Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je čtv lis 21, 2024 11:03 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kynutý koláč s aronií
PříspěvekNapsal: pon čer 20, 2016 11:12 am 
Offline

Registrován: pon čer 20, 2016 7:50 am
Příspěvky: 9
Příloha:
DSCN1008.JPG
DSCN1008.JPG [ 133.78 KiB | Zobrazeno 22175 krát ]
Aronie černoplodá je keř, neuvěřitelně každoročne úrodný.
Příznivé účinky:
při srdcovocévních nemocích
při hypertenzii (vysokém krevním tlaku)
při poruchách štítné žlázy
při zažívacích a žaludečních problémech
pomáhá předcházet Alzheimerovej nemoci
při stárnutí očí (snižuje oční tlak)
pomáhá při křečových žilách
má protizápalový účinek
je žlučopudná
podporuje činnost játrových a ledvinových funkcí
je vhodná při detoxikci organizmu.
Plody mají za surova trpko-sladkou příchuť.

Arónie černoplodá je keř s neuveřitelnou každoroční
plodivostí. Plody obsahují vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E
a množství minerálních látek.
Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče)
Ingredience:
250g polohrubé mouky
12g droždí (kvasnic)
1 žloutek
35g práškového cukru (cukr moučka)
35g tuku (máslo, olej, rostlinný
tuk, sádlo)
1,5 dl mléka
1/4 balíčku vanilkového
cukru
1/4 ČL soli
kůra z 1/2 citronu
cca 400 g arónie
30g krystalový cukr
Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče)
Čas přípravy: cca 1 hod
Čas pečení:0,5 hod
Postup:
Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky
a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme
kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou
kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo)
a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie
promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme
na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné
přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kynutý koláč s aronií
PříspěvekNapsal: pon čer 20, 2016 12:06 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Sice uvádíte mírně neauktuální záznam z pečení, ale stejně je to fajn. Já mám na zahradě rakytník a aronii hned vedle sebe - prominenti - nejlahodnější produkty zahrady.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kynutý koláč s aronií
PříspěvekNapsal: pon čer 20, 2016 3:40 pm 
Offline

Registrován: čtv zář 08, 2011 9:46 am
Příspěvky: 259
Aronie sice je zdravá ale tenhle koláč sem nepatří.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kynutý koláč s aronií
PříspěvekNapsal: sob črc 02, 2016 10:34 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Pavelka píše:
Aronie černoplodá je keř, neuvěřitelně každoročne úrodný.
Příznivé účinky:
při srdcovocévních nemocích
při hypertenzii (vysokém krevním tlaku)
při poruchách štítné žlázy
při zažívacích a žaludečních problémech
pomáhá předcházet Alzheimerovej nemoci
při stárnutí očí (snižuje oční tlak)
pomáhá při křečových žilách
má protizápalový účinek
je žlučopudná
podporuje činnost játrových a ledvinových funkcí
je vhodná při detoxikci organizmu.
Plody mají za surova trpko-sladkou příchuť.

Arónie černoplodá je keř s neuveřitelnou každoroční
plodivostí. Plody obsahují vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E
a množství minerálních látek.
Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče)
Ingredience:
250g polohrubé mouky
12g droždí (kvasnic)
1 žloutek
35g práškového cukru (cukr moučka)
35g tuku (máslo, olej, rostlinný
tuk, sádlo)
1,5 dl mléka
1/4 balíčku vanilkového
cukru
1/4 ČL soli
kůra z 1/2 citronu
cca 400 g arónie
30g krystalový cukr
Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče)
Čas přípravy: cca 1 hod
Čas pečení:0,5 hod
Postup:
Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky
a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme
kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou
kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo)
a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie
promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme
na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné
přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.

Aronie patří k tomu nejlepšímu co příroda člověku dala, určitě se dá doporučit prakticky pro každého.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz