a bol vyborny, aj husty, plnej chuti. Kdezto ten povodny (ten liter co som zlial predtym), nemal taku kvalitu.
Stale neviem prijst na tieto tajomstva kefiru, no zda sa mi, ze ked tam je tych hub zas prilis malo, tak to mlieko tak dobre nezkefiruje (na skle zanechava sice aj "drazky", ale aj tu matnu skvrnu ako mlieko, kdezto ten s viac kefirkami vzdy iba "drazky").
Mam pocit, ze ten ideal bude v nejakom specifickom postupe, kedy sa bude menit teplota (chvilu v izb. teplote na rozbeh, potom dokoncit v ladnicke, a nakonci na poldna zvysit koncentraciu hub) Ja na to raz dojdem.

Nepředpokládám, že by to za našich předků vznikalo tak složitě, nikdo neměl ledničku a také se nikdo s ničím moc nemazal, čili patrně bude fígl spíše v tom, moc do toho procesu nešťourat a dát těm houbám trochu času na práci.

Autor:  qup [ úte kvě 03, 2011 10:27 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Já jich mám tolik, že je denně jím na večeři, vždy kolem sedmé, až osmé teďka v letním čase až do deváté večer. Přibližně 5-10 lžic naliju si necelý půl litr kefíru (kravský, kozí) a spolu s ním je papkám, některé hodně rozžvýkám, některé přímo hltám. Moc mi chutnají ňam jsem na nich, až přímo závislý... : ) Po půl hodině ještě zaliju dalším půl litrem kefíru a jdu spát. V břiše to dost pracuje, vrtí se bublá vydává dost hlasité zvuky, ale není to nepříjemné. Myslíte, že jak se říká všeho moc škodí a dělám špatnou věc?

Autor:  Jarda [ stř kvě 04, 2011 7:37 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

qup píše:
Já jich mám tolik, že je denně jím na večeři, vždy kolem sedmé, až osmé teďka v letním čase až do deváté večer. Přibližně 5-10 lžic naliju si necelý půl litr kefíru (kravský, kozí) a spolu s ním je papkám, některé hodně rozžvýkám, některé přímo hltám. Moc mi chutnají ňam jsem na nich, až přímo závislý... : ) Po půl hodině ještě zaliju dalším půl litrem kefíru a jdu spát. V břiše to dost pracuje, vrtí se bublá vydává dost hlasité zvuky, ale není to nepříjemné. Myslíte, že jak se říká všeho moc škodí a dělám špatnou věc?

To je otázka zda děláte špatnou věc, pokud vám to vyhovuje a normálně kadíte, tak v tom nevidím problém.

Autor:  Xion [ sob kvě 07, 2011 4:13 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Nejak som rozmyslal, ked samotny kefir vznika posobenim bakterii, nie tych hub, naco tam vlastne tie huby davat? Nestacilo by tam naliat tie bakterie z predoslej davky kefiru? Vzniklo by to iste, ci nieco ine?
Takisto potom nerozumiem, preco vadi kefiru, ked tam je tych hub prilis mnoho... proste nedava mi ta logika zmysel, a nerozumiem tomu celemu systemu, co sa tam vlastne deje.

Autor:  mohy [ sob kvě 07, 2011 9:07 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Xion píše:
Nejak som rozmyslal, ked samotny kefir vznika posobenim bakterii, nie tych hub, naco tam vlastne tie huby davat? Nestacilo by tam naliat tie bakterie z predoslej davky kefiru? Vzniklo by to iste, ci nieco ine?
Takisto potom nerozumiem, preco vadi kefiru, ked tam je tych hub prilis mnoho... proste nedava mi ta logika zmysel, a nerozumiem tomu celemu systemu, co sa tam vlastne deje.

Raz sa tu písalo, že kefírová huba nie je huba, ale živý organizmus, ktorý na svoje fungovanie potrebuje laktózu. Je to vraj spoločenstvo kvasiniek a baktérií. Rozhodne by bolo zaujímavé dať kefírku pod mikroskop, čo by sme v ňom videli. Či náhodu celá huba nefunguje len ako taký domček \":)\"

Autor:  Jarda [ ned kvě 08, 2011 8:16 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kefírová houba

Xion píše:
Nejak som rozmyslal, ked samotny kefir vznika posobenim bakterii, nie tych hub, naco tam vlastne tie huby davat? Nestacilo by tam naliat tie bakterie z predoslej davky kefiru? Vzniklo by to iste, ci nieco ine?
Takisto potom nerozumiem, preco vadi kefiru, ked tam je tych hub prilis mnoho... proste nedava mi ta logika zmysel, a nerozumiem tomu celemu systemu, co sa tam vlastne deje.

Tak člen mohy to popsal velice správně a asi bych to nevyjádřil lépe a podobně jsem to zde již popisoval. Navíc, ono ani není třeba přesně pochopit jak to funguje, hlavně je potřeba pochopit, že to funguje. Naprosto se nedomnívám, že by nějaký pastevec něco podobného zkoumal, jemu po tom prostě bylo fajn a mohl se dobře vykadit, což je původním důvodem pěstování kefírové houby.

Stránka 733 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/