Andrea279 píše:
Pane Zajíčku,
Ve Vašem příběhu popisujete, jak jste se začal po zjištění onemocnění GIT léčit zeleninovou šťávou. Ráda bych se Vás zeptala, jak jste ji tenkrát vyráběl. Jak píšete, je tomu 25 let. V té době nebyly ještě odšťavňovače, a pokud byly, tak jen ty manuální lisy na bobuloviny, co měla již má babička a vesele na něm lisovala angrešt. Ale mrkev se na něm vylisovat nedá. Zkusila jsem to. Rozumějte, nemám na pořízení takovéhoto přistroje peníze, protože můj plat nedosahuje výše ceny tohoto přístroje, a myslím, že se dá nějak udělat šťáva i bez něj. Přeci i Norman W. Walker ji musel dělat. Proto prosím o radu, jak jste si v začátku šťávy vyráběl.
Moc díky
On i Norman W. Walker popisuje ve svém díle jak to dělal. Prostě si mrkev nastrouháte na tom velice jemném struhadle-škrabadle, jako se to dělá dětem a v plátěném pytlíku ji vymačkáte. Budete překvapena kolik se toho dá vyždímat, pokud se pytlík kroutí jako když ždímáte utěrku. Já jsem to zpočátku takto kroutil, ale pak jsem používal doma udělaný pákový lis, něco jako velký lis na česnek ze dvou prkýnek a masivního pantu, kde jsem ten pytlík vymačkal velkou silou.