zuzis píše:
Ahoj všem. Chtěla bych se zeptat, jaký kdo používáte mixéry. Myslím tím s jakým výkonem atd. Já mám od firmy Solac, který má výkon 1000W, je dobrý a zvládne všechno, ale už dvakrát se mi rozbil a potřetí reklamaci už ho nechci. Tak přemýšlím, zda je nutné mít takový výkon na rozmixování všeho možného i oříšků, nebo stačí s menším výkonem. Moc totiž s takto vysokým výkonem na výběr není a zas tolik peněz do toho vrážet nechci.
Nedávno jsem řešil stejné dilema, mixér jsem totiž žádný neměl - tedy přesněji, používám mixér tyčový, ale přál jsem si též ten "klasický". Ten tyčový jsem taky kupoval dle výkonu, má 600 W a musím uznat, je příjemné, když se zátěží neklesají otáčky, čili určitě jsem zastáncem rozumného výkonu. Jenže čtěte dál... zvažoval jsem tedy, jaký stolní mixér koupit. Na jedné vitariánské akci jsem pracoval s
mixérem 1,5 kW, což bylo úžasné - rozšmelcoval cokoli na kašičku. Jenže: mixovaná potravina už se v tak výkonném mixéru citelně zahřívala i po krátkém mixování, což zas beru jako zápor. Pak jsem si všiml, že u rodičů je nepoužívaný stařičký mixér Eta Turbo. Trochu jsem ho očistil, umyl nádobu a řekl si, než koupím mixér nový, zkusím tohohle stařečka. Dneska ho používám už cca čtvrt roku a nádhera, naprosto mi stačí, krásně mi rozmixuje nejčastější banány s mraženými borůvkami či jahodami a zahušťuju to kešu oříškama. Takže zlatej totalitní výrobek, a teď se podržte, on má jen 150 W. Šlape nějakých třicet let, zatímco ten tyčový, co mám nový, už jsem měl taky 2x na reklamační opravě
Takže jak to vidím... nehoňte se vyloženě za výkonem, nýbrž zvolte kompromis mezi značkou, výkonem a cenou. Nejlepší by bylo mixér vyzkoušet a pak se rozhodnout, zda vyhovuje, jenže to v obchodě nejde, viďte. Tak zkuste mixér koupit přes Internet, tam je totiž ze zákona tuším dvoutýdenní zkušební lhůta, během níž můžete výrobek zase vrátit (samozřejmě i mírně použitý). Proto rád kupuji přes Internet, ale zatím jsem se s výběrem vždy "trefil", takže jsem vracet nemusel. Když jsem tu možnost zkoušky předem poptával, prodejce mi potvrdil, že riziko nese on - pokud mi výrobek (šlo např. o ten tyčový mixér) nebude vyhovovat, mohu jej zase vrátit.