Tak dnes som sa zúčastnil jednej zaujimávej prednášky, kde popri inom bol ako špeciálnym hosťom RNDr. Jozef Duraj, PhD., ktorý je vedúcim oddelenia Imunológie nádorov v Ústave experimentálnej onkológie Slovenskej Akadémie Vied v Bratislave. Samozrejme prednáška ma až tak nezaujímala ako tento hosť a šiel som si tam teda vypočuť odborný názor. Okrem toho, že pán Duraj vysvetlil do podrobna na molekulovej úrovni, ako funguje v našom tele spracovávanie prírodnej potravy a doplnkov výživy vyrobených na prírodnej báze a ako umelých, tak ma zaujalo hlavne to, že nie zrovna v pozitívnom svetle opísal farmaceutické firmy a podrobný popis ako funguje ich výskum v oblasti liekov proti rôznym chorobám. Zhrnul to do formulácie, že synteticky vyrábané lieky sú len záplaty na daný metabolický defekt, ale príčinu ako takú nevyriešia. Ďalej dodal, že tieto lieky Vás niečim liečia ale zároveň Vás niečim pomaly zabíjajú a to hlavne pri dlhodobom užívaní. No neveril som vlastným ušiam
a to hlavne preto, že som očakával, že bude naklonený farmaceutickým spoločnostiam. No a keď ešte pospomínal dôležitosť enzýmov a následne ich prepojenosť s vitamínmi napr. že vitáminy sú kofaktorom enzymatický reakcií a bez nich si enzými neplnia svoju funkciu. Všetko do úplných detailo povysvetloval a ku koncu povedal, že medicínska liečba bude mať vždy veľa nedostatkov a preto sa treba sústrediť hlavne na prevenciu a snažiť sa o maximálnu podporu svojho vlastného imunitného systému, ktorý ako aj on povedal v zdravom tele nemá problém identifikovať aj rakovinové bunky a potom ich zlikvidovať. Zdravý imunitný systém tiež pekne prirovnal k tomu,že naše imunitný bojovníci vidia viac do diaľky a ľahšie rozpoznávajú rakovinové bunky, teda nemajú problém takúto bunku identifikovať a následne tam posielajú ozbrojené sily na jej zlikvidovanie.
Jediná vec ma mrzí, že už som bol v časovej tiesni a nemohol som si sním osobne podebatovať, nakoľko poskytoval aj osobné konzultácie. Ak by ste ho niekto niekde zazrel, že bude niekde prednášať, alebo bude podobne ako v tomto prípade pozvaný ako špeciálny hosť, tak vrelo odporúčam.
Aj som si na Vás pán Jarda spomenul, že takýto hosť by bol možno zaujímavým spestrením programu aj na Vašich kurzoch, čo sa chystáte v budúcnosti otvárať. Rád vždy poznám názor oboch strán a tento bol veľmi prekvapivý.