Pavel Veselý píše:
Ohledně toho NAC by mě to zajímalo,sám beru 200mg denně jako antioxidant v přípravku acc a ten je fakt drahej...
Je to opravdu nekřesťansky drahý. Dále započti, že doporučená dávka (když nemáš nějakou speciální indikaci jako např. ty zmíněné chlamydie) je 600 mg, tedy 3x více než teď bereš. Nahoře jsem psal, že v ČR orientačně 7 Kč, ale kdybys to bral ve formě ACC tak spíš tak 8-8,5. Jestli jsi taky ten podle Vševěda ubožák, kterému zbytečný výdaj 200 měsíčně není úplně lhostejný, musíš koupit venku. Viz třeba ten Vševědův odkaz, ten je OK. Tu orientační cenu 4 Kč jsem taky uváděl. Lze experimentovat i s americkou cenou, mnou uváděná cena cca 2,- možná spíš 2,5 byla i s dopravou a poplatky, nenech se Vševědem zmást. Je tam ovšem riziko, kterým celá tato diskuse vznikla - že ti to celnice vrátí, protože to co jsem uváděl (že je zakázán i dovoz volně prodejných léků) je prostě fakt. Záleží asi na jejich náladě, někdy to pustí a někdy ne.
Jinak cystein patří mezi ty "skorovšeléky", jak se někdy píše "léky 21. stol". Nejen že sám je antioxidant, ale dále je velmi účinný v regeneraci + podpoře vlastní tvorby glutathionu ("master antioxidant"), která s věkem slábne. Údajně o 10% za každých 10 let věku. Je to také nejúčinněší bojovník proti zvýšené hladině homocysteinu (ruší dvojnou vazbu mezi sírami v jinak nepříjemně stabilní molekule) - opět velmi vhodné pro osoby v druhé půlce života. A to nejsou všechny jeho benefity, viz google. (Některé ty další asi znáš, když to bereš jako sportovec či při posilování.)
Já osobně doporučuju svým klientům pravidelný příjem 600 mg. Jako u všech silně působících preparátů s přestávkami (zde konkrétně měsíční přestávku po využívání 1 balení 100 ks). Za několik let jsem zaznamenal dvě negativní reakce. Jedna byla stížnost, že při pravidelném užívání přestane být účinný jako expektorans (ředění hlenu, usnadnění vykašlávání), resp. že je k tomuto efektu potřebí vyšší dávky než dříve. Ale s tím si umíme poradit jinak, je-li to vůbec nějaký problém (sám už jsem nebyl "nachlazen" asi 5 let). Druhá byla zvýšená hladina kreatininu v séru. Mohlo to mít souvislost, ovšem jednalo se o člověka posilujícího, který bere další aminokyseliny, a navíc po intenzivní roční kůře kloubních chrupavek. Co se týká dlouhodobých důsledků obecně, každému doporučuju pravidelné roční kontroly biochemie (sérum, moč) u praktického lékaře.