Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 17, 2024 7:41 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Laboratorní a chemické potřeby, tipy
PříspěvekNapsal: pát srp 27, 2010 3:49 pm 

Na chlorid magnesium(hořčík) které nabízí zde v inzerci pan Jarda, je dobré si pořídit tzv."prachovku"(skl.nádobu s prachovým uzávěrem) - kvůli tomu aby nehrudkovatěl...(vstřebává velmi vlhkost ze vzduchu).

http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-ker ... tmava.html

např.nádoba na 1000ml kam se vejde to 1kg, vyjde něco málo přes sto kč

Naposledy upravil muflon dne úte lis 09, 2010 1:08 am, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: lahvička s metrickým kapátkem
PříspěvekNapsal: pát srp 27, 2010 3:51 pm 

Pozor, ne každá lahvička s kapátkem má metrické kapátko....
(např.ta moje lékovka na 50ml ho nemá....)

Ale našel sem lékovku 10ml s uzávěrem který má pipetu(kapátko), a kapky JSOU metrické!!(na jód i na HCL je to ideální na cesty...).
Vespod lékovky hnědé, je nápis 10ml a číslo 36...ale když sem je chtěl koupit v lékárně, měly vespod číslici 13...a to jak sem doma po zakoupení změřil NEMA metrické kapky...

Vždy je lépe doma ještě přeměřit zda se rovná 20kapek ze zakoupeného kapátka těm 20kapkám do 1ml (nakapete do malé inj.stříkačky, která běžně v lékarně k dostání...)

PříspěvekNapsal: pát srp 27, 2010 5:38 pm 
Administrátor
Administrátor

muflon píše:
Na chlorid magnesium(hořčík) které nabízí zde v inzerci pan Jarda, je dobré si pořídit tzv."prachovku"(skl.nádobu s prachovým uzávěrem) - kvůli tomu aby nehrudkovatěl...(vstřebává velmi vlhkost zre vzduchu).

http://www.zpflorence.cz/sklo-plast-ker ... tmava.html

např.nádoba na 1000ml kam se vejde to 1kg, vyjde něco málo přes sto kč

Nevím, to asi ideální nebude, protože chlorid hořečnatý se i ve velice malých dávkách dostane na to zabroušené hrdlo a po delším užívání se prostě stane plocha lepivá. Pokud pak několik dní zátku nevyndáte, zatvrdne a můžete to celé vyhodit. Sice to nemám vyzkoušené přímo s chloridem hořečnatým, ale v mládí jsem si dost hrál na chemika a takto zapečených lahví jsem musel vyhodit hodně.

PříspěvekNapsal: pát srp 27, 2010 6:39 pm 

Jarda píše:
Nevím, to asi ideální nebude, protože chlorid hořečnatý se i ve velice malých dávkách dostane na to zabroušené hrdlo a po delším užívání se prostě stane plocha lepivá. Pokud pak několik dní zátku nevyndáte, zatvrdne a můžete to celé vyhodit. Sice to nemám vyzkoušené přímo s chloridem hořečnatým, ale v mládí jsem si dost hrál na chemika a takto zapečených lahví jsem musel vyhodit hodně.

Souhlasim že je tu riziko hlavně u skladovaných pravidelně neotevíraných lahví..., ale já už měsíc používám jednu prachovku na magnesium chlorid a denně ji 2x otevírám, zatím naprosto bez problémů...ale možná by PREVENTIVNĚ chtělo tu plochu prachového uzávěru i styčnou plochu v lahvi, občas utřít důkladně mikroutěrkou, nebo já to dělám prostě plochou kůže na bříšku ukazováčku uvnitř lahve(hrdlo-palcem a ukazováčkem...,žíravina to není... \":wink:\" )

Přebytečnou náhradní nápúlň zatím nechávám originál v pytlíku jak to posíláte...

PříspěvekNapsal: pát srp 27, 2010 7:08 pm 
Administrátor
Administrátor

muflon píše:
Souhlasim že je tu riziko hlavně u skladovaných pravidelně neotevíraných lahví..., ale já už měsíc používám jednu prachovku na magnesium chlorid a denně ji 2x otevírám, zatím naprosto bez problémů...ale možná by PREVENTIVNĚ chtělo tu plochu prachového uzávěru i styčnou plochu v lahvi, občas utřít důkladně mikroutěrkou, nebo já to dělám prostě plochou kůže na bříšku ukazováčku uvnitř lahve(hrdlo-palcem a ukazováčkem...,žíravina to není... \":wink:\" )

Přebytečnou náhradní nápúlň zatím nechávám originál v pytlíku jak to posíláte...

Pokud to denně otevíráte, tak se problém nemůže vyskytnout, ale stačí odjet třeba na dovolenou, či několik dnů neotevírat z jakéhokoliv důvodu a problém může nastat. Samozřejmě to řeší pečlivá údržba hrdla po použití, ale neznám skoro nikoho, včetně sebe, kdo občas z různých důvodů údržbu nevynechá a to já jsem opravdu vyhlášený hnidopich, který bazíruje na naprostých detailech. Patrně by vhodnější byla nějaká plastová nádoba s širokým hrdlem, která má uzávěr podobný PET flašce s takovou tou vnitřní sešikmenou těsnící ploškou a běžně se v nich prodávají chemikálie. Já dokonce na málo používané sole běžné půllitrové PET lahve používám a nevlhne mě v nich nic, jsou naprosto vzduchotěsné, ale blbě se to do nich sype, musím trychtýřem. Ten chlorid hořečnatý do PET lahve klidně můžete přesypat a i když se trochu slepí, není problém s ní poklepat a jde to vysypat, což je u skleněné nádoby dost riskantní.

PříspěvekNapsal: sob srp 28, 2010 12:57 pm 

Nebylo by lepší toto?
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80065865

Obrázek

Litrová stojí sympatických 59 kč, díky širokému hrdlu se z ní a do ní dá nasypat cokoli, mají různé velikosti, snadno se otvírají a dobře těsní. Až najdu, kam jsem pečlivě uložila druhý pytlík s hořčíkem (první jsem věnovala příteli), taky půjde do téhle flaše. Prozatím jsem ho ale měla v běžné zavařovačce a také s tím nebyl problém, stále měl konzistenci jako přemrzlý sníh, křupal a dal se dobře dolovat.

PříspěvekNapsal: sob srp 28, 2010 10:09 pm 
Administrátor
Administrátor

Kometa píše:
Nebylo by lepší toto?
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80065865

Obrázek

Litrová stojí sympatických 59 kč, díky širokému hrdlu se z ní a do ní dá nasypat cokoli, mají různé velikosti, snadno se otvírají a dobře těsní. Až najdu, kam jsem pečlivě uložila druhý pytlík s hořčíkem (první jsem věnovala příteli), taky půjde do téhle flaše. Prozatím jsem ho ale měla v běžné zavařovačce a také s tím nebyl problém, stále měl konzistenci jako přemrzlý sníh, křupal a dal se dobře dolovat.

Tak je to určitě lepší, ale stále to je sklo a při pravidelném, několikerém denním používání se to prostě jednou rozbít musí, tak prostě funguje zákon pravděpodobnosti, čili z tohoto pohledu se mě přeci jen jeví vhodnější plast. Navíc pokud by tam nějaká sůl ztvrdla, což je dost běžné, tak je ve skle velký problém, ale s plastem párkrát uhodíte a zase se sype.

PříspěvekNapsal: úte lis 09, 2010 1:06 am 

Batles napsal(a):
Slávku, prosím tě o pomoc. Pěkně jsem se zamotal.
Mám 4 dcl 5% HCl a potřebuji ji naředit na 3,5%. Když doleji 172 ml destilky, bude to tak správně? Mě už z toho kontrolního přepočítávání bolí hlava!

NAVAR píše:
Zkus použít tzv. "křížové pravidlo", je to rychlé a jednoduché.

muflon píše:
Mohl bys prosím Navare pro nás co ve škole nedávali pozor, popsat polopatě toto "křížové pravidlo" (pokud to lze stručně vysvětlit...).

Možná by to někomu pomohlo...

Aha, něco sem mezitim našel :
http://web.quick.cz/kitten/page/crossrule.html
( NÁVOD na Míchání roztoků o různých koncentracích, Křížové (směšovací) pravidlo (použitelné i v chemii)

\":!:\" Je tam i on-line interaktivní TABULKA pro výpočty....

PS: pokud je někdo (jako já...) slabší v chemii, ať propočty raději svěří zkušenějším...

Naposledy upravil muflon dne stř lis 10, 2010 5:57 pm, celkově upraveno 2

PříspěvekNapsal: úte lis 09, 2010 9:25 am 
Administrátor
Administrátor

muflon píše:
Batles napsal(a):
Slávku, prosím tě o pomoc. Pěkně jsem se zamotal.
Mám 4 dcl 5% HCl a potřebuji ji naředit na 3,5%. Když doleji 172 ml destilky, bude to tak správně? Mě už z toho kontrolního přepočítávání bolí hlava!

NAVAR píše:
Zkus použít tzv. "křížové pravidlo", je to rychlé a jednoduché.

muflon píše:
Mohl bys prosím Navare pro nás co ve škole nedávali pozor, popsat polopatě toto "křížové pravidlo" (pokud to lze stručně vysvětlit...).

Možná by to někomu pomohlo...

Aha, něco sem mezitim našel :
( NÁVOD na Míchání roztoků o různých koncentracích, Křížové (směšovací) pravidlo (použitelné i v chemii)

\":!:\" Je tam i on-line interaktivní TABULKA pro výpočty....

PS: pokud je někdo (jako já...) slabší v chemii, ať propočty raději svěří zkušenějším...

Dobrá pomůcka, rozhodně se může mnoha lidem hodit.

PříspěvekNapsal: stř lis 10, 2010 5:58 pm 

[quote="muflon":2kkxrryu]

( NÁVOD na [size=150:2kkxrryu][b:2kkxrryu]Míchání roztoků o různých koncentracích, Křížové (směšovací) pravidlo [/b:2kkxrryu][/size:2kkxrryu](použitelné i v chemii)

\":!:\" [b:2kkxrryu]Je tam i on-line interaktivní TABULKA pro výpočty[/b:2kkxrryu]....

PS: pokud je někdo (jako já...) slabší v chemii, ať propočty raději svěří zkušenějším...[/quote:2kkxrryu]
NAVAR ještě přidal obrázek jak jednoduše na to křížové pravidlo, pochválil to i Slávek:
(út 09 listopad 2010 9:48 Předmět: Křížové pravidlo pro ředění roztoků)
viz ZDE:

PříspěvekNapsal: stř lis 10, 2010 9:51 pm 
Administrátor
Administrátor

[quote="muflon":yf8y071i]NAVAR ještě přidal obrázek jak jednoduše na to křížové pravidlo, pochválil to i Slávek:
(út 09 listopad 2010 9:48 Předmět: Křížové pravidlo pro ředění roztoků)
viz ZDE:

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]