Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon čer 03, 2024 12:47 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak na šťávu bez došťavňovače?
PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 10:25 am 
Offline

Registrován: úte led 24, 2012 10:17 am
Příspěvky: 2
Pane Zajíčku,
Ve Vašem příběhu popisujete, jak jste se začal po zjištění onemocnění GIT léčit zeleninovou šťávou. Ráda bych se Vás zeptala, jak jste ji tenkrát vyráběl. Jak píšete, je tomu 25 let. V té době nebyly ještě odšťavňovače, a pokud byly, tak jen ty manuální lisy na bobuloviny, co měla již má babička a vesele na něm lisovala angrešt. Ale mrkev se na něm vylisovat nedá. Zkusila jsem to. Rozumějte, nemám na pořízení takovéhoto přistroje peníze, protože můj plat nedosahuje výše ceny tohoto přístroje, a myslím, že se dá nějak udělat šťáva i bez něj. Přeci i Norman W. Walker ji musel dělat. Proto prosím o radu, jak jste si v začátku šťávy vyráběl.

Moc díky


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 11:28 am 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
Andrea279 píše:
Pane Zajíčku,
Ve Vašem příběhu popisujete, jak jste se začal po zjištění onemocnění GIT léčit zeleninovou šťávou. Ráda bych se Vás zeptala, jak jste ji tenkrát vyráběl. Jak píšete, je tomu 25 let. V té době nebyly ještě odšťavňovače, a pokud byly, tak jen ty manuální lisy na bobuloviny, co měla již má babička a vesele na něm lisovala angrešt. Ale mrkev se na něm vylisovat nedá. Zkusila jsem to. Rozumějte, nemám na pořízení takovéhoto přistroje peníze, protože můj plat nedosahuje výše ceny tohoto přístroje, a myslím, že se dá nějak udělat šťáva i bez něj. Přeci i Norman W. Walker ji musel dělat. Proto prosím o radu, jak jste si v začátku šťávy vyráběl.

Moc díky

Jestli ti pomůže informace, že už můj dědeček si vyráběl štávy na tzv. odštavnovači tutti frutti - šnekový na ruční pohon. Občas se vyskytne za pár kaček přes inzerát dodnes.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 1:31 pm 
Offline

Registrován: úte led 24, 2012 10:17 am
Příspěvky: 2
No bohužel právě že nepomůže. Ten mám k dispozici, avšak je nejspíš určen na měkké ovoce a bobuloviny. Např. mrkev se s ním odšťavnit nedá.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 4:32 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
Andrea279 píše:
No bohužel právě že nepomůže. Ten mám k dispozici, avšak je nejspíš určen na měkké ovoce a bobuloviny. Např. mrkev se s ním odšťavnit nedá.

Nešlo by to líp po nakrájení na tenký plátky nebo drobný kostičky? Případně trochu rozmixovat před odšťavněním, pokud máš doma mixér.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte led 24, 2012 4:35 pm 
Offline

Registrován: ned led 16, 2011 12:30 am
Příspěvky: 165
To Andrea279:

A co takhle tu mrkev nastrouhat na jemné nudličky na struhadle.
(Tuším struhadlo na křen.)

Mixér kazí chuť stavy.

V plachetce mi to dalo 25%, Hurom dává 50% šťavy z kg.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř led 25, 2012 10:01 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28295
Bydliště: Poděbrady
Andrea279 píše:
Pane Zajíčku,
Ve Vašem příběhu popisujete, jak jste se začal po zjištění onemocnění GIT léčit zeleninovou šťávou. Ráda bych se Vás zeptala, jak jste ji tenkrát vyráběl. Jak píšete, je tomu 25 let. V té době nebyly ještě odšťavňovače, a pokud byly, tak jen ty manuální lisy na bobuloviny, co měla již má babička a vesele na něm lisovala angrešt. Ale mrkev se na něm vylisovat nedá. Zkusila jsem to. Rozumějte, nemám na pořízení takovéhoto přistroje peníze, protože můj plat nedosahuje výše ceny tohoto přístroje, a myslím, že se dá nějak udělat šťáva i bez něj. Přeci i Norman W. Walker ji musel dělat. Proto prosím o radu, jak jste si v začátku šťávy vyráběl.

Moc díky

On i Norman W. Walker popisuje ve svém díle jak to dělal. Prostě si mrkev nastrouháte na tom velice jemném struhadle-škrabadle, jako se to dělá dětem a v plátěném pytlíku ji vymačkáte. Budete překvapena kolik se toho dá vyždímat, pokud se pytlík kroutí jako když ždímáte utěrku. Já jsem to zpočátku takto kroutil, ale pak jsem používal doma udělaný pákový lis, něco jako velký lis na česnek ze dvou prkýnek a masivního pantu, kde jsem ten pytlík vymačkal velkou silou.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz