Příloha:
DSCN1008.JPG [ 133.78 KiB | Zobrazeno 22136 krát ]
Aronie černoplodá je keř, neuvěřitelně každoročne úrodný.
Příznivé účinky:
při srdcovocévních nemocích
při hypertenzii (vysokém krevním tlaku)
při poruchách štítné žlázy
při zažívacích a žaludečních problémech
pomáhá předcházet Alzheimerovej nemoci
při stárnutí očí (snižuje oční tlak)
pomáhá při křečových žilách
má protizápalový účinek
je žlučopudná
podporuje činnost játrových a ledvinových funkcí
je vhodná při detoxikci organizmu.
Plody mají za surova trpko-sladkou příchuť.
Arónie černoplodá je keř s neuveřitelnou každoroční
plodivostí. Plody obsahují vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E
a množství minerálních látek.
Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče)
Ingredience:
250g polohrubé mouky
12g droždí (kvasnic)
1 žloutek
35g práškového cukru (cukr moučka)
35g tuku (máslo, olej, rostlinný
tuk, sádlo)
1,5 dl mléka
1/4 balíčku vanilkového
cukru
1/4 ČL soli
kůra z 1/2 citronu
cca 400 g arónie
30g krystalový cukr
Množství: je to na 1 plech (20 kusů koláče)
Čas přípravy: cca 1 hod
Čas pečení:0,5 hod
Postup:
Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky
a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout. Do misy dáme mouku, přidáme
kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou
kůru. Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo)
a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie
promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme
na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné
přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.